Alweer trainer weggeplukt bij beloften van Borussia Dortmund

© BELGAIMAGE

De Engelse hekkensluiter Huddersfield Town betaalde 300.000 euro voor de 36-jarige U23-coach van Borussia Dortmund. Maar wie is Jan Siewert?

In de Duitse pers luidt het oordeel unaniem: dit kan geen toeval meer zijn. Want voor de derde keer al wordt een trainer van bij de beloften van BVB weggelokt door een Engelse club.

Na zijn voorganger David Wagner (47, die van 9 november 2015 tot 14 januari 2019 de plak zwaaide bij de werkgever van Laurent Depoitre en Isaac Mbenza) en Daniel Farke (42, sinds 1 juli 2017 manager bij tweedeklasser Norwich City) is het nu de beurt aan Jan Siewert.

De gewezen controlerende middenvelder, die een contract kreeg voorgeschoteld tot 2021, zag zijn nieuwe werkgever voor het eerst aan het werk in de 0-3-nederlaag tegen Manchester City. Een titanenopdracht wacht hem, want Huddersfield Town zit echt in vieze papieren. Zijn voorbeeld? Natuurlijk Jürgen Klopp (51), tussen juli 2008 en juni 2015 in Dortmund goed voor twee titels en nu koploper met Liverpool.

Siewert is afkomstig uit Mayen, uit de deelstaat Rijnland-Palts, waar hij tot 2005 uitkwam voor het plaatselijke TuS. In zijn jeugd gold hij als grote fan van Eintracht Frankfurt. De talenknobbel, want Siewert spreekt ook vloeiend Engels en Frans, studeerde sportwetenschappen. Op 31-jarige leeftijd haalde hij in Keulen zijn diploma, aan de zijde van de ex-profs Otto Addo (momenteel rechterhand van Dieter Hecking bij Borussia Mönchengladbach) en André Breitenreiter (afgelopen weekend ontslagen bij Hannover 96).

Hij deed ervaring op bij de Duitse voetbalbond (sinds 2013 assistent bij de U18 en U17), RW Essen (eindverantwoordelijke in 2015/16), maar ook VfL Bochum (adjunct-trainer en coach van de U19). Siewert geldt als een lefgozer, een superstrateeg die aangenaam in de omgang is. Afgelopen zomer sloeg hij nog een lucratief aanbod af van de Engelse tweedeklasser QPR, nu waagt Siewert toch de sprong. Vanuit de Duitse vierde klasse.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content