Dood Robert Enke schokt Duitse voetbalwereld.

Afscheid van een nederig mens, zo luidde alom de lezing in Hannover. Op woensdag hielden zowat 35.000 mensen een stille optocht ter nagedachtenis van doelman Robert Enke, die op amper 32-jarige leeftijd zichzelf van het leven beroofde. Kampend met een zware depressie gooide hij zich onder een trein. In heel Duitsland zorgde zijn plotselinge dood voor een schok en een gevoel van machteloosheid.

Enke was voor veel voetbalsupporters meer dan alleen de goalie van Hannover 96. Voor hen was hij ook een voorbeeld van de gewone man die keer op keer een tegenslag wist te overwinnen. Zowel privé als op het sportieve vlak kende de voormalige Oost-Duitser, die werd geboren in Jena en uitkwam voor onder andere Mönchengladbach, Benfica en Barcelona, diverse tragische momenten. Het dieptepunt vormde het overlijden van zijn slechts twee jaar oude dochter Lara in 2006; het meisje kampte met een aangeboren hartafwijking.

Samen met zijn echtgenote Teresa bleef hij echter strijdbaar. In mei van dit jaar vond Enke, die uit angst voor nog meer onheil zijn ziekte niet openbaar durfde maken, nieuw geluk met de adoptie van een dochter. Als dragende speler van Hannover 96 (dé uitgesproken aanvoerder) genoot de achtvoudige international groot aanzien. Want Enke was ook maatschappelijk sterk geëngageerd. Al jaren zette hij zich in voor het beschermen van dieren. “Hij was meer dan alleen de nummer één van Hannover 96”, zo luidde een van de vele reacties in de krant Hannover Allgemeine. Ongeveer vijf procent van alle Duitsers, goed voor vier miljoen mensen, lijdt acuut aan een depressie, onthulde die Welt dan weer.

Voor bondscoach Joachim Löw was Enke de beoogde eerste doelman van de Mannschaft voor het komende WK in Zuid-Afrika. Op basis van zijn intrinsieke kwaliteiten lag een (nieuwe) opstap naar een grotere club voor de hand, maar de routinier verkoos vooralsnog een langer verblijf bij de club van voorzitter Martin Kind, waar hij zich goed voelde. De waardering voor zijn werkgever, waarvoor hij sinds 2004 uitkwam, was immers groot.

Ex-international Jens Lehmann (VfB Stuttgart) vierde vorige week dinsdag zijn veertigste verjaardag. De doelman is daarmee niet de oudste ooit in de Bundesliga, want Klaus Fichtel (Schalke 04, 43), Uli Stein (Bielefeld, 42) en Harald Schumacher (Dortmund, 42) deden ooit beter.

Na vijf seizoenen verruilt de Turkse middenvelder Hamit Altintop (26) Bayern München voor het Turkse Galatasaray, dat 5 miljoen euro neertelde voor de international. Hij zou een jaarloon van 3 miljoen euro kunnen opstrijken. Invallersdoelman Michael Rensing (25) vertrekt ook, wegens een gebrek aan speelkansen onder Louis van Gaal.

De rechtervoet van de Braziliaanse middenvelder Zé Roberto (35, HSV) zit in het gips, wegens een scheur in de ligamenten van de enkel. De routinier hoopt speelklaar te raken voor het uitduel tegen FSV Mainz 05 op 28 november. Hij is met vijf goals in twaalf duels clubtopscorer.

De voetbalbond van Azerbeidzjan bereikte overeenstemming met Berti Vogts (62) over een nieuw tweejarig contract als bondscoach.

Dede (31) treft het niet. De Braziliaanse verdediger van Borussia Dortmund scheurde de binnenband van de rechterknie, werd ook geopereerd aan de meniscus en moet rekening houden met een onbeschikbaarheid van minstens vijf weken. De routinier, die al tien duels speelde na een kaakbeenbreuk in de voorbereiding, ligt nog onder contract tot 2011 en is bezig aan zijn twaalfde seizoen bij BVB.

Jan Schlaudraff (26), de spits van Hannover 96, onderging voor de derde keer in amper een jaar tijd een liesoperatie.

Werder Bremen staat voor een zware opgave. Het wil de aflopende overeenkomst van Aaron Hunt (23), goed voor vijf goals in de laatste zes duels, openbreken. De spits, sinds 2004 prof, verdient nu bruto 1 miljoen euro.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content