Landskampioen Anderlecht klopte de tot zaterdag ongeslagen leider Club Brugge met 2-1. Een analyse.

1. Wat vond u van het niveau van het duel tussen de toptwee van België ?

2. Waarom won Anderlecht ?

3. Welke spelers maakten individueel het verschil ?

4. Wat had Club Brugge beter kunnen doen ?

5. Wat leerde de topper u over het vervolg van de competitie ?

René Verheyen

(Assistent-trainer Club Brugge)

1. “Ik vond het een topper van een degelijk niveau. De eerste helft was het meer een wedstrijd met veel duels. Na de rust is niet het echte Club opgestaan, wel het echte Anderlecht.”

2. “Zij waren er duidelijk op gebrand een goede prestatie neer te zetten, voetbalden agressief en bij momenten goed, domineerden en maakten de kansen af. Wij kropen in de tweede helft onder de druk terug en ondergingen toen vooral de wet van de sterkste, denk ik. Zij voelden dat we te pakken waren en maakten er gebruik van. Dat Anderlecht iets meer spelers heeft die individueel het verschil kunnen maken, was bekend. Dat wij het meer van het collectief hebben ook, maar net dat bleek zaterdag iets te weinig.”

3. “De infiltraties van Mbo Mpenza, de bewegingen van Wilhelmsson en vooral de acties van Aruna, die bij momenten moeilijk te grijpen was. Als hij de bal gaat ophalen en op je af komt, is hij levensgevaarlijk. Als je zulke mannen niet kort dekt, krijg je het moeilijk. Ook Vanderhaeghe en Jestrovic, die invielen en scoorden, hadden een groot aandeel in de zege. Vanderhaeghe was ook de stuwende kracht en zie hoe Jes- trovic die bal aanneemt en binnentrapt ! Dat heet torinstinct, dacht ik.”

4. “Enerzijds hadden we via Rune Lange met 0-2 kunnen uitlopen en dan was de match gespeeld. Maar we lieten Anderlecht weer in de wedstrijd komen. Dat we ver terugvielen, was niet erg, maar de dekking en de pressing op de bal konden beter. We gaven Anderlecht te veel ruimte en tijd om zijn spel te spelen, we stoorden te weinig hun balcirculatie. Dat is niet normaal bij ons. En als je terugkruipt en niet kunt pressen, kan je ook nog maar moeilijk de omschakeling maken en de man meer centraal op het middenveld uitspelen. Rune kwam te geïsoleerd te staan. We brachten nog Gvozdenovic in voor Victor, omdat we dachten dat we zo iets balvaster zouden worden. Feit is ook dat het uitvallen van Bosko Balaban een aderlating was.

Birger Maertens op het middenveld ? Dat is de keuze die Trond maakte en ik denk niet dat die aan de basis van het verlies ligt. Birger deed het niet voor het eerst op die positie en speelde zijn wedstrijd. Ik denk dat wij iets meer hadden moeten profiteren van het feit dat hij vrij was bij balbezit. Dat hij daar niet de ideale speler voor zou zijn ? Dat zou ik niet durven zeggen, want hij beschikt over een goede pass.”

5. “Dat het weer spannend wordt. Maar voor ons is er geen man over boord. Als je naar een geprikkeld Anderlecht moet, weet je dat je kunt verliezen. Dat is nu gebeurd, na 31 competitiewedstrijden zonder nederlaag. Daar moeten we nu weer een vervolg proberen aan te breien. Maar de actualiteit is donderdag, de beslissende wedstrijd in de Uefabeker tegen Zaragoza. Daarvoor is Victor geschorst en Balaban geblesseerd, waardoor we wel zeer dun in de spitsen komen te zitten.”

Franky Vercauteren

(Assistent-trainer Anderlecht)

1. “Voor het volk vond ik het een goede wedstrijd, met strijd, doelpunten, bij momenten goed voetbal en spanning tot de laatste minuut. Maar van het hoogste niveau vond ik deze topper niet. Daarvoor was er te veel afval, vooral aan Brugse zijde : te weinig momenten om in balbezit te blijven, te weinig uitgesproken kansen. Het offensieve pigment ontbrak, het meest bij Brugge.”

