Meer dan SK Beveren rolden vorige week Bayern München, Olympique Lyon en Celtic Glasgow over de lippen van de spelers van Anderlecht. Met welke ambitie trekt de lijstaanvoerder Europa in ?

Voor de derde keer in vier jaar is Anderlecht erin geslaagd zich voor de Champions League te plaatsen. Drie jaar geleden stuntte het door als winnaar van een groep met Manchester United, PSV en Dinamo Kiev de tweede ronde te bereiken. Het volgende seizoen kon Anderlecht zonder een aantal vertrokken sterkhouders geen enkele wedstrijd winnen tegen Real Madrid, AS Roma en Lokomotiv Moskou. Het eindigde als laatste. Wat wordt het nu ? De coach van toen, Aimé Anthuenis, ziet mogelijkheden. “We moeten niet te klein doen, dat zag je met Brugge en Dortmund. Ik zeg heel overtuigd dat Anderlecht bekwaam is om het even goed te doen als drie jaar geleden. Is het spitsenduo KollerRadzinski zoveel beter dan ArunaJestrovic of Aruna met Iachtchouk, Mornar of McDonald ? Is de vleugel DeschachtKolar of Seol zoveel minder dan DheedeneGoor ? En zo kan ik nog doorgaan. Toen wij met 5-1 verloren op Manchester, gaf niemand een cent voor onze kansen, maar we eindigen nog als eerste. In Brussel is Anderlecht in staat om het iedereen lastig te maken. Uit wordt het moeilijker tegen die topploegen.”

Zo, zo. Mag Anderlecht straks met ambities Europa in ? Laten we beginnen bij het begin en de actuele potentie in de spits vergelijken met het aanvalsduo Koller-Radzinski van destijds.

Yves Vanderhaeghe : “De blessure van Nenad blijft een bijzonder spijtige zaak, omdat hij een opportunist is, een killer. We krijgen veel kansen, maar maken ze niet altijd af. Nu mag er Aruna niks overkomen. Hij creëert zoveel en weegt zo zwaar op een verdediging, dat we zonder hem wel wat miserie zouden hebben. De killer die we nu hebben met Jestrovic hadden we met Koller en Radzinski misschien minder. Thomas heeft er dat jaar 23 binnen gestampt, maar dat was het logische gevolg van een collectief sterke prestatie, terwijl Jestrovic toch meer zelf op zoek gaat naar dat doelpuntje. Radzinski en Aruna zijn misschien even snel, maar Aruna heeft dan weer veel meer acties in huis. Thomas ging rechter op doel af, was directer. Ach, het is moeilijk vergelijken, maar ik denk dat dit duo even moeilijk te bespelen is. Hoe dan ook, Aruna zal het straks moeten doen, hij zal iets willen tonen en zal nóg scherper zijn.”

Glen De Boeck : “Generaties met elkaar vergelijken is moeilijk. Eigenlijk zou je Koller met Aruna moeten vergelijken en Jestrovic met Radzinski. Aruna is de stevige, balvaste boy, Jestrovic heeft de snelheid in de zestien meter. Of ze even sterk zijn, zal de toekomst uitwijzen. Koller en Radzinski hebben twee jaar lang in de competitie en in de Champions League iets neergezet, dat kan je van dit duo nog niet zeggen. Vorig jaar maakten zij op het eind wel het verschil, maar ik had ze graag nu Europees bezig gezien. Helaas is dat niet mogelijk.”

De realiteit dan. Hoe ver staat deze ploeg ?

Franky Vercauteren : “Een stuk minder ver dan de ploeg van destijds. Deze ploeg heeft nog niet zoveel gepresteerd. Volgens mij hebben we dit seizoen ook nog geen echte waardemeter gehad. Destijds waren we eerder al een paar keer op het randje geweest, vond ik. Rapid Boekarest en Krakau hadden een bepaalde reputatie, maar ik heb daar niet zo veel van gezien.”

