Het was verbijsterend om te zien wat een minderwaardig voetbal Anderlecht vorige week woensdag ten tonele bracht. Ik vind het zelfs bizar dat een ploeg met een nieuwe trainer en veel andere spelers toch weer datzelfde inspiratieloze, lamentabele voetbal bracht van de vorige jaren. Welke hand van de trainer had de voorzitter er dan wel al in gezien? Ikzelf was nochtans ook verheugd te mogen lezen dat voortaan 60 meter lopen met de bal verleden tijd zou zijn. Ik was zelfs verheugd te mogen lezen dat René Weiler durfde stellen dat Eden Hazard, zoals hij op het EK speelde, geen plaats in het Duitse elftal zou hebben. Een trainer die ziet hoe het niet moet. Een trainer die Anderlecht weer zou laten voetballen … hoopte ik. Maar tijdens die zo belangrijke wedstrijd tegen de Russen was daar zelfs geen vijf minuten iets van te merken. Is het dan zó moeilijk om die toch talentvolle voetballers het meest elementaire van het moderne voetbal bij te brengen? Namelijk dat iedere medespeler met de bal in bezit de keuze heeft in te spelen op een medespeler die zich vrij loopt (dus geen tegenspeler in zijn zéér nabije buurt) en kort bij de medespeler in balbezit, zodat de bal vlot rond kan gaan. Zó spelen de grote ploegen. Weliswaar omdat ze de betere spelers hebben. Maar voorál omdat ze de beste trainers hebben die deze mooie moderne manier van voetballen erin hameren. Wie zo voetbalt, heeft niet steeds lange ballen nodig. Zelfs Gent speelde verleden jaar op die manier een mooi Europees traject bij elkaar. Iedere Belgische club heeft nu toch een videoanalist? Wat tonen die mannen dan? Roadrunner of zoiets?

Bij Anderlecht waren die vrijstaande spelers niet te vinden of stonden ze veel te ver van hun medespeler. De meeste spelers worden dan aangespeeld met de rug naar het doel en een tegenstander in de rug. Of zoals Anderlecht het bijna een hele wedstrijd deed: de bal van ver in de zestien droppen, tegen die beren van Russen… Waarom laat een trainer dat een hele wedstrijd gebeuren? Dat kan toch niet de opdracht geweest zijn, hoop ik?

De analisten zullen mogelijk wel gelijk hebben dat de club het niet goed genoeg gedaan heeft op de transfermarkt. Ik stel vast dat driekwart van de mannen op het veld nieuw zijn of vroeger geen basisplaats hadden. De prestatie van bijvoorbeeld N’Sakala was ver ondermaats. Dat weten ze nu toch al enkele jaren? Ik hoop dit jaar Deschacht nog terug te zien. Het gaat ‘m er ook niet zozeer om steeds weer nieuwe spelers aan te kopen die nauwelijks beter zijn dan degene die mochten beschikken, maar om de manier waarop er gevoetbald wordt! Het mooiste voorbeeld in eigen competitie is momenteel Club Brugge, dat bijna met dezelfde ploeg speelt als vorig jaar en dus een ploeg is met automatismen. Zoveel wereldvoetballers lopen er daar ook niet tussen, hoor. En Gent, met ook geen wereld- maar wel degelijke voetballers, leverde verleden jaar op Europees niveau toch een zéér gave prestatie af, omdat ze geleerd hadden hoe voetbal (vooral ook op Europees niveau) gespeeld moet worden. Zeg maar: de hand van trainer Vanhaezebrouck.

Dus, mijnheer Weiler, je hebt nog een pak werk voor de boeg. Maar ik hoop toch zo vlug mogelijk ook jouw bewuste hand te zien waar de voorzitter het er na enkele oefenwedstrijden al over had.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Arnold Allegaert, Liedekerke

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content