Voor het komende seizoen 2007/08 bedraagt het budget van Anderlecht 40 miljoen euro. Dat is ruim een kwart meer dan een jaar geleden, toen de competitie met een begroting van 29 miljoen euro werd aangevat. Twee jaar geleden bedroeg het budget 27 miljoen euro, vijf jaar geleden 25 miljoen euro.

Die opmerkelijke stijging wijt algemeen manager Herman Van Holsbeeck aan twee oorzaken. “De verkoop van Vincent Kompany en Christian Wilhelmsson samen leverde bijna 16 miljoen euro op. De andere verklaring is dat we vier keer op rij in de eindronde van de Champions League raakten. Dat wij de enige Belgische club waren, leverde ons ook de volle pot op die voorzien was voor de Belgische ploegen. Qua commerciële inkomsten alleen al is dat goed voor 2 miljoen euro extra. Dat geld hadden we niet als Standard zich ook had geplaatst.”

Toch wil Van Holsbeeck liever ook andere Belgische clubs in de eindronde van de Champions League : “Het is een tweesnijdend zwaard. Als een andere club zich ook plaatst, moeten wij de pot delen. Maar als wij alleen zijn, gaat de Belgische coëfficiënt achteruit. Wij zijn voorstander van een zo hoog mogelijke coëfficiënt. Anders zijn we straks geen beschermde club meer bij de lottrekking. Nu vallen we, als we ons plaatsen, niet meteen tegen Chelsea of Valencia.”

Het kan dus best dat het budget volgend jaar weer omlaag gaat. “De enige oplossing om het budget structureel met de helft te verhogen is een nieuw stadion. Nu stellen wij onze budgettaire beperkingen vast als we een vaste waarde uit de Bundesliga of de Serie A willen halen. Wij volgen de trainer als hij zegt dat wij geen middelmaat nodig hebben, enkel spelers die ons niveau omhoog duwen.”

Van Holsbeeck : “Toen ik hier vier jaar geleden kwam, was Anderlecht niet meer de nummer één in België. Dat was Club Brugge. Nu zijn wij dat opnieuw. Straks willen we Europees iets meer brengen. Dat lukt alleen als je je budget met vijftig procent verhoogt. Nu zijn al onze seats en boarding verkocht. In een groter stadion, verzekeren onze commerciële mensen ons, hebben we 32.000 abonnees.”

Over dat nieuwe stadion blijft het stil. Van Holsbeeck : “Wij werken nu vooral achter de schermen. Er worden nu op verschillende plaatsen haalbaarheidsstudies uitgevoerd. Wij willen dat nieuwe stadion in 2012/13 bespelen. Maar voor we met nieuws naar buiten treden, willen we eerst zeker weten waar het nieuwe stadion komt.”

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content