Met 27 stemmen tegen 23 werd Michel Platini afgelopen vrijdag verkozen tot voorzitter van de UEFA. De oud-international haalde het van de Zweed Lennart Johansson, de uittredende voorzitter die er na zeventien jaar aan het hoofd van het Europese voetbal nog graag een mandaat had bijgedaan. Voor het eerst in de geschiedenis van de organisatie zal dus een gewezen speler in de voorzittersstoel plaatsnemen.

Voor Platini is deze uitverkiezing alvast een voorlopige fraaie bekroning op een indrukwekkende voetbalcarrière. Als jonge snaak werd hij omwille van hartproblemen doorgestuurd bij FC Metz, maar hij brak volledig door bij AS Nancy en later bij Saint-Etienne. Bij de Franse nationale ploeg werd hij het verlengstuk op het veld van coach Michel Hidalgo. In 1984 hielp hij met liefst negen goals Frankrijk voor eigen volk aan de Europese titel. Nadat hij zijn actieve loopbaan afsloot bij Juventus werd hij eerst bondscoach en leidde hij de Franse nationale ploeg bij het EK van 1992.

Daarna leidde Platini samen met bondsvoorzitter Fernand Sastre het organisatiecomité voor het WK van 1998. Sindsdien zetelde hij in de FIFA én de UEFA. Om zich te laten verkiezen, mikte Platini op zoveel mogelijk samenwerking tussen de verschillende bonden, zelfs die van de kleinste landen. Een van zijn campagnepunten was dat hij het aantal deelnemers uit eenzelfde land aan de Champions League wil beperken tot drie, zodat ook ploegen uit kleinere voetballanden hun kans zouden krijgen. “Revolutionaire wijzigingen komen er wellicht niet, maar de UEFA zal nu toch met een enigszins andere filosofie worden bestuurd”, vatte Gérard Houllier samen.

Door de aanduiding van Platini staat Frankrijk alvast weer op het voorplan van het Europese voetbal. “Een gebeurtenis van uitzonderlijk belang”, verklaarde Luis Fernandez, die in de jaren tachtig samen met Platini, Jean Tigana en Alain Giresse een magisch vierkant vormde op het middenveld. “Michel is een van de weinigen die in staat zijn om bepaalde zaken te verbeteren.” Ook Raymond Domenech sloot zich bij het eerbetoon aan. “Ik ben heel gelukkig voor Platini, die met een groot hart en veel passie campagne heeft gevoerd. Hij verdedigt ideeën en waarden die zullen helpen om het voetbal als top- en als massasport in heel Europa naar een hoger niveau te tillen.”

L’Equipe wijdde zijn voorpagina en een groot dossier aan de verkiezing. Zelfs president Jacques Chirac hield eraan om hem te feliciteren. “Het versterkt de uitstraling van de Franse sport bij de internationale instanties.”

Lyon gaf de Tsjechische international Milan Baros (Aston Villa) een driejarig contract. De spits speelde meteen even mee in de wedstrijd tegen Bordeaux, maar kon de 1-2 nederlaag – het tweede opeenvolgende verlies, wat sinds 2003 niet meer gebeurde – niet verhinderen. Vorige zaterdag kwam Lyon tegen Nice (1-1, met de eerste goal van Baros) ook al niet verder dan een gelijkspel. Dat zorgt voor een vrij povere balans, van 2 op 12 in de laatste vier wedstrijden.

PSG blijft ook na de komst van Paul Le Guen transfers doen. Jérémy Clément (22), een middenvelder die werd opgeleid bij Lyon, komt over van Glasgow Rangers en tekende voor vier jaar.

Grégory Coupet, die vijf wedstrijden moest missen als gevolg van een verrekking in de bil en vervangen werd door Remy Vercoutre, nam tegen Nice zijn plaats tussen de palen van Lyon weer in.

Bondscoach Raymond Domenech trok naar Madrid voor een ontmoeting met de door Real ingelijfde Frans-Argentijnse spits Gonzalo Higuain (19). De aanvaller opteerde echter uiteindelijk voor de Argentijnse nationale ploeg.

Matt Moussillou wordt voor zes maanden uitgeleend aan Saint-Etienne. Na Rijsel en Nice is hij daarmee aan zijn derde Franse club toe.

Nicolas Savinaud, de middenvelder van FC Nantes, speelde tegen Lorient zijn driehonderdste wedstrijd.

Vikash Dhorasoo bood zijn diensten aan bij Lyon, nadat hij een test aflegde bij Fulham. Maar noch de Londense club noch de Franse landskampioen zijn in de offensieve middenvelder geïnteresseerd.

SVV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content