De dramatische gebeurtenissen van afgelopen week in de VS zorgden voor een algemene afgelasting van de Europabekers, op de matchen van dinsdag na. Een juiste beslissing ?

Dirk Deferme : Als er één voetbalavond had moeten wijken, had dat die van dinsdag moeten zijn, denk ik. Gezien dat niet gebeurde, kwam de afgelasting van de wedstrijden op woensdag en donderdag nogal vrij kunstmatig over. Ter relativering moet ik wel zeggen dat de minuut stilte die ik op tv zag bij Lierse-Anderlecht en twee uur later live bij GBA-RC Genk bloedstollend en indrukwekkend was.

Begrijp je het protest dat PSV in Nantes aantekende, weliswaar na de nederlaag en niet vooraf ?

Ik kan daar inkomen, dat zoiets bij de ene veel feller inwerkt dan bij een ander. Daarnaast merk je toch ook andere zaken die nu loskomen in de showwereld, meer bepaald in de VS zelf. Let’s give them the best show on earth. Aan de ene kant is sport een uitvergroting van en ligt die in het verlengde van de maatschappij, maar anderzijds is sport ook iets dat dient ter afleiding. Zelfs in de meest ellendige uithoeken van de wereld zoeken mensen in donkere momenten verstrooiing in de sport.

Weinigen konden dinsdag belangstelling opbrengen voor de wedstrijd die Anderlecht in de vooravond in Moskou afwerkte. Wat te denken van het gelijkspel dat de Brusselaars er haalden ?

Ik heb zelf puur toevallig al zappend het scharniertje in de wedstrijd gezien, de twee doelpunten. Het resultaat vinden ze bij Anderlecht allicht goed. Als ze realistisch zijn en mikken op de derde plaats, volstaat nu een zege thuis tegen Moskou om die te pakken. Tenzij Moskou stunt tegen één van de grote namen, maar daar zie ik Anderlecht eventueel ook nog wel toe in staat.

Als het tenminste uit de huidige crisis raakt, of roepen we die te snel af ?

Dat is vrij snel, ja. Anderlecht haalt 8 op 15, dat is natuurlijk weinig voor een kampioenenploeg, maar anderzijds hebben genoeg mensen dit op voorhand ingeschat. Enerzijds heb je Club Brugge dat voortborduurt op de patronen van vorig seizoen, terwijl Anderlecht toch wel grondig is gewijzigd. Ik denk dat ze bij de Brusselaars zelf ook vinden dat ze op schema zitten.

Het zorgelijke is toch wel dat er in het spel geen vooruitgang wordt geboekt.

Ik denk dat het vooral Baseggio mist. Het rare is misschien dat Hasi er zal uitmoeten als die in de ploeg terugkeert en dat is toch één van de beteren op dit moment. Anderlecht mist momenteel dat tikkeltje… Dat hoeft geen rasartiest te zijn, dat hoeft bij wijze van spreken geen Stoica te zijn, maar dat kan Baseggio zijn. Ik ben een bijna onvoorwaardelijke fan van Stoica maar dan moet hij op zijn top spelen en meer doen dan de dingen die hij zelf vanzelfsprekend vindt. Mijn indruk is dat hij dat niet kan opbrengen. Stoica is iemand die zichzelf een onwaarschijnlijk voetbalgenie noemt, maar dat niet constant kan brengen.

Anderlecht scoort ook vrij moeilijk.

In de eerste fase van de competitie trokken de spitsen die na de rust invielen de gaten en werkten ze keihard – Mornar is daar het beste voorbeeld van – maar ook zij scoorden niet zoveel. Voor doel hebben ze niet wat ze moeten hebben. Jestrovic zou een oplossing kunnen bieden, maar op dit moment hoor ik daar weinig goeie berichten over. Voor nieuwjaar zou die niet meer in actie komen.

Club Brugge verloor dit seizoen nog geen punt. Is het weer vertrokken voor een serie zoals vorig jaar ?

Ik heb de indruk dat het de ploeg is die desnoods in de 93ste minuut nog een zege pakt, met heel veel energie en pressie de bal opeist en in de zestien pompt en uiteindelijk toch wel de goal maakt die nodig is. Mij doet het inderdaad denken aan vorig jaar, ze geloven weer in de mogelijkheden van het systeem en als dat gebeurt, komt er een soort mentale onverzettelijkheid.

Het kost wel kracht, en vorig jaar liep het misschien daarom over een heel seizoen fout.