2. “Ik denk dat we gewoon beter waren. Ons rendement lag hoger. Defensief gaven we weinig of niets weg en offensief konden we de kansen creëren die zij niét konden creëren. Dat wij een hoger niveau haalden dan anders, zat in mentaliteit, in individuele kwaliteit, in collectieve organisatie en in toeleven náár.

“In de eerste helft kon Brugge nog snel omschakelen, maar na de rust moesten ze achteruit, vrijwillig of omdat ze moésten wijken, en konden ze geen balbezit meer houden. En als je voor je doel blijft staan, loop je natuurlijk gevaar tegen spelers met een individuele actie als Mpenza, Wilhelmsson en Aruna en iemand met de laatste pass van Zetterberg.”

3. “Aruna viel op met zijn acties en Jestrovic en Vanderhaeghe omdat ze scoorden, maar ik vond dat niet belangrijker dan al het andere. Volgens mij was het meer een collectieve overwinning dan een individuele, daarom vind ik namen noemen onverantwoord. Een aantal jongens speelde bijvoorbeeld sober, maar wel slim en intelligent voor de ploeg.”

4. “Ze zijn te veel gaan wijken. En wat ze beter konden doen, was wat ik noem : offensief een beetje meer aanwezig zijn. In de eerste helft konden ze nog Lange, Verheyen en Victor aanspelen en vooral penetreren via Englebert, Ceh en soms Van der Heyden, die aansloten. Maar in de tweede helft zijn ze met negen achter de bal beland, met alleen Lange voorin, en konden ze hun numerieke meerderheid niet meer uitspelen. Ze kwamen er niet meer uit, omdat de bal eerst voorin moest raken en bijgehouden worden. Want zij moeten het toch vooral van penetratie zonder bal hebben. Hun goal was daar een typisch voorbeeld van : vanuit de tweede lijn.”

5. “Dat men ons te vroeg afgeschreven heeft. Dat Anderlecht geen titelkandidaat meer was, dat vond ik allemaal een beetje larie. Ik zeg niet dat we kampioen zullen spelen, maar het zal zeker geen cavalier seul zijn van Club Brugge.”

Gunter Jacob

(Analist Canal+)

1. “Ik vond het niveau meer dan behoorlijk. Een echte topper, een goede en aangename wedstrijd om naar te kijken. Er zat spanning in, er zat beleving en er zat voetbal in. Als neutraal toeschouwer was ik een zeer gelukkig man.”

2. “Beslissend was dat Anderlecht in zijn eer gekrenkt was na het debacle van de Champions League en – heel raar – door de vele wissels een evenwicht vond. Tihinen die achterin meer steun en zekerheid gaf, Zewlakow die als linksachter een heel goede wedstrijd speelde, Kompany die sober was door de aanwezigheid van Tihinen, Vanderhaeghe die opnieuw zijn rol kon opeisen, Zetterberg die er duidelijk op gebrand was zijn gelijk aan te tonen. De ervaring van Anderlecht is opgestaan.

“Anderlecht kende er weinig problemen mee dat Brugge bij de omschakeling centraal op het middenveld een mannetje meer had. In de eerste helft leed het wel een paar keer balverlies door het hoge storen van Brugge, zoals bij de goal, maar gaandeweg kon Brugge die druk niet meer brengen. De acties van Aruna, Wilhelmsson en Mpenza deden enorm veel pijn. Dat maakt je een beetje onzeker en dan ga je zakken. Dat Anderlecht de druk hoog kon blijven houden, is een kwestie van instelling. Vanderhaeghe, alsook het werk van de flankspelers Mpenza en Wilhelmsson, speelde daar een belangrijke rol in.”

3. “De individuele klasse van Anderlecht is naar boven gekomen. Mbo Mpenza, uitblinker Aruna, Wilhelmsson. Dat is Anderlecht. Dat is wat hen sterk maakt. Dat zijn de mensen die het verschil kunnen maken, ook in topwedstrijden, zo is zaterdag gebleken.”