Pär Zetterberg : “De enige ploeg die ons één helft wat problemen heeft kunnen bezorgen, was Rapid Boekarest. Het is allemaal nogal onduidelijk, vind ik. Het is pas tegen een sterkere ploeg, dat je echt van een niveautest kan spreken. In deze kern zit kwaliteit en een groeimarge, maar hoe groot die nu al is, vind ik heel moeilijk te zeggen. We creëren veel kansen, dat is goed. Voorlopig missen we er ook veel, maar dat is niet erg. Straks echter mogen we het vergeten nog vier of vijf mogelijkheden te krijgen, dan moet die ene bal binnen. Dat zorgt voor druk, en dan is de vraag : hoe gaan we daar mee om ?”

Glen De Boeck : “Ik denk dat deze groep nog een serieuze progressiemarge heeft en veel kan leren uit die Champions League. De groep van drie jaar geleden was rijper. Misschien wel de helft zat toen te hunkeren naar een transfer naar het buitenland. In alle bescheidenheid vind ik dat de huidige jongens nog best één of twee jaar in Anderlecht blijven. Stel dat we in de Champions League hetzelfde succes boeken als drie jaar geleden, dan denk ik niet dat we weer een leegloop gaan meemaken, omdat de progressiemarge van deze jongens nog te groot is om nu al de stap naar het buitenland te zetten.”

Heeft Hugo Broos de beschikking over een bredere kern dan destijds Aimé Anthuenis, die alleen twijfelde over het al dan niet opstellen van Alin Stoica in de uitwedstrijden ?

Franky Vercauteren : “Dat weet ik nog niet. We hebben destijds altijd met dezelfde spelers gespeeld omdat we ons dat konden permitteren. Ik denk dat we nu ook Champions League gaan spelen met dezelfde ploeg en misschien wat roteren in de competitie. Niet omdat we fysiek niet zo sterk zijn, maar omdat het rendement misschien niet zo groot zal zijn als dat van de toenmalige ploeg met de grote namen. Die kon dat allemaal aan, van deze groep wil ik dat eerst nog zien. Maar vergis je niet : de kern was destijds ook groter dan die dertien spelers. Aimé roteerde niet, niet omdat hij geen andere spelers had, maar omdat hij altijd met de sterkste ploeg wilde spelen, zelfs als het 3-0 stond. Ik dacht daar vroeger ook anders over, maar Hugo Broos staat daar meer voor open.”

Pär Zetterberg : “Ik denk dat de trainer verplicht zal zijn om te roteren. Niet alleen om de jongens fris te houden, maar ook om de sfeer in de groep te bewaren. Op die manier blijft iedereen betrokken. Beter elk twintig goeie wedstrijden, dan veertig wedstrijden voor één speler waarvan hij misschien maar in dertig goed is. Of dat de automatismen schaadt ? Ik denk dat frisheid belangrijker is, en voor automatismen heb je trainingen. En is niet iedereen intelligent genoeg om te zien hoe de ander speelt ?”

Yves Vanderhaeghe : “Als ik zie hoe we al onze wedstrijden tot dusver vrij makkelijk zijn doorgekomen, moet je toch vertrouwen hebben en denken dat het goed zit. Ook omdat je door blessures, of door het sparen van jongens, hier en daar al wel wat wissels hebt gehad en alles toch vlot gaat. Misschien hebben we inderdaad een bredere kern dan drie jaar terug, volgens mij zijn er iets meer mogelijkheden in de breedte.”

Glen De Boeck : “Ook dat zal de toekomst uitwijzen : komt het tot rotatie en is de kern breder, of gaan we ook naar een vast team ? Die kern van toen was ook breder dan er jongens op het veld stonden. Nu gaan we zien hoe de vermoeidheid en de opeenvolging van wedstrijden op deze kern gaat wegen. Anderzijds denk ik dat deze groep sterker is dan de groep die na dat succesjaar tegen Real, Roma en Moskou wéér Champions League moest spelen. Door het inpassen van nieuwe spelers, door het zoeken naar evenwicht, waren we er toen totaal niet klaar voor. Deze groep, met zijn huidige mentaliteit, is dat wél.”

Met welke ambitie beginnen de routiniers over twee weken aan de Champions League ?

Pär Zetterberg : “Ik vind dat je naar kwalificatie voor de volgende ronde moet streven. Daarvoor neem je er uiteindelijk toch aan deel.”