Waar zijn ze vorig seizoen tekort geschoten ? Op twee niveaus. Als je die bij elkaar optelt, betekent dat héél veel punten, als je die twee uit elkaar kunt halen, betekent het in de afrekening niet zo heel veel. Waar liep het fout ? In een aantal wedstrijden tegen degradatiekandidaten werd niet gewonnen, en in de onderlinge confrontatie met Anderlecht haalde Brugge nul op zes. Kan het één van die twee uitvlakken, dan is het er.

Voor Club Brugge is het jammer dat het onderlinge duel van komend weekend is uitgesteld.

Inderdaad, als je met zeven punten voorsprong naar Brussel kan komen en daar eventueel iets halen, was je echt vertrokken. Nu wordt deze wedstrijd later gespeeld en kunnen de gegevens heel anders liggen.

Aalst en Gent zijn de verrassende starters. Zie je parallellen ?

Gent lijkt mij een ploeg die echt het resultaat kan spelen, het nodige geluk op de goeie momenten heeft en af en toe flitsend voetbal brengt. Het gevolg is dat iemand als Nielsen aan een tweede carrière lijkt te beginnen. Volgens mij kan Gent behoorlijk lang meedraaien. Aalst is een ander verhaal, drijvend op enthousiasme met een muur van punten in de rug en met spelers als Dimbala en Stojak die toch opvallen.

Beleven we geen retour naar het verleden, weg van dat open, aanvallende spel, maar een terugkeer van het gegroepeerd verdedigen en dan snel uitbreken. Countervoetbal op zijn Belgisch. Zie Sint-Truiden.

Ik denk niet dat we Aalst moeten afrekenen op een systeem. Het begon aan het seizoen om niet te degraderen en Manu Ferrera gebruikt de spelers die hij heeft, jongens die allemaal heel weinig mochten kosten, en het klikt. Het lijkt me vanop afstand vergelijkbaar met wat Sint-Truiden op de mat legt, bij wijlen knap voetbal. Het is anders dan de stijl van de ploegen waar we snel klaar staan met het wierookvat als het goed klikt – Anderlecht, Brugge, de topclubs – maar het lukt. Ik heb er niks tegen dat die ploegen gegroepeerd spelen en dan snel uitbreken. Dat kan mooi zijn, zeker in het eerste uur van de wedstrijd, als de spitsen het fysiek perfect aankunnen om in alle hoeken te duiken en de tegenstand aan flarden te scheuren.

Je zag GBA-Genk, twee ploegen met beloftevolle elementen.

Samen hebben die twee in hun kern 21 spelers van minder dan 25 jaar, jongens met een grote carrière voor zich, zeker op Belgisch niveau. Zokora is een onwaarschijnlijk goeie verdediger, net als aan de andere kant Beloufa. Ze voetballen allebei gekneed door een trainer die kiest voor een helder systeem. Als die wedstrijd was geleid door een goeie scheidsrechter en met elf tegen elf zou gespeeld zijn, had het een fantastische pot voetbal kunnen opleveren. Nu zei Sef Vergoossen dat hij vanaf de uitsluiting van Moons een vervelende avond had. Ik kon hem begrijpen.

Laatste thema : de liga beroepsvoetbal noemt de offerte voor het nieuwe tv-contract een ‘provocatie’.

Een vraagprijs van over het miljard voor één seizoen competitievoetbal vind ik ook een redelijke provocatie, dan is het 1-1 zeker ? Om Eric Claeys ( directeur-generaal van VTM, nvdr) te citeren : het voorstel van de voetbalbond is er één van deze wereld, dat van de profliga één van Mars. Ons voorstel is geen provocatie, maar een realistisch voorstel. Het voetbalcontract zoals het op dit moment loopt, draait – als alles perfect gaat – break-even. Het voorstel voor een nieuw contract ligt perfect in het verlengde ervan. Wij zijn een commercieel station, onze rekeningen moeten kloppen. Anderzijds merk ik aan niks dat de profliga de voorbije vier jaar plannen maakte om alles behoorlijk door te lichten. Met Marc Degryse zeg ik dat het tijd wordt om een aantal mensen rond de tafel te zetten die verstand hebben van voetbal, van media, van juridische en commerciële dingen… De profliga schermt nu met een eigen zender, waarvoor steun zou komen van een groep in het buitenland. Daar heb ik mijn bedenkingen bij, dat is experimenteren in België om het als het lukt, eventueel uit te vergroten naar het buitenland. Zijn mensen die mee willen gaan in dit experiment leiders met zin voor verantwoordelijkheid ?

door Peter T’Kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content