De Rode Duivels maakten een slechte beurt tegen Duitsland. Wat onthoud je van die wedstrijd ?

Gui Polspoel : “In het begin leek het een goeie keuze om tegen sterke ploegen te spelen en theoretisch is het ook zo dat je leert van die wedstrijden. Maar als op de nederlagen tegen Frankrijk en Duitsland straks misschien ook nog nederlagen volgen tegen Turkije en Nederland, weet ik niet wat je geleerd hebt. Dan heb je vooral onzekerheid gecreëerd. Aimé Anthuenis heeft intussen ook genoeg getest : meer dan veertig spelers, mij lijkt het de tijd voor conclusies. Met 25 man doorgaan en een ploeg bouwen. Blondelleke selecteren op basis van een goeie match en de vorige keer Pieroni, zo kan je bezig blijven. Bewijs je Pieroni een dienst door hem tegen Duitsland in de basis te zetten ? Ik geloof dat niet. Zet Mbo in de spits als de rest geblesseerd is. Er moet een einde aan dat experimenteren komen.”

Hebben we een probleem in doel ?

“Dat is al een hele tijd zo. Op de capaciteiten van Lemmens heb ik geen zicht, omdat ik nooit een wedstrijd van Espanyol zag, maar het is al jaren minder in doel. We werden verwend, generaties lang. Nu zie ik geen enkele doelman die er echt boven uitsteekt. Herpoel was de beste in België, maar blijft net als De Vlieger toch onder dat niveau. Misschien, vraag ik me af, kan Peersman het worden. Ik mis nu doelmannen die voor België punten pakken, dingen die een Pfaff, Piot of Preud’homme wel kon.”

Offensief maakten de Duivels de voorbije twee interlands niks klaar. Zorgelijk ?

“Met Sonck, Buffel, Mbo en Emile Mpenza zit je daar wel goed, denk ik, dat is kwaliteit. Volgens mij ligt de sleutel op het middenveld. Ik mis power, ik mis daar een Wilmots. Misschien kwam het omdat het in Duitsland was dat we daar plots allemaal weer aan terugdachten, maar dat type missen we. Een soort aanjager, niet alleen voor wat hij persoonlijk doet, maar ook voor wat hij betekent binnen de groep. Op dit moment sleurt niemand de ploeg mee door zijn persoonlijke prestatie én door zijn invloed op de anderen. Baseggio zal altijd wel wat door twijfels worden omringd. Hij heeft goeie wedstrijden gespeeld in de Champions League, maar in de nationale ploeg nog niet zoveel.”

In de competitie wonnen Brugge en Standard vrij makkelijk hun wedstrijd, terwijl Genk blijft knoeien. Net als Anderlecht : tegen Moeskroen was het weer een zwakke wedstrijd.

“Ja. Hugo Broos bleef maar zeggen dat hij slechts twee titularissen had omdat de rest weg was voor interlands. Misschien heeft hij daar een punt, maar toch. Georges Leekens vond het een genietbare wedstrijd. Misschien beleef je dat anders op de bank en als je een punt pakt, maar ik vond het absoluut niet genietbaar. Bij de uitblinkers was Peersman en niet Vandendriessche, was Dugardein, waren Kompany en Tihinen : allemaal jongens uit de defensieve sector. Ik zag vooral veel technische fouten, met bij de thuisploeg vier onherkenbare flankspelers en een Aruna die met griep sukkelde en slechts dertig procent was. Anderlecht krasselt, snakt naar de titel, maar moet nu vrijdag naar een Standard dat graag powert. Ik ben benieuwd.”

Opvallend : tegen de topteams speelt Anderlecht een slecht seizoen. Eén op zes tegen Brugge, nul op drie tot dusver tegen Standard en vier op zes na twee slechte matchen tegen Moeskroen.

“Ik zie daar niet direct een verklaring voor. De titel pakken ze door heel constant te zijn tegen de anderen en doordat Brugge en Standard punten vergooien. Het seizoen dreigt met die slechte reeks na nieuwjaar in mineur te eindigen. Van de 18 punten die ze op een bepaald moment voorstonden, houden ze er straks misschien nog zes over. Ook inhoudelijk brengen ze amper wat. Tegen Heusden-Zolder nog wel, maar waar staan die ?”

