Anderlecht

Wit of zwart?

Je kunt de dingen op twee verschillende manieren bekijken. Op de negatieve manier geeft dat: Anderlecht heeft er moeite mee om een hele wedstrijd goed te zijn, het blaast warm en koud. Op de positieve wijze: als de wedstrijden tegen KV Mechelen, Mouscron en Eupen waren afgefloten na 85 minuten, dan was paars-wit nu coleider met Charleroi, met 19 punten op 21.

Dat deze ploeg drie keer een goal binnen kreeg in de slotfase komt niet zozeer doordat ze speels is en tot het einde voor spektakel wil zorgen. Het komt eerder doordat er angst en nervositeit in de rangen komt geslopen. De jeugd, nietwaar…

De goede balans in cijfers die kan voorgelegd worden, is zelfs enigszins verrassend als je ziet dat de huidige ploeg pas op het allerlaatste werd gevormd. Ze is helemaal anders dan de ploeg die de voorbereiding speelde, toen er week na week enkele zekerheden leken te zijn, zoals Vincent Kompany als patron in de verdediging, Elias Cobbaut, Peter Zulj, Michel Vlap, Yari Verschaeren of Kemar Roofe. Maar ondertussen is er veel gebeurd in het Astridpark: een fin de carrière, vormverlies, blessures, vertrekkers, covid-19… Niet niks, maar eerst Frankie Vercauteren en nadien Kompany hebben die stormen goed doorstaan.

Vincent  Kompany  10/04/1986  Bij Anderlecht  sinds 2020
Vincent Kompany 10/04/1986 Bij Anderlecht sinds 2020© BELGA

De sleutel voor de toekomst zal liggen in het nog versterken van het hart van de ploeg, de driehoek op het middenveld waarvoor er momenteel vier stevige kandidaten zijn: Albert Sambi Lokonga, Marco Kana, Adrien Trebel en Percy Tau. Met Zulj en Vlap als meer dan goeie doublures. Achterin ligt het moeilijker. De flankverdedigers Amir Murillo en Bogdan Michajlitsjenko zijn oké. Erger gesteld is het centraal, waar Kompany zich moet behelpen. Op de vleugels brengt Jérémy Doku de bevestiging, maar hij is voorlopig de enige. En helemaal in de punt is er momenteel slechts één quasi-zekerheid, Lukas Nmecha, gezien de moeilijkheden die Landry Dimata en Antoine Colassin kennen om weer helemaal op niveau te geraken. Verrassend genoeg vertaalt zich dat dus niet in de cijfers: Anderlecht heeft zelfs een van de beste voorhoedes van 1A. l

Bogdan Michajlitsjenko
Bogdan Michajlitsjenko© BELGA

Opvallende nieuwkomer Bogdan Michajlitsjenko

Om een linksachter te vinden die zo zeker is van zijn positie bij Anderlecht, moeten we teruggaan naar Olivier Deschacht. Dat is al even. De Oekraïner, afkomstig van Loegansk en sinds enkele maanden A-international, speelt sobere en degelijke wedstrijden, zonder blunders te begaan. Anderlecht mag dan meer goals incasseren dan clubs als Charleroi, Beerschot of Standard, hem valt niet veel te verwijten.

Bij de U21 was hij ploegmaat van Edoeard Sobol en Roman Jaremtsjoek. Anderlecht trok hem aan op basis van zijn uitstekend seizoen in het kampioenschap van Oekraïne. In 24 matchen scoorde hij drie keer en gaf hij drie assists. Hij was ook de flankverdediger die de meeste voorzetten trapte. Aan de andere kant van de medaille: Michajlitsjenko grossierde in kaarten (elf gele en een rode). Je moet gaan geloven dat Vincent Kompany hem ‘proper’ leerde voetballen, want sinds hij bij paars-wit speelt is hij een engeltje.

Adrien Trebel
Adrien Trebel© BELGA

Top & flop

Top: Adrien Trebel

De Fransman wist zich onmisbaar te maken terwijl hij aanvankelijk helemaal niet in de plannen paste.

Flop: Derrick Luckassen

De Nederlander staat ondertussen symbool voor de wankele verdediging van paars-wit. De twee punten die recent verloren gingen tegen Eupen, bijvoorbeeld, mag hij op zijn pet steken.

Derrick Luckassen
Derrick Luckassen© BELGA
Anderlecht
Anderlecht
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content