Vorig jaar coachte André Maes al het noodlijdende Blue Fox Gent. Begin januari werd hij er ontslagen om budgettaire redenen. Toch koos de Gentenaar ook dit jaar weer voor een onzekere toekomst. Ditmaal bij Atomics Brussels.

Hield je dan geen rekening met de achtergrond van Atomics ?

André Maes : Toch wel. Ik had een heel open gesprek met ploegmanager Olivier De Roy. Hij verzweeg niets en legde me haarfijn uit hoe de club er financieel voorstond. Daarenboven wou ik absoluut opnieuw coachen.

Beschouw je dit dan niet als een stap terug ?

Eigenlijk zag het er lange tijd naar uit dat ik Estaimpuis in eerste klasse zou leiden. Alles was geregeld en iedereen binnen de club was op de hoogte gebracht van mijn komst. Op 6 september, moest ik mij om 10 uur melden bij de voorzitter, Jean-Pierre Froelich. Een bijzonder figuur. Ik had hem al verwittigd dat ik ook een functie bij de brandweer van Gent bekleedde, want hij eiste een full-time proftrainer. Ik zei dat dat geen enkel probleem opleverde, dat ik opstapte bij de brandweer van zodra het contract getekend was. Maar die bewuste 6 september moest ik wel nog werken en dus vroeg ik hem om de afspraak naar ’s avonds te verplaatsen. Toen heeft hij Werner Rotsaert gebeld en in een half uur zijn ze tot een akkoord gekomen. Ik was serieus ontgoocheld, ja.

Ondertussen zit je dus wel bij Brussels, waar de resultaten voorlopig tegenvallen. Jullie staan pas op een negende plaats.

Inderdaad. Maar er zijn verzachtende omstandigheden. We hebben lang moeten zoeken naar een spelverdeler. Nu hebben we Van Britsom van Damme en Carter, een jonge Amerikaan die nu nog in een testperiode zit. Aanvankelijk wou ik de Pool Plouta, maar diens looneisen lagen veel te hoog voor Brussels. Via mijn vrouw, een Poolse met veel connecties in de basketwereld, kwamen we bij een andere jonge Pool terecht, Bitton. Die jongen kon echter geen indruk maken. Net zoals Stanko, die kreeg ook een onvoldoende, maar hij zit nog steeds in onze kern. Ik kreeg het niet over mijn hart om hem door te sturen, daar ben ik te week voor.

Je mag toch niet klagen over de gedane transfers. Jeroen Selhorst, Dennis Lammens, Stanisic,…

Dat is waar. Stanisic is een hele goeie, maar die spreekt geen woord Engels, laat staan Nederlands of Frans. Communicatie vormt daar wel een probleem. Eigenlijk was het de bedoeling een ploeg rond Radic te bouwen, die besliste echter laat in de voorbereiding om in Joegoslavië te blijven.

Wat zijn de vooruitzichten voor dit seizoen ?

Ik hoop toch een play-offplaats te bemachtigen. Dit is een overgangsjaar, volgend jaar wil ik meedoen voor de titel. Damme, Wilsele en Gilly zijn de kandidaat-stijgers. Maar wat Gilly betreft, vind ik het een vorm van competitievervalsing dat ze de ene keer met en de andere keer zonder Vande Vondel en Defossé aantreden. Zo benadeel je sommige ploegen. (MS)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content