Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor het tweede jaar op rij pakt Arsenal geen prijs.

Opmerkelijke uitspraak vorige week : volgens Arsène Wenger is het zijn schuld dat Arsenal, zaterdag nog zwaar onderuit bij Liverpool, dit seizoen geen prijs pakt. De Franse manager zegt dat de Gunners er fout aan deden om in alle competities voor de winst te gaan. “Eens we ons plaatsten voor de finale van de Ligabeker, hadden we voluit voor die prijs moeten gaan en geen andere beker moeten najagen.”

Volgend seizoen wil Wenger prioriteiten stellen. Eén ervan is de Champions League. “Door de groepsfase geraken en daarop verder bouwen”, stelt Wenger. Arsenal, vorig seizoen nog verliezend finalist, ging er nu uit in de achtste finales tegen PSV. “Vorig seizoen lagen we er snel uit in de FA Cup. Dat gaf ons wat ademruimte. Nu hadden we twee bekerreplays, eentje net voor de wedstrijden tegen PSV en eentje tussenin. Die opeenstapeling nekte ons.” In december en januari speelde Arsenal in totaal zeventien duels. De helden waren moe toen het er echt om ging. Wenger wil volgend jaar in de Ligabeker geen vaste basisspelers meer opstellen en in een uitwedstrijd meer roteren. Vooral CescFabregas, amper negentien, zit op zijn tandvlees. De Spaanse middenvelder zit al aan 45 wedstrijden dit seizoen.

Wenger wil zijn selectie volgend seizoen uitbreiden. Een nieuwe naam is wellicht Franck Ribéry, die vorig seizoen al bijna verhuisde, maar uiteindelijk bij Marseille bleef. Nu die ploeg geen Champions League gaat spelen, wil de spelmaker hogerop.

Misschien komen er nog veel meer bekende namen, want na de overnames van Chelsea, Liverpool en Manchester United gonst het ook in Londen van de overnamegeruchten. ITV bezit 9,9 procent van de aandelen en zou die willen verkopen. Voorlopig nog geruchten die wel de prijs van de aandelen omhoog joeg. De ene speculant zag vers geld komen uit de States. Maar Stan Kroenke, de eigenaar van de Colorado Rapids (een MLS-voetbalploeg) ontkende officieel. Anderen keken naar ene OlegDeripaska (39), de jongste Russische miljardair. Of naar Dubai en Qatar.

De spelers van de nationale ploeg die niet op het wedstrijdblad stonden en gewoon in de tribune naar Andorra-Engeland zaten te kijken, werden even voor de rust door veiligheidsmensen van de FA naar binnen geloodst. Zij vonden de eigen fans, ontevreden met de 0-0, een bedreiging. Een nieuw dieptepunt in de relatie spelers-fans. Na de match – die op 0-3 eindigde, met treffers van Steven Gerrard (2) en tweedeklasser David Nugent – pleitte bondscoach Steve McClaren voor meer begrip.

Real Madrid heeft officieel toegegeven dat het Cristiano Ronaldo (22) wil. Maar voorzitter Ramón Calderón zegt dat de vraagprijs minder moet zijn dan 80 miljoen euro. De Portugees ligt nog onder contract tot 2010. Manchester United wil dat openbreken tot 2012.

Wembley heeft zijn veiligheidscertificaat beet. Dat betekent dat de play-offs voor stijgen en dalen er in mei worden georganiseerd. Ook de Cup Final op zaterdag 19 mei kan doorgaan. Voor de BBC-kijkers is dat voor even de laatste. Vorige week haalde ITV de bekerrechten en de thuiswedstrijden van de nationale ploeg binnen. Samen met het Ierse Setanta, dat live-wedstrijden achter decoder stopt, betaalde men voor vier jaar ongeveer 640 miljoen euro.

Emile Mpenza maakte zaterdag weer een goal voor Manchester City bij Newcastle, waar Oguchi Onyewu in de 73ste minuut mocht invallen.

Steve Coppell verlengde zijn contract bij Reading tot 2009.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content