4. Simons achterin bleek alleszins geen overbodige luxe, maar Brugge is iets te ver gezakt. Birger Maertens ging heel veel tussen zijn verdediging spelen, waardoor Ceh en Englebert het moeilijk kregen. Zo kon Anderlecht hoog spelen en zo verminderden de kansen voor Brugge om uit te breken. Maertens speelde een degelijke wedstrijd, maar had iets meer druk moeten zetten op het middenveld. Ik vond dat een beetje het pijnpunt. Of het beter was geweest met Philippe Clement weet je niet. Er zullen ongetwijfeld redenen zijn waarom er gekozen werd voor Maertens en niet voor Clement. Clement heeft zijn voor- en nadelen, zoals Maertens die ook wel zal hebben. Maertens heeft iets meer korte snelheid, Clement ervaring.

“Of Club in de tweede helft niet had moeten omschakelen naar 3-5-2 ? Ik denk dat dat niet aan de orde is. Het systeem klopte. Alleen was Brugge in de tweede helft iets minder scherp in de duels en was bij Anderlecht de honger groter. Ik denk dat vooral daar het verschil zat. Vergeten we ook niet dat Brugge bij momenten schitterend speelde. Een aanval over zeven stations in één tijd van de ene kant naar de andere is uitzonderlijk. Ik zag dat nog niet zo vaak in mijn leven.”

5. “Dat als Anderlecht een aantal spelers recupereert en die hun niveau halen, het weer de prestaties kan leveren zoals we die van hen mogen verwachten. Dat het dan ook in een topper een resultaat kan spelen en dat het dan een te duchten titelkandidaat is.”

Kenneth Brylle

(ex-speler van Anderlecht en Club Brugge)

1. “Ik vond het een goede wedstrijd met redelijk wat tempo. Een topper waarin Anderlecht meer snelheid, techniek en û opvallend û ook meer drang had, maar waarin de mooiste actie van Club kwam : in zes passes in één tijd van de ene zestien naar de andere en bijna raak met een kopstoot van Lange. Fantastisch.”

2. “Anderlecht heeft Club doodgedaan met individuele acties. Het toonde ook het geduld en de moed om na die achterstand niet in te storten. Heel sterk ! Belangrijk was ook dat Tihinen, Jestrovic en Vanderhaeghe terugkeerden en dat zij ervaring meebrachten. Dat De Cock en Van der Heyden maar zelden in hun spel zijn kunnen komen, was de verdienste van de vleugelspitsen : Wilhelmsson en Mpenza hielden hen bijna constant onder druk, waardoor Anderlecht hoog heeft kunnen spelen. Maar de kentering was volgens mij de inbreng van Vanderhaeghe. Hij was een beetje de motor, de mentale inspirator die dit Anderlecht nodig heeft, en hij scoorde natuurlijk een schitterende goal.”

3. “Ik vond Zewlakow na al wat hij al naar zijn kop kreeg uitstekend spelen. En er was natuurlijk Aruna, hé, die Simons een paar keer zot maakte. Hij was het surplus van Anderlecht. Je ziet ook dat als de ploeg goed draait, hij in zijn hoofd iets vrijer is en hij meer durft.”

4. “Dat Brugge zijn gewone spel niet kon spelen, met veel druk op het middenveld, is de verdienste van Anderlecht, maar de keuze voor Maertens als verdedigende middenvelder vind ik niet zo gelukkig als je Clement op de bank hebt zitten. Maertens is een snelle voorstopper en minder goed in een positie waarin hij zonder de bal moet nadenken. Clement is daar beter in, tenslotte is hij op die plaats toch international. Maar het was toch vooral een mentale kwestie, denk ik. Met zeven punten voor moest het voor Brugge minder dan voor Anderlecht. Onbewust is dat er toch ingeslopen. Anderlecht wilde meer winnen.”

5. “Dat het bijlange nog niet gedaan is. Hoewel ik niet denk dat Club uit zijn lood is geslagen. Ik ben er ook niet van overtuigd dat bij Anderlecht nu alles rechtgezet is. Dat was het na die een beetje vergelijkbare prestatie tegen Benfica ook niet. Hopelijk beseffen een paar spelers nu dat het eerst vechten is en dat dan pas het mooie voetbal komt.”

door Christian Vandenabeele

‘We gaven Anderlecht te veel tijd en ruimte om zijn spel te spelen.’ (René Verheyen)

‘Door de vele wissels vond Anderlecht een evenwicht.’ (Gunter Jacob)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content