Met een vierjarig contract bij Anderlecht heeft Marc Hendrikx de transfer op zak waar hij én Aimé Anthuenis naar verlangden. Benieuwd hoe de trainer hem zal gebruiken.

Even leek het erop alsof Marc Hendrikx dan toch in Genk zou moeten blijven spelen, maar twee maanden na het eerste contact bleek een transfer naar Anderlecht toch de realiteit. Van de 200 miljoen waarvan in de pers gewag werd gemaakt, is daarbij nooit sprake geweest, al vormde de prijs die Genk voor zijn flankspeler wou aanvankelijk wel het struikelblok.

Jean Dockx, hoofd scouting van Anderlecht : “Hendrikx is polyvalent en op verschillende posities inzetbaar, maar de prijs is het grote punt geweest. In het begin heeft dat toch iedereen afgeschrikt, want hij had natuurlijk geen goed seizoen achter de rug en er was ook weinig vraag naar, zeker voor die prijs. Dus er is wat dat betreft in het begin zeker weerstand geweest, maar die 200 miljoen waarvan sprake in de pers, dat heeft Genk toch niet gevraagd. Uiteindelijk ging het om minder dan 100 miljoen.”

Dat Anderlecht er met Hendrikx een kandidaat-international bij heeft, is zeker. Maar, zo gaat de mare in Genk, het succes van een landstitel en een bekerfinale hebben Hendrikx wel veranderd náást het veld. Pierre Denier : “Dat er gezegd werd dat hij naast zijn schoenen was beginnen te lopen ? Ik denk niet dat je het zo mag stellen. Vorig seizoen had je in Genk altijd twee groepen : de nieuwelingen en de anderen, die er al langer waren. Misschien dat die nieuwelingen dat zo zagen. Maar Marc heeft van zichzelf altijd goed beseft dat hij geen goed seizoen doormaakte, net zoals de rest van de ploeg. Hij is de laatste jaren voor Genk een heel belangrijke speler geweest, maar vorig seizoen kende hij net als de rest van het elftal een minder jaar. Het belangrijkste is dat Anderlecht er voor volgend seizoen een gelukkig en uiterst gedreven speler bij heeft, want hij had echt zijn zinnen gezet op die transfer. Ik denk dat het voor elke partij de beste oplossing is. Dat hij vorig jaar de groep niet op sleeptouw nam op het veld ? Mja, maar dat mag je ook niet van hem verlangen. Het is een beetje hetzelfde geval als Bernd Thijs : je mag er geen speler van maken die de lijnen uitzet, je moet hem laten functioneren achter de creatieve middenvelder. Net zo is Hendrikx geen speler die de ploeg meetrekt als het slecht gaat.”

Vraag is bovendien met welke opstelling Aimé Anthuenis komend seizoen zal uitpakken en welke de rol van Hendrikx daarin kan worden. Bekend is dat Hendrikx zowel op links als op rechts kan worden uitgespeeld, maar in het verleden op links zijn hoogste rendement haalde. Bekend is evenwel ook dat Anderlecht voor die kant met de Egyptenaar El Said al een nieuwe kracht aantrok om het vertrek van Bart Goor op te vangen.

Pierre Denier : “Bij ons speelde hij zijn beste matchen op de linkerkant en op een enkel bezette flank, want hij komt graag van achteren uit. In een systeem met twee man op de flank moet hij zijn weg wat meer zoeken omdat hij dan hoger moet vertrekken. Anthuenis liet vorig seizoen bij Anderlecht de rechterflank een beetje vrij voor Crasson. Hoe hij het nu met Hendrikx gaat oplossen, daar heb ik zelf ook wel eens over nagedacht. De vraag die ik me daarbij stel, is of Oyen beschikbaar is. Ik dacht aan een dubbele flank op links met Oyen in zijn rug, of een enkele als Oyen eens niet in orde is. Op die manier moeten ze brokken kunnen maken. Zet hij Hendrikx op rechts, kan hij Stoica iets meer naar links schuiven in een 3-5-2.”

Maar zoals Bart Goor de laatste twee, drie jaar heeft gespeeld, zal het heel moeilijk worden om hem te vervangen, schat Denier. “Hendrikx is toch ook een beetje een ander type, meer een man van de flitsen. Goor had toch meer een neus voor goals en een goeie laatste pass. Hij heeft, denk ik, enorm veel doelpunten aangebracht. Dus alleen al daarom zal hij moeilijk te vervangen zijn. Van de andere kant : toen Bart Goor naar Genk kwam, begon hij net als Hendrikx ook op de bank, stond hij ook bekend als supersub die het de tegenstander lastig kon maken telkens als Aimé hem inbracht. Wat dat betreft lijken ze op elkaar.”

Jean Dockx : “Hendrikx’ niveau ligt nu zeker niet hoger dan dat van Goor, die toch een international is als linksmidden. Het is aan Hendrikx om te bewijzen dat hij terug op het niveau kan komen dat hij vroeger in Genk haalde. Dat beste niveau zal hij weer moeten halen, maar hij heeft veel vertrouwen in Anthuenis. Hij heeft zelf gezegd tegen Anthuenis dat het nu weer is alsof hij van Lommel naar Genk gaat.”

Ook toen hij naar Genk kwam, moest Hendrikx zich bewijzen. Vaak startte hij toen op de bank, herinnert Pierre Denier zich. “Hij was hier een invaller in het begin. Maar wel eentje die brokken maakte telkens we hem inbrachten. Als Marc tien minuten mocht meedoen, kon hij altijd wel iets forceren. Zo heeft hij zijn plaats verworven en zo kon hij deel uitmaken van het succeselftal dat Genk geworden is. Hendrikx is een speler met heel veel mogelijkheden en heel veel ambitie, iemand die altijd tot het uiterste gaat op training. Ik herinner mij dat hij het eerste of het tweede jaar dat hij bij Genk zat, zelfs geblesseerd was geraakt omdat hij in zijn eentje had bijgetraind. Hij deed soms meer dan hij moest doen.

“Anderlecht betekent nu een volgende stap. Of hij daar, net zoals toen hij van Lommel kwam, op de bank zal moeten beginnen, weet ik niet. Maar als dat zo is, dan zal het voor hem zeker geen probleem zijn. Hij heeft heel veel basiskwaliteiten en het is een speler die tot het uiterste wil gaan. Hij zal zeker niet moeilijk doen mocht hij op de bank starten. Een goeie Hendrikx is in elke ploeg op zijn plaats. Het is een van die spelers die zijn rechtstreekse tegenstander kan uitschakelen, daar heeft hij de versnelling voor. Bovendien kan hij een tegenstander langs twee kanten passeren.

“Hij had zich een transfer tot doel gesteld vorig jaar. We hadden gemerkt dat zijn ambities hoger lagen. Voor een trainer is hij een gemakkelijke speler om mee te werken. Ik bedoel : je moest er nooit achter zitten.”

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content