Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week blikt Peter Vandenbempt terug op de voorbije week.

Drie dagen na de stunt tegen AC Milan verliest Club van hekkensluiter Heusden-Zolder en zakt het naar de vierde plaats op tien punten van Anderlecht.

Peter Vandenbempt : “Opmerkelijk is dat Heusden-Zolder alleen scoort tegen Club en Anderlecht ! Het is wel niet de eerste keer dat Club achterin zijn stabiliteit verliest en goals binnenkrijgt. Ook Genk, zo geroemd om zijn verdediging, krijgt er vijf binnen, nadat het de voorbije weken al vaak was rechtgehouden door een uitstekende Jan Moons. Alleen verwacht je niet dat de landskampioen in volle euforie vier goals slikt tegen een ploeg die er in negen matchen nog maar twee maakte. Een Club in vorm moet tien keer op tien winnen van Heusden, zo simpel is dat. Door deze nederlaag is het hard bevochten gelijkspel op Anderlecht helemaal tenietgedaan. Wie doet Anderlecht nu nog wat ? Met tien punten voorsprong na tien wedstrijden moeten de achtervolgers niet alleen zelf alles winnen, maar vooral hopen op een spectaculaire inzinking van Anderlecht. Die zie ik nog niet meteen aankomen. Integendeel : alle geblesseerden komen stilaan terug, Anderlecht moet de komende weken en maanden nog sterker worden. De spanning in de competitie is voor een tijd weg. Het lot van de competitie ligt in handen van Georges Leekens. Hij kwam met carte blanche bij een club waar niets verwacht werd, waar de spelers houvast zochten. Dat kan hij wel bieden.”

Club stuntte vorige week wél in Milaan. Was Club goed of Milan slecht ?

“Beide. Het Milan van woensdag was zeker niet het Milan van de finale van de Champions League. Het is, zoals Marc Degryse terecht opmerkte, niet de ploeg die de tegenstander negentig minuten onafgebroken vastzet. Wel een team dat meestal gemakkelijk op voorsprong komt en die voorsprong doorgaans vasthoudt. Milan komt niet vaak op achterstand, je zag dat het daar moeilijk mee om kon. Afgezien daarvan was de speler die op mij de grootste indruk maakte, er wél één van Milan : Paolo Maldini. Onvoorstelbaar met welke klasse hij op zijn leeftijd alles oploste en op het einde nog Milans gevaarlijkste aanvaller werd !”

Heeft Sollied je tactisch verrast ?

“Alle pionnen stonden waar ze moesten staan. Bij balbezit werd er zeer goed gevoetbald : niet zomaar de bal naar voren trappen, maar via combinaties er proberen uit te komen. In Milaan presteerde Club beter dan in Dortmund, waar het een flinke dosis meeval had. Het valt me wél op dat Sollied nog evolueert als trainer. Vroeger was zijn 4-3-3 heilig, maar hij heeft ingezien dat je niet altijd aan je ideeën moet vasthouden. Wat Club op Milan liet zien, is het systeem waarvoor Anthuenis veel kritiek kreeg in Genk. Toen noemde men het aantreden met drie, bij balverlies vijf verdedigers verouderd voetbal, maar in feite was het vooruitstrevend.”

Moet Club Dany Verlinden gauw een nieuw contract voor één jaar geven, zoals Vanhove achteraf riep ?

“Niets is zo erg als beslissingen die je neemt in een grote depressie of in volle euforie. Maar de feiten zijn wat ze zijn : Dany is nog altijd uitstekend bezig. Ondanks zijn leeftijd boette hij nog niets aan kwaliteit in. Dat Butina nog niet echt overtuigde, speelt ook mee bij zo’n opmerking. Na Dortmund dacht iedereen : die is vertrokken. Hij rolde er als het ware voor zichzelf de rode loper uit, maar ging vervolgens niet verder op die weg.”

Er was ook veel lof voor Gvozdenovic, een speler waar tot voor kort veel vragen bij werden gesteld.