Franky Vercauteren : “Tegen Celtic en Lyon kunnen we thuis winnen, ik ben banger voor Bayern. Afhankelijk van het resultaat in Frankrijk gaan we thuis iets moeten halen. Zoals alle Duitse ploegen gaan zij met veel volk achter de bal en goed georganiseerd spelen, om vervolgens de ruimte te benutten die we hen sowieso moeten geven. Uit is anders, Lyon zal sowieso komen en dat gaat ons ook mogelijkheden bieden. Celtic speelt meestal open, dat heeft nadelen, maar ook enorme voordelen. Ook daar gaan we ruimte krijgen. Vorig jaar wonnen we van de Rangers in een oefenmatch. Vriendschappelijk, oké, maar hun filosofie blijft dezelfde. Celtic zal hier in Brussel ook komen meespelen en offensief denken en niet, zoals de Duitsers misschien, op de organisatie teren. Lyon is, zoals de Franse teams in het algemeen, een ploeg die in staat is tot zowel het beste als het slechtste. Op verplaatsing pakken zij zeker geen risico’s, wat inhoudt dat je niet achter hen moet lopen, maar sowieso het initiatief krijgt. Dat is voor ons een voordeel. Ik zie daarin meer mogelijkheden dan tegen ploegen uit Moskou, die gericht zijn op snel uitbreken en de tegenaanval.”

Glen De Boeck : “Beginnen in Lyon vind ik geen cadeau. Daarna volgen thuiswedstrijden tegen Bayern en Celtic. Ik denk dat we uit de eerste drie wedstrijden minstens vier punten moeten halen. De ambitie moet de tweede ronde zijn, niet blij zijn dat je nu die zes matchen mag spelen en straks misschien naar de Uefabeker kan. De wedstrijden van Bayern kunnen doorslaggevend zijn. Tegen wie laten zij punten liggen, en tegen wie niet ? Voor de rest denk en hoop ik dat de anderen punten van mekaar zullen afpakken. Lyon is sterk, maar Franse ploegen moeten ons liggen. Celtic houdt al jaren zijn ploeg bij mekaar en maakte het Juventus vroeger al eens heel lastig. Hun stijl ligt me wel, daarom had ik vooraf ook graag een Schots team geloot. Alleen van Bayern weet ik het niet. Fysiek ongetwijfeld top en Makaay… als je Europees topschutter bent, kun je wel iets.”

Yves Vanderhaeghe : “Ik hoorde zeggen dat er dit jaar wat mindere ploegen in de Champions League zitten, maar dat vind ik dus niet. Dit zijn topnamen uit het Europese voetbal. Ik schrik dan ook wat, als ik hier heel overtuigend hoor zeggen dat we voor de tweede plaats moeten gaan. Dat is andere taal dan twee en drie jaar geleden. Ik ben rustiger in mijn verklaringen. Destijds dacht ik bij mezelf ook wel : ’t is hier te doen, we gaan dat niveau misschien wel aankunnen. Dat bleek ook, maar ik zei het niet. Je moet respect hebben, maar het is niet zo dat ik hier in mijn broek zit te schijten. Ik heb al genoeg tegen grote namen gespeeld en was nooit onder de indruk. Maar met grootspraak kun je alleen op je bek vallen. ( Lacht) Als iedereen zo scherp voetbalt als hij spreekt, gaan we resultaten halen. De ploeg van drie jaar geleden stond verder, was al kampioen geworden en er kwamen maar één of twee spelers bij. Hier waren we op sommige momenten nog aan het zoeken, al hebben we alle wedstrijden op het gepaste moment beslist. Intussen zit het goed en oogt het allemaal heel mooi. Maar hoe goed we echt zijn, zullen we pas in Lyon zien, als we eens serieus onder druk gaan staan.”

door Peter T’Kint

‘Hoe goed we echt zijn, zullen we pas in Lyon zien als we eens serieus onder druk staan.’ (Yves Vanderhaeghe)

‘Deze groep, met zijn huidige mentaliteit, is klaar voor de Champions League.’ (Glen De Boeck)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content