Anderhalve meter

In de satirische novelle Candice vertelt Voltaire over de aardbeving van 1755 in Lissabon waarbij onder andere de kathedraal instortte. De inwoners vluchtten naar het strand, waar ze overspoeld werden door een tsunami met tienduizenden doden als gevolg. ‘Alles is hier op zijn best’, concludeerde een zekere dokter Panglos.

Panglossianisme staat dankzij Voltaire synoniem voor ongebreideld en onterecht optimisme. Een kwaal waaraan de sportwereld lijkt te lijden. Het IOC hield wekenlang een uitstel van de Olympische Spelen af, terwijl Tokio nu pas echt in de ban is van het coronavirus. ASO twijfelt er geen seconde aan dat de Tour op 29 augustus van start gaat alsof er niets aan de hand is. De voetbalwereld slaat alle records. Oostenrijk wil half mei de competitie hervatten. Italië wil twee weken later van start gaan. De Bundesliga traint weer. De Premier League hoopt nog 92 wedstrijden te kunnen afwerken. De UEFA plant het Europese bekertoernooi op 29 augustus af te sluiten en wil de volgende campagne op 26 oktober aftrappen.

Het wordt leren genieten van voetbal zonder publiek.

Hoe is een raadsel. De clubs willen hun spelers om de drie dagen testen. Wat gebeurt er als één van hen positief blijkt te zijn? Moeten de hele ploeg en de teams waar ze de weken voordien tegen voetbalden dan in quarantaine? Hoe werk je zo het seizoen af? En wat als er in het najaar een tweede golf van het virus komt, zoals veel virologen vrezen? Onderzoekers van de vermaarde Harvard University geloven dat de anderhalvemetersamenleving tot 2022 in voege blijft.

Alleen onze Pro League lijkt met beide voeten op de grond te staan. Schotland wil volgen en Edwin van der Sar, ondervoorzitter van ECA, liet verstaan dat de UEFA niet langer moeilijk zal doen. In veel landen hoopt de voetbalwereld op een beslissing van de overheid, zodat de competitie stopzetten een geval van overmacht is. De grootste vrees is immers dat de tv-zenders hun verplichtingen niet nakomen.

Die vrees voor de tv-zenders is onterecht. Sky Duitsland heeft de Bundesliga al laten verstaan dat er niet moeilijk zal worden gedaan. BT Sport en Sky Sports hebben de Premier League evenzeer nodig als andersom. Vreemd genoeg is het de Pro League die wat dit betreft het zwakst staat. De overstap naar Eleven Sports kon niet op een slechter moment gebeuren. Proximus en Playsports voelen zich tekortgedaan en zijn verwikkeld in een potje armworstelen met Eleven, waarvan al langer het gerucht de ronde deed dat de financiële basis niet al te stevig is.

De realiteit dringt her en der stilaan door. Een hervatting van het competitievoetbal eind augustus zou al mooi zijn. Victor Montagliani, vicevoorzitter van de UEFA, houdt er rekening mee dat er geen interlandvoetbal komt voor maart 2021. We zullen ook moeten leren genieten van voetbal zonder publiek. De burgemeesters van Los Angeles en New York sloten sport met toeschouwers al uit tot het einde van het jaar.

Hoe de voetbalwereld er straks uitziet, kan niemand voorspellen. De kans is groot dat de groten nog sterker zullen zijn en de zwakkeren helemaal uit de boot vallen. Nog meer ongelijkheid kan alleen vermeden worden als iedereen water bij de wijn doet. In Engeland verdient de gemiddelde speler 72.000 euro per week. Dat is zowat het dubbele van Jan Modaal per jaar. Dat is niet langer verdedigbaar. In Frankrijk kwam de Ligue 1 tot een akkoord met de spelersvakbond. Voetballers die minder dan tienduizend euro per maand verdienen, leveren tien procent in. Wie meer dan honderdduizend euro opstrijkt de helft.

Ook tussen de clubs moet er solidariteit zijn. Zoals ieder nadeel zijn voordeel heeft, heeft elk voordeel ook zijn nadeel. Neem het voorbeeld van Club Brugge. Als blauw-zwart sterker uit de crisis komt en de concurrenten verzwakken, bestaat het risico dat zij de komende jaren onvoldoende punten pakken voor de Belgische coëfficiënt waardoor onze kampioen niet meer automatisch naar de Champions League mag. Te groot voor België kan te klein voor Europa betekenen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content