Zevenentachtig minuten moesten de paars-witte fans wachten tot ze een nieuw gezicht op het veld zagen verschijnen. Toen draafde Cyril Théréau nog voor een paar minuten op, meteen ook de enige nieuwkomer in de kern van zaterdag. De andere aanwinst, de Braziliaanse linkerflankspeler Triguinho, moet niet meteen aan de aftrap verwacht worden. De integratie van de bedeesde jongen verloopt op en naast het veld moeizaam. De voorbije jaren schakelde Anderlecht tolken in voor de nieuwkomers met Spaans, Pools en Arabisch als moedertaal, maar iemand die een mondje Portugees praat, is er, behalve keeperstrainer Filip De Wilde (die ooit bij Sporting Lissabon speelde), niet.

Op de geblesseerde Nicolás Frutos na startte Frankie Vercauteren in de Supercup met dezelfde spelers en veldbezetting (4-3-3) waarmee paars-wit kampioen werd, het team dat de laatste maand van afgelopen seizoen als een trein door de competitie denderde en zaterdag op dat elan doorging. Vooral in de eerste helft viel op hoeveel moeite een experimenteel Club Brugge had met de automatismen waarmee paars-wit dit jaar zijn voordeel moet doen. Zaterdag vonden bijvoorbeeld Mbark Boussoufa en Ahmed Hassan mekaar blindelings. Boussoufa gaf twee assists en maakte één goal maar dat hadden er, met wat meeval bij de afwerking, dubbel zoveel kunnen zijn.

Zaterdag bleek ook het gelijk van Vercauteren om voor een zware voorbereiding met tegenstanders van formaat te kiezen. Dat was even doorbijten voor de spelers en vloeken voor de fans (Anderlecht won, op de opener tegen provincialer Knokke en de match tegen Nancy na, geen enkele oefenmatch met zijn eerste elftal), maar het team staat er wel en oogt scherp. Tenzij de Tsjech Jan Polak vooralsnog tekent, lijkt het basisteam zo goed als gevormd, op Frutos na. Door zijn uitvallen en de moeizame integratie van Théréau staat Mbo Mpenza, die een maand geleden nog weg mocht, dicht bij een basisplaats. Alleen links op het middenveld twijfelt de trainer nog tussen kapitein Bart Goor, die eind vorig jaar geblesseerd uitviel, en Jelle Van Damme, die het als zijn vervanger ook zaterdag uitstekend deed.

Vrijdag moet dit Anderlecht de eerste klip, uit bij KV Mechelen, makkelijk nemen. Dan komt de match van het jaar eraan : de kwalificatieronde voor de Champions League (14 of 15 augustus). Om die Champions League voor de vijfde opeenvolgende keer te halen werd halfweg vorig seizoen de verdediging al versterkt, zodat die ingespeeld aan de aftrap van het nieuwe seizoen zou kunnen komen. Vorig jaar wogen het gebrek aan automatismen en een echte rechtsachter Europees zwaar door. Dit jaar mogen er geen excuses zijn.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content