André-Pierre Gignac gokt op twee paarden.

De transfermolen in de Ligue 1 draait op volle toeren. Clubs lijken soms tot alles bereid om spelers voor zich te winnen. Zo kwam er vorige week aan de transfer van André-Pierre Gignac, de spits van Lorient, een onverwachte epiloog. Voor een transferprijs van 4,5 miljoen euro en een maandsalaris van 50.000 euro zou Gignac overstappen naar Rijsel. Maar toen de transfer al helemaal in kannen en kruiken leek, kon hij niet weerstaan aan de lokroep van Toulouse.

De Zuid-Franse ploeg, die in extremis een CL-ticket veroverde, beloofde hem een fors bedrag aan tekengeld en een maandloon van bijna 100.000 euro. Gignac tekende daarop voor Toulouse. Rijsel wil het daarbij echter niet laten. De club vindt het schandalig dat Toulouse nog op de proppen kwam nadat er tussen Rijsel en de speler al een akkoord was. “Het was nog geen contract dat door de Liga was gehomologeerd. Maar we hadden een overeenkomst die getekend was door de speler én door zijn club”, verklaarde Rijselvoorzitter Michel Seydoux. De Profliga moet zich nu over de zaak buigen en zou de speler eventueel een schorsing kunnen opleggen.

De transfersoap rond Gignac is trouwens geen alleenstaand geval. Bij Saint-Etienne daagden Zoumana Camara en Bafé Gomis niet op voor de eerste training. Ze gingen liever in de clinch met de club om zo te proberen een transfer los te weken. “Uiteraard zijn we het met dit soort praktijken normaal gezien niet eens”, erkende Philippe Piat, de voorzitter van de Franse spelersvakbond in L’Equipe. “Maar eigenlijk dwingt het systeem de spelers om zo te handelen. Een potje armworstelen met de club is soms de enige oplossing die een speler heeft om weg te kunnen raken.”

Lucien Aubey, de verdediger van Toulouse, vond van zijn kant dan weer dat enkele gespierde uitspraken in de pers voor hem de beste garantie zouden zijn om te kunnen vertrekken. “Ik wil gewoon weg”, sprak hij. “Ik speel hier nu acht jaar en heb het gevoel dat ik stagneer. Dat ik hier de Champions League kan spelen, vind ik geen argument. Ik ben zelfs bereid om sportief eerst een stap achteruit te zetten, om daarna des te meer vooruitgang te boeken.” Toch deed Aubey tegelijk ook wat water bij de wijn. “Ik wil het echter niet tot een gevecht op leven en dood laten komen. Ik hoop gewoon dat de club begrijpt dat ik nood heb aan andere lucht.”

Stéphane Dalmat tekende een contract van twee jaar bij Sochaux. De oud-middenvelder van Inter, de broer van Bergenspeler Wilfried, had het afgelopen seizoen erg moeilijk om zich door te zetten bij Bordeaux. Verder verlengde Teddy Richert, die vorig seizoen tot beste doelman van de Ligue 1 werd verkozen, zijn contract bij Sochaux tot in 2011.

Gabriel Tamas, een Roemeense verdediger die door Spartak Moskou was uitgeleend aan Celta Vigo, speelt volgend seizoen voor Auxerre. Ook spits Jean-Michel Lesage van Le Havre, die in het seizoen 2005/06 nog topscorer van de tweede klasse was, tekende.

Caen versterkte zijn verdediging met de Zweed Karl Svensson (23), die overkomt van Glasgow Rangers. Bij Lens huurt het voor één jaar de Tunesische international Issam Jemaa.

Oud-international Corentin Martins (ex-Auxerre) werd aangesteld als sportief directeur bij tweedeklasser Brest.

Karim Ziani (Sochaux) tekende een vierjarig contract bij Marseille. De Algerijnse middenvelder is deze zomer al de zesde transfer voor OM, dat maar liefst 8 miljoen euro neertelde.

Guy Roux ziet zijn plannen gedwarsboomd door zijn leeftijd. Zijn overstap naar Lens werd door de Liga niet goedgekeurd, want zij wil voor trainers voortaan een maximumleeftijd van 65 hanteren. Roux is er echter al 68. Het gewezen boegbeeld van Auxerre kreeg echter al steun uit onverwachte hoek : president Nicolas Sarkozy vindt ook dat men langer moet mogen werken en klaagde de houding van de Liga aan.

Lubomir Fesja (18), een Servische middenvelder die bij Hajduk Kula speelde, tekende bij FC Metz.

Jon Jonsson, een 24-jarige Zweedse verdediger, verruilt Elfsborg voor Toulouse.

FC Nantes, dat gedegradeerde, wil heel graag Philippe Léonard inhalen, op overschot bij Feyenoord.

PSG blijft voorlopig vrij rustig op de transfermarkt. Paul Le Guen wil werken met een kern van 24 spelers, maar bij de hervatting waren er dertig aanwezig. Edouard Cissé vertrok naar Besiktas. Hetzelfde geldt voor Albert Baning, die werd uitgeleend aan Sedan. Carlos Bueno en Fabrice Pancrate zullen hun voorbeeld volgen.

STéPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content