Anderlecht dringt niet meer aan

© RSCA.BE
Thomas Bricmont

Het gentleman’s agreement tussen de Belgische topclubs om bij de ander geen jong talent weg te pikken is verleden tijd. Vandaag halen ze zonder verpinken bij elkaar de beste jeugd weg. Vooral bij Anderlecht hebben ze dat geweten.

Bruno Venanzi heeft wat rake klappen geïncasseerd de laatste tijd. Maar er zijn zaken die hem of Standard niet meer mogen overkomen, zegt hij. Een punt waar hij regelmatig op hamert, is: geen sprake meer van een massale uittocht van de betere jeugdtalenten uit de Academie Robert Louis Dreyfus zoals in de zomer van 2015. Toen verlieten een aantal toptalenten van de lichting 1999 Luik om andere oorden op te zoeken (Vanheusden, Verlinden, Bongiovanni).

Dat zorgde voor een flinke kater, én een heel andere aanpak van het jeugdbeleid in vergelijking met de tijd toen Christophe Dessy aan het hoofd van de Academie stond. Vandaag aarzelt Standard niet meer om diep in de geldbuidel te tasten om de grootste talenten, die de financiële en sportieve waarde van de club vertegenwoordigen, in Luik te houden. Desondanks vertrekken er dit seizoen opnieuw een paar, maar de meest getalenteerden konden de Rouches dit keer wel behouden. Daarnaast zorgden ze voor een kleine stunt. Standard haalde namelijk bij Anderlecht de broers Patoulidis (Evangelos,15, en Constantinos, 17 jaar) weg. Evangelos werd lange tijd beschouwd als het grootste talent op Neerpede. Een stunt die de vernieuwde ambitie toont waarmee Standard op jeugdvlak wil uitpakken.

In Neerpede toont het vertrek van de broers Patoulidis de andere aanpak bij het jeugdbeleid. Al jaren is paars-wit gewend dat jonge talenten naar het buitenland verhuizen (zo tekende doelman Maxime Delanghe onlangs voor PSV), maar op de Belgische markt bleef het erg attent en aarzelde niet om de beste jeugd bij de andere Belgische topclubs te halen. Vaak was Genk daar het slachtoffer van.

Vandaag is Sporting minder genereus qua financiële impulsen of sportieve beloften aan de jeugd, terwijl stilaan ook andere Belgische clubs op jong toptalent azen. In het verleden kon pakweg Kevin De Bruyne nog moeiteloos vertrekken bij AA Gent, dat zich voor de bouw van het nieuwe stadion financieel niet kon permitteren om zwaar te investeren in de jeugd. Dat is vandaag wel enigszins anders. ‘Als ze er bij ons één weghalen, pakken we er ook één bij hen’, liet manager Michel Louwagie zich het afgelopen jaar ontvallen. AA Gent biedt de jeugd sportieve vooruitzichten, maar kijkt ook niet op een financiële inspanning om de betere jonge spelers elders weg te halen. Dat net AA Gent bij Anderlecht de 16-jarige Nicolas Raskin (wiens manager Mogi Bayat is, vriend aan huis bij beide clubs) weghaalde, bewijst dat nog eens. De recente vertrekkers verontrusten paars-wit (nog) niet, maar tonen aan dat de grote clubs elkaar qua jeugdselectie sterker bekampen dan voorheen.

THOMAS BRICMONT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content