Geboren op 14 mei 1977

Verloofd met Tabitta, twee kinderen : Amalie Sofie (5) en August (1)

Je spreekt vlekkeloos Nederlands. Waar heb je dat geleerd ?

“Ik vind het heel belangrijk dat je als buitenlander de lokale taal probeert te spreken. Ik had vroeger in Denemarken ook veel respect voor buitenlanders die Deens probeerden te praten. Door veel naar de Belgische radio en televisie te luisteren, leerde ik snel bij.”

Wat vind je het belangrijkste aspect in de opvoeding van je kinderen ?

“In Denemarken genieten de kinderen over het algemeen een vrij losse opvoeding. Ook de scholen zijn er minder streng dan in België. Ik vind het veel belangrijker dat ze respect tonen voor de medemens. En vooral voor hun ouders ( lachje).”

Op wie lijk jij het meest : je vader of je moeder ?

“Mijn vader. Hij is net als ik een heel rustig iemand, die graag in alle kalmte thuis zit. Mijn moeder is een socialer persoon, ze praat heel veel en neemt gemakkelijker initiatief.”

Wat is voor jou de mooiste plek van Denemarken ?

“Het noorden. Ik heb er net een vakantiehuis gekocht. Je leeft er in een prachtige omgeving, in het midden van een bos. Heel rustig en stil, je hoort er geen verkeer. Tussen 12 en 15 uur kan je er een speld horen vallen en iedereen die er woont, respecteert die stilte. Met ons gezinnetje zijn we er nu net voor de eerste keer naartoe getrokken, het was fantastisch.”

Je hebt veel gereisd in je leven. Wat waren je mooiste ervaringen ?

“De Verenigde Staten waren heel mooi, Egypte – waar we met de Deense nationale ploeg verbleven – ook. Ik was zwaar onder de indruk van de piramides. Met de Deense belofteploeg ben ik eens tien dagen in Bermuda geweest, zeer de moeite.”

En de slechtste ?

“Ook met de nationale belofteploeg, op stage in Paraguay. Het hotel trok echt op niets. Er lagen zelfs nog drugsnaalden op de grond. Heel die buurt leefde in armoede en overal was het vuil.”

Lees je vaak ?

“Dat is met periodes. Nu we kinderen hebben, houd ik daar wat minder tijd voor over, maar ik lees eigenlijk wel graag. Alles van John Grisham bijvoorbeeld en het laatste boek dat ik las was De Da Vinci Code van Dan Brown, een indrukwekkend boek. Niet alleen spannend, ook leerrijk.”

Ben je een koffie- of theedrinker ?

“Doe mij maar een cappuccino. Tenzij het echt koud is, dan ga ik voor de thee.”

Als je zelf een concert mag samenstellen, wie moet er dan zeker op de affiche staan ?

Robbie Williams en Bruce Springsteen. Robbie Williams omdat niet alleen zijn liedjes goed zijn, maar omdat hij ook voor het showelement zorgt.”

Kijk je vaak televisie ?

“Niet echt. Ik spendeer de avonden meer op het internet, om op de hoogte te blijven van het nieuws in Denemarken. Het internet bespaart ons een hoop geld bij het onderhouden van de contacten met het thuisfront. Af en toe een chatsessie is zo eenvoudig en goedkoop. Als ik de tv aanzet, is het vooral voor de Belgische programma’s. Zoals Idool of Temptation Island… Plezant om te volgen en cruciaal als je op de club met de rest van de ploeg wil kunnen meepraten.”

Met wat voor een wagen rijd je ?

“Een Mercedes C200 van de club. Mijn droomwagen is een Range Rover. Maar ik zou er nooit zoveel geld aan kunnen geven, ik vind het een slechte investering. Dan steek ik mijn geld liever in de aankoop van een huis.”

Hoe vaak was je de wagen ?

“Eén keer per maand. Met de kinderen is het wel moeilijk om de wagen lange tijd proper te houden.”

Voor welke historische figuur heb je bewondering ?

“De Deense schrijver Hans Christian Andersen. Iedereen is met zijn sprookjesboeken opgegroeid. Ikzelf lees nu ook uit zijn boeken voor aan mijn kinderen.”

Heb je een lievelingsdier ?

“Neen. Misschien een hond. Zeker geen konijnen. Een paar jaar geleden hadden we een konijn voor ons dochtertje, maar het beest is gaan lopen. Iedereen hier in de buurt kende dat stomme konijn, omdat het altijd wel bij iemand in de tuin zat. Echt een rotbeest ( lacht).”

Hoe kunnen ze jou kwaad krijgen ?

“Door niet eerlijk te zijn. Ik kan er absoluut niet tegen als ik ontdek dat iemand mij belogen heeft.”

Wat vind je zelf je mooiste karaktertrek ?

“Ik help graag anderen. Soms zelfs te veel, vindt mijn vrouw. Dan kan het een zwakte zijn.”

door Matthias Stockmans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content