“Voor mij was hij een openbaring. Niet alleen omdat hij een onwaarschijnlijk loopvermogen etaleerde, maar ook omdat hij sterker aan de bal was dan bijvoorbeeld Ceh, waardoor hij diens rol een beetje overnam. Maar een uitgesproken linksachter is hij natuurlijk niet. Eigenaardig dat je bij eenzelfde type als Van der Heyden uitkomt, terwijl je net een aanvullend type zocht dat méér linksachter is en minder flankspeler.”

Maakt de wereldgoal van Mendoza alle kleine kantjes goed die aan hem zitten ?

“Hij staat er nu al het hele seizoen, maakt belangrijke goals. Op Anderlecht bijvoorbeeld, waar hij tot dat doelpunt niet echt goed in de match zit. Maar dat is met Makaay bij Bayern vaak niet anders, hoor. Ik ken wel niet veel trainers die al zijn fratsen zouden tolereren. Ik zou ook wel eens willen weten of Sollied zo’n gedrag van pakweg Hans Cornelis zou pikken. Maar Mendoza is op dit moment té belangrijk voor Club, zoals je ook zag op Ajax waar hij ontbrak. Club heeft geen vervanger.”

Anderlecht blonk tegen Celtic ook uit, terwijl het tegen Charleroi drie dagen eerder niet vooruit raakte.

“Ik vind Celtic geen geweldige ploeg, ook vorig jaar niet. Het is een vrij ordinair team, maar wel sterk en onvermoeibaar. Wat me frappeerde, is dat dit Anderlecht ook kan knokken. Iedereen stroopte de mouwen op, de bal werd ook niet lukraak naar voren getrapt.”

Broos’ keuzes blijken almaar vaker de juiste te zijn !

“Maar deze keer straalde hij zo nadrukkelijk uit dat er absoluut gewonnen moest worden, dat ik er zelfs een beetje van schrok. Misschien ga je makkelijker voor alles of niks als je achterin zo’n klasbak als Kompany hebt. En elke keer als Broos Zetterberg in de ploeg zet, bewijst Zetterberg het gelijk van Broos. Hij vertraagt het spel en wiegt zijn eigen team in slaap. Zelfs op Charleroi bleek meteen het verschil toen Baseggio voor de laatste zes minuten inviel. Plots ging het spel van Anderlecht veel sneller en kwam er diepgang. Die videoband moet Broos maar eens aan zijn critici tonen. Anderzijds moet Zetterberg misschien ook eens vijf matchen na elkaar spelen voor je hem kan beoordelen.”

Moet Anderlecht Kompany een contract voor twintig jaar geven ?

“Die jongen is goud. Daar moet je voorzichtig mee omspringen. Hij moet wél nog een paar jaar in Anderlecht blijven. Ik zou ook De Boeck nog niet afschrijven. In vorm lijkt hij me de ideale man om Kompany te sturen. Tenminste : als die dat nog nodig heeft. Hij krijgt terecht veel lof, maar dat komt ook omdat we in zo’n klein land al niet veel talent hebben. Van zodra er iemand uitspringt is hij meteen een BV : een Bekende Voetballer.”

Twee weken geleden leek het Belgisch voetbal nog aan de grond te zitten, nu jubelen we weer. Is dat typisch Belgisch ?

“Dat is het nieuwe stopwoord. Het is tegenwoordig ’typisch Belgisch’ om bij elke gelegenheid ’typisch Belgisch’ te zeggen, in plaats van een deftige repliek te verzinnen op een terechte vraag. Dat we Europees niet meer meedoen, klopt niet. We zijn op het hoogste niveau met twee ploegen in de running, maar we hebben géén team dat een plaats bij de laatste vier kan ambiëren. We hangen af van clubs die in een goede dag en met wat meeval prestaties kunnen leveren. Dat we nog meedoen, is goed voor de spanning : niets zo erg als wedstrijden zonder belang. In die zin is wat Anderlecht en Brugge presteerden, uitstekend voor het Belgisch voetbal zonder meer. Conclusies moet je daar niet aan verbinden, daarvoor speelt het toeval een te grote rol. Laat ons daarvoor wachten tot na de wedstrijden van volgende week.”

door Geert Foutré

‘Het lot van de competitie ligt in de handen van Georges Leekens.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content