Geen woorden, maar daden. Zo luidde de opdracht van Hugo Broos toen hij – na elf maanden zonder club – in oktober het roer overnam van Bart De Roover. De viervoudige Trainer van het Jaar gaf SV Zulte Waregem meer zelfvertrouwen en durf, zorgde voor karakter, rust en goede resultaten, waardoor de club opnieuw een middenmoter werd en misschien kan meedoen voor winst in play-off 2.

VERDEDIGING

Onbetwist titularis Sammy Bossut bevestigt op zijn 25e al het goede wat in hem door kenners wordt gezien: bijzonder efficiënt, heel rustig, terend op sterke reflexen en absoluut niet de behoefte om zelf in de schijnwerpers te staan. Heeft het nadeel dat de plaatsjes bij de topclubs bezet zijn, want beschikt over de potentie.

Stijn Minne sukkelde veelvuldig met (kleine) blessures, waardoor er op rechts werd teruggegrepen naar de polyvalente Steve Colpaert. De jonge Nicholas Tamsin ondervond problemen met de overstap vanuit tweede klasse en de hogere snelheid van uitvoering.

Centraal in de verdediging ontpopte David Vandenbroeck zich snel tot een leider en een betrouwbare pion, daarin bijgestaan door sterkhouder Karel D’Haene. Tijdens diens afwezigheid wegens blessure depanneerde de rechtsvoetige Miguel Dachelet perfect vanaf links, op basis van duelkracht en tomeloze inzet.

Op links toonde Rémi Maréval zich een offensieve flankspeler met een goede traptechniek. Alleen is er voor zijn positie geen alternatief, want een test met Stijn Meert mislukte, waardoor Stijn Minne van kant moest wisselen.

MIDDENVELD

Er wordt halsreikend uitgekeken naar de terugkeer van regisseur Kevin Roelandts, die de volledige heenronde aan zijn neus zag voorbijgaan door een scheur in de meniscus een week voor de eigenlijke competitiestart. Het rendement van de talentvolle Fransman Jonathan Delaplace moet hoger, op de flanken geldt voor Teddy Chevalier en Thomas Matton eigenlijk hetzelfde. Meert blijft op de sukkel met letsels. Ook Ernest Nfor wordt door zijn snelheid, onvoorspelbaarheid en vinnigheid vaak gebruikt op de flank.

Als buffers voor de verdediging zijn het loopvermogen van Ludwin Van Nieuwenhuyze en de kracht van Khaleem Hyland onbetaalbaar. Die laatste zal moeilijk te houden zijn, terwijl de aanvoerder twijfelt over een extra seizoen op het hoogste niveau. De voor de rest van het seizoen met gescheurde kruisbanden uitgeschakelde René Sterckx, gehuurd van Anderlecht, toonde zijn technische bagage en goed overzicht.

AANVAL

Na een moeizame start ontplofte Habib Habibou – een jongen met een handleiding – pas sinds de komst van vaderfiguur Broos. De ideale targetman, die weegt op een verdediging en gemakkelijk scoort, waardoor hij uitgroeide tot de speerpunt en de topschutter van het team. Moussa Traoré, tijdelijk overgenomen van Standard, is iets te wisselvallig, net als Jeremy Bokila. De jonge Jens Naessens wordt door Broos rustig klaargestoomd voor het grote werk.

CONCLUSIE

Hugo Broos wil nog eens tonen wat hij waard is als coach. Het geloof in eigen kunnen nam toe, ook het voetballend vermogen steeg, alleen het positiespel kan nog stukken beter. De ervaren trainer heeft echter het voordeel dat zijn groep openstaat voor hem.

SV Zulte Waregem haalde heel bewust geen versterking in huis, om de komende weken een analyse en evaluatie te kunnen maken van het bestaande spelersmateriaal en zo de zwakke plekken te definiëren. Broos wil graag jong en Belgisch talent komende zomer, maar ook een nieuwkomer uit Denemarken (de 21-jarige linkerverdediger Brian Hamalainen van Lyngby) werd al vastgelegd.

IN

OUT

Zakaria Gueye (FC Fréjus Saint

Raphaël, Fra).

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Er wordt uitgekeken naar de terugkeer van Kevin Roelandts.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content