1. JAN VERTONGHEN

Een strijder, technisch en tactisch onderlegd en ook nog eens bijzonder mondig: Jan Vertonghen heeft, net als zijn jonge collega’s-Rode Duivels Kompany en Vermaelen, alles om een uitstekende ambassadeur van het Belgisch voetbal te zijn. Bij Ajax wordt hij steeds meer naar waarde geschat – als dat überhaupt nog mogelijk is – maar de vraag rijst hoe lang Vertonghen nog in Amsterdam zal blijven. Verschillende topclubs trokken het voorbije jaar aan zijn mouw. Echte topclubs, genre FC Barcelona, AC Milan en Real Madrid.

2. MICHEL PREUD’HOMME

Erik Gerets is niet meer de enige Belgische trainer die succes heeft in het buitenland, die zelfs Champions League speelde met een buitenlandse club. Preud’hommes prestaties bij AA Gent (een tweede plaats na de play-offs) zijn ondertussen bij wijze van spreken al bijna vergeten en dat komt niet alleen doordat Francky Dury daar nu goed werk levert, maar vooral omdat Preud’homme zelf zo zijn stempel heeft gedrukt op FC Twente. De Tukkers spelen niet alleen opnieuw mee voor de titel, ze haalden in hun CL-poule een fraaie derde plaats, na Tottenham en Inter, maar voor Werder Bremen.

3. THOMAS VERMAELEN

Aan het einde van vorig seizoen stond Thomas Vermalen in het dreamteam van de Premier League. In zijn eerste seizoen bij Arsenal had hij geen halve wedstrijd aanpassing nodig gehad. Hij scoorde – als centrale verdediger – al bij zijn debuut, en voegde er in de rest van het seizoen nog zes stuks aan toe. Vermaelen werd verkozen tot beste Belgische speler in het buitenland. Zijn achillespeesblessure kwam dan ook heel erg ongelegen. Sinds augustus houdt die de Antwerpenaar aan de kant. Vermaelen hoopt zijn rentree te maken in de tweede helft van februari.

4. FRANK DE BLEECKERE

Het is een traditie aan het worden: de enige Belgen op een grote eindronde zijn arbiters. Ook vorig jaar in Zuid-Afrika was dat het geval. De Bleeckere mocht er met zijn assistenten drie wedstrijden leiden, maar miste een vierde omdat buurland Nederland tot de finale in het toernooi bleef. De Bleeckere oogst in eigen land geregeld kritiek, maar werd vorige week door een internationale jury wel uitgeroepen tot vierde beste scheidsrechter ter wereld, na Howard Webb, Ravshan Irmatov en Massimo Busacca.

5. BJÖRN VLEMINCKX

Vleminckx is een van die voetballers die als ruwe diamant naar het buitenland vertrokken (in zijn geval het Nederlandse Nijmegen) en daar geslepen werden tot ze gingen blinken. Niet dat de aanvaller bij KV Mechelen niet goed was – hij scoorde 21 keer in twee seizoenen – maar wat hij dit jaar bij NEC presteert, hadden weinigen hier in hem gezien. Vleminckx is nog steeds de bonkige krachtmens, maar de werkvoetballer heeft ook finesse gekregen. En hij scoort momenteel met de ogen dicht. Een Belg aan de kop van de topschuttersstand in Nederland, dat moet van Luc Nilis geleden zijn.

6. MOUSSA DEMBÉLÉ

Op het toppunt van zijn succes in Nederland, toen hij bij AZ over het water danste en de Alkmaarders in 2009 aan een tweede landstitel hielp, raakte hij niet weg naar een grote club. Het gonsde van de geruchten maar Dembélé bleef bij AZ, waar het mede door de financiële troebelen van de club nooit meer werd zoals voorheen. In de zomer ging Dembélé dus ‘maar’ naar Fulham. Daar verwende hij als vanouds de fans, al gooide een blessure roet in het eten. Maar sinds enkele weken is Dembélé weer klaar om te toveren.

7. ERIK GERETS

Als coach won Erik Gerets al het landskampioenschap in België (Lierse en Club Brugge), Nederland (PSV), Turkije (Galatasaray) en Saudi-Arabië (Al-Hilal). Tussendoor trainde hij gereputeerde teams als Wolfsburg en Marseille. Gerets is een grote in het buitenland, geniet overal aanzien en mocht zich lange tijd de enige Belgische coach noemen die het buiten de landsgrenzen écht had gemaakt. Zijn laatste verwezenlijking is er een als bondscoach van Marokko: hij slaagde er persoonlijk in om heel wat Marokkaanse internationals die de nationale ploeg de rug hadden toegekeerd, te overtuigen om terug te keren.

8. JEAN-FRANÇOIS GILLET

In Bari is de Belgische doelman een monument. Hij is immens populair, wordt herkend en aangeklampt op straat. Al geruime tijd is hij kapitein van de ploeg en over enkele weken gaat hij qua aantal wedstrijden voor Bari het clubrecord breken. Een hele prestatie voor een kleine Belg in de Serie A. Klein is relatief, maar voor een doelman is 1m81 tegenwoordig écht niet groot. Misschien dat het daarom zo lang geduurd heeft voor men ook in ons land de kwaliteiten van Gillet onderkende. De inhaalbeweging is alleszins bezig: Gillet mocht onder Leekens meermaals het doel van de Rode Duivels verdedigen.

9. MICHEL D’HOOGHE

Als lid van het Uitvoerend Comité van de wereldvoetbalbond FIFA is Michel D’Hooghe een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Belgische voetbal in de rest van de wereld. Hij stond in de schijnwerpers ten tijde van de stemming voor de WK’s van 2018 en 2022, maar toen de BelguimHollandBid het niet haalde, kwam er ook kritiek. Geruchten dat hij zelf niet voor België en Nederland gestemd zou hebben deed hij af als verzinsels, maar de bemerkingen dat een WK in Qatar medisch moeilijk te verantwoorden valt kon hij – als voorzitter van de medische commissie van de FIFA dan nog – minder makkelijk weerleggen.

10. JEAN-PIERRE MEERSSEMAN

Aan het hoofd van een van de meest vermaarde sportlabo’s ter wereld staat een Belg: Jean-Pierre Meersseman van Milan Lab, het researchcenter van AC Milan. De Belgische kinesioloog en chiropractor levert er baanbrekend werk op het vlak van blessurepreventie, lichaamsverzorging, aangepaste voeding en zo meer. Hij was trendsetter wat betreft het nakijken van de tanden om de algehele conditie te verbeteren en de blessuregevoeligheid te verminderen. Ook andere sporters dan voetballers komen de laatste tijd bij Meersseman om lichamelijke klachten te laten behandelen: onder meer Kim Clijsters en Gianni Meersman.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content