Rune Lange was gekend voor een laag lumbaal lijden,” zegt GeertRyckebusch, hoofdkinesist van Club Brugge, “pijnklachten ter hoogte van de onderste rugwervels. Grote mensen en mensen met een beetje een uitgeholde rug zoals Rune zijn daar gevoeliger aan. René Eijkelkamp bijvoorbeeld had het ook. Rune kreeg daar aangepaste, ontstekingswerende en pijnstillende medicatie, massage, kiné en rugschooloefeningen voor, infiltraties ook als de pijn té erg was. Een indicatie om te opereren was er toen nog niet. Bovendien stel je dat zo lang mogelijk uit, omdat zo’n operatie nooit de zekerheid biedt dat je pijnvrij zal zijn en alles zal kunnen doen. De hernia van Rune was zeer uitgesproken. Komt zelden voor, zo uitgesproken. Het is afwachten welke kant het nu zal uitgaan. Als God het belieft, zal de rigiditeit in de rug en de onderste ledematen geleidelijk een beetje weggaan, zal hij een ietsje soepeler worden en weer tot een normaal niveau van voetballen kunnen komen. Maar alles is afwachten.”

Bengt Saeternes liep een beenfractuur op in zijn laatste wedstrijd met Bodo Glimt”, gaat Geert Ryckebusch verder. “Bij de medische keuring zagen onze dokters op de röntgenfoto’s van zijn linkeronderbeen dat de breuk nog niet volledig genezen was. Daarom werd hem gevraagd nog even te wachten met lopen. Hij is dan teruggekeerd naar Noorwegen, om zijn papieren in orde te brengen en zijn huishouden een beetje samen te rapen, maar ondertussen had hij, denk ik, daar toch een beetje gelopen. Misschien wel op advies van de dokters ginder. Maar hij had blijvende pijnklachten ter hoogte van dat kuitbeen, ook nadat wij hem twee, drie weken op non-actief hadden gezet. Na de invalbeurt tegen Galatasaray – en de goal – stonden zijn spieren en pezen gezwollen. Uiteindelijk zijn we met de Noorse dokters overeengekomen om een fasciotomie te doen te doen : daarbij snijd je de vliezen rond de spieren en banden een beetje open, waardoor de druk op de breuk minder werd. Bengt is nogal volumineus van spieren, zie je. In het verleden werd dat trouwens al eens gedaan. Hij is daar een beetje gevoelig aan. Na drie, vier weken rusten waren de problemen opgelost.”

“In geen van beide gevallen, is er iets verkeerd gelopen”, besluit Ryckebusch. “Voor Rune is de normale procedure gevolgd, dat zullen alle dokters beamen. Zelfs met Saeternes… Je mag niet forceren, je moet ook een beetje de natuur zijn werk laten doen. Als je met een breuk zit en te vroeg begint te lopen, kan je serieuze complicaties krijgen. En mensen met pijn lopen overal, hé. Dan zegt de ene dat je acupunctuur moet doen, voor een andere moet je blijven lopen, nog een andere vindt dat je niets mag doen, en zo verder. Dan heb je tien meningen, en wat is de beste ? Dat kan een probleem zijn. Maar wij hebben twee specialisten in dienst en ik denk wel dat we voor beiden de beste oplossing hebben gezocht.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content