Vrijdag is er de klapper tegen Standard. Zitka speelde met de reserven en is fit, maar Peersman deed het goed. Welke keuze moet Hugo Broos maken ?

“Waarom zat Zitka niet op de bank ? Om de keuze uit te stellen ? Ik vind Peersman een grotere uitstraling hebben. Zitka is gegroeid na het vertrek van De Wilde, maar ik vind hem technisch een beperkte keeper. Je kan hem vergelijken met De Vlieger. Peersman heeft klasse, misschien moet Broos de nationale ploeg een dienst bewijzen en voor Peersman kiezen. Tegen Moeskroen deed hij drie reddingen en pakte hij het punt voor Anderlecht. Ik zou niet graag in de schoenen van Broos staan. Enerzijds speelde Zitka een goed seizoen, anderzijds komt er een jonge speler aan die meer klasse lijkt te hebben.”

Bij Anderlecht keerde het tij in de slotfase toen ze met drie achterin gingen spelen. Te onthouden ?

“Door de opstelling van Moeskroen kregen de dubbele flanken van Anderlecht alle vrijheid, maar ze lieten het afweten. Dat was opvallend. Ik vind dat Anderlecht in thuiswedstrijden altijd met drie verdedigers moet spelen.”

Wat vond je van de overige resultaten afgelopen weekend?

“Genk verloor alweer maar dat toont alleen maar aan dat het al een heel seizoen aan het kwakkelen is. Ondanks de overwinningen van Antwerp en Heusden-Zolder blijven deze twee ploegen voor mij de grootste kanshebbers op degradatie.”

Robert Waseige wordt 65 in augustus en gaat Algerije coachen. Snap jij dat ?

“Neen. Dat je na een hartaanval nog zoiets gaat zoeken waar een jongere man als Georges Leekens na drie maanden alweer vertrok, terwijl hij misschien nog wel iets kon bouwen in Charleroi als hij ze straks redt. Geld ? Die man moet toch al veel verdiend hebben, na topclubs, de bond en Portugal.”

De verrassing van de week : Rik Van de Velde zegt neen tegen Lierse en tekent voor KV Mechelen.

“Moeten we daar wakker van liggen ? Ik lees van hem dat hij niet kijkt naar wat men hem zou betalen, maar óf men hem betaalt. Ik kan zijn keuze wel begrijpen. Bij Mechelen hebben ze hun lesje geleerd en probeert men op een gezonde manier met het geld om te gaan. Van de Velde weet dat hij bij een ambitieuze club terechtkomt, bij een club die leeft, terwijl er in Lierse vooral veel vraagtekens zijn. Was dat een kans ? Er werd ook nogal vaak gezegd dat hij moest blijven omdat hij een diploma heeft, terwijl wel iemand als Van Meir bij de groep werd gehaald. Neem je dan een trainer voor een stuk papier en beslist een ander in zijn plaats ? Speelde dat mee ?”

Westerlo diende bij de profliga een voorstel in om in elke wedstrijd een minimaal aantal Belgen aan de afrap te brengen.

“Iedereen moet nu toch al weten dat zoiets wettelijk niet meer kan. Zoveel EU-spelers, ja, straks te kiezen uit 25 landen, maar Belgen ? Dat kan niet meer. Of dat wenselijk is ? De supporters van KV Mechelen stelden ook al direct eisen bij de Engelse financiële inbreng in hun club, omdat zij zich afvroegen of het à la Beveren een makelaar was die zich inkocht en daar spelers wilde plaatsen. De Engelse clubs hebben het systeem van de werkvergunning en plaatsen jongeren in satellietclubs. Voor je het weet, krijg je hier elftallen met Ivorianen, Ghanezen… Ik vind dat je hierover moet nadenken. Beveren heeft één van de beste jeugdopleidingen van België, maar gaat Guillou die jongens straks een kans geven, denk je ?”

door Peter T’Kint

‘Broos moet de nationale ploeg een dienst bewijzen en voor Peersman kiezen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content