De Russische Anna Kournikova haalt geregeld de krantenkoppen. Zelden speelt tennis daarin de belangrijkste rol. Momenteel is Anna K te zien in de nieuwste clip van Enrique Iglesias ‘Escape’. De bloedmooie Russin komt terug uit blessure en inderdaad, van een of andere blessure is in de clip niets meer te zien. Nu maar hopen dat ze zich ook op de tennisvelden van haar mooiste kant laat zien.

ijn favoriete kleur ? Zwart.” Een antwoord, een beetje provocerend, dat boekdelen spreekt. Anna Kournikova, geboren in Moskou op 7 juni 1981, is dan ook geen doorsnee meisje.

De sexy blondine sloeg haar eerste balletje toen ze vijf was. “Toen ik zes was, wilde ik alleen nog maar tennissen.” En haar ouders steunden haar daarin helemaal. In februari 1992 vertrok de familie Kournikova naar de Nick Bolletieri Tennis Academy in Florida. Op die tennisschool, waar ook Xavier Malisse school liep, bleef ze vijf jaar. In 1996 is ze met haar 14 jaar de jongste speelster ooit die in de Fed Cup een wedstrijd wint.

Zeven jaar speelt ze nu al op het hoogste niveau, maar nog nooit won Kournikova een toernooi. Niet dat ze zich daar ongerust over maakt. “Ik voel gewoon dat ik nog veel meer in mijn mars heb. Vergeet niet dat Steffi Graf er vier jaar over deed om haar eerste titel te behalen.”

Het begon nochtans goed. In haar debuut op Wimbledon in 1997 stootte ze door tot de halve finales. Slechts twee vrouwen deden het haar bij hùn debuut voor : Chris Evert in 1972 en Alexandra Stevenson in 1999. Vorig jaar speelde ze nog de kwartfinales op de Australian Open, maar daarmee is alles gezegd over haar Grand Slams.

Finales speelde Anna wel, maar die ook winnen was te veel gevraagd. In 2000 bereikte ze in Moskou voor de derde keer in haar carrière een finale. Het bracht haar op dat moment naar de achtste plaats op de wereldranglijst, haar hoogste ranking tot nu toe.

Na een periode vol blessures wil Anna Kournikova haar naam nu voor eens en altijd in de tennisboeken schrijven. Maar de weg is nog lang. Op het toernooi van Tokyo verloor ze in de halve finales en op de Diamond Games in Antwerpen onlangs was ze kansloos tegen de latere winnares Venus Williams. Afgelopen weekeinde moest de Russian Beauty op het toernooi van Dubaï opnieuw het onderspit delven, opnieuw tegen de Amerikaanse. Er zal allicht nog wat tijd over gaan voor Kournikova weer in die toptien staat, maar ze is hoopvol gestemd. “Sinds het toernooi van Tokyo voel ik me veel beter, ik ben er zeker van dat ik op de goede weg ben.”

Wat haar niet lukt in het enkelspel, daar slaagt ze wel in in de dubbel. Ze won de voorbije jaren liefst vijftien dubbeltoernooien, het merendeel aan de zijde van de Zwitserse Martina Hingis. In januari schreven de Spice Girls van de tenniswereld de Australian Open nog op hun naam.

o blond, zo mooi en zo alleen. Anna Kournikova blijft een fenomeen. Al jaren wordt iedere man die aan haar zijde zit, staat of loopt, afgeschilderd als de toekomstige mijnheer Kournikova. Voetballer Ronaldo liet zich verleiden door de bevallige Russin, en ooit zou ze zelfs in het geheim getrouwd zijn met haar landgenoot, de ijshockeyer Sergei Federov. Anna K lijkt het intussen doodnormaal te vinden dat ze gelinkt wordt aan tal van mannen. “Als een krant of een tijdschrift een foto van mij publiceert, denk dan niet meteen dat het mijn vriendje is. Ik ken heel veel beroemdheden, maar dat betekent niet dat ik een relatie met hen heb.”

Hoewel ze niet in de absolute top geklasseerd staat, is de 21-jarige Russin de bestbetaalde vrouwelijke sportser. Allerlei merken willen geassocieerd worden met de mooie, blonde tennisster. Adidas haalde Kournikova binnen voor een monstercontract van ongeveer 6,8 miljoen euro per jaar. Berlei bracht onder de welluidende naam Kournikova een sportbeha op de markt met de slogan: Only the ball should bounce. Anna kreeg er 4,5 miljoen euro voor. En dan zijn er nog Yonex, Omega (goed voor 25 miljoen euro over vijf jaar), lycos.com, mobiele telefoons…

Spijt zullen ze er geen van allen van hebben, want het Anna-effect is enorm. In haar geboorteland wil elke jong meisje in de voetsporen treden van de blonde schoonheidskoningin. En dat heeft ze enkel te danken aan haar uiterlijk. Daarom werd ze ook gevraagd als nieuwe Bond-girl, maar dat ging uiteindelijk niet door. Nu is ze, behalve op de tenniscourts, de hoofdrolspeelster in Escape, de nieuwste videoclip van Enrique Iglesias.

De stijgende populariteit van de WTA-tour is deels te danken aan de frisse verschijning van Anna Kournikova. Ze valt niet op door haar briljante tennis, maar de strakke uitdagende Adidas-outfits in combinatie met de blonde paardenstaart blijven op elk netvlies gebrand. “Ik beschouw de tennisbaan als een podium, waarop het publiek aantrekkelijke mensen wil zien. Ik heb altijd de ambitie gehad een zo goed mogelijke tennisspeelster te zijn. Wat ik niet begrijp, is dat ik daarnaast ook geen aantrekkelijke vrouw mag zijn. Ik moet er toch niet onaantrekkelijk gaan uitzien omdat ik professioneel tennis speel ?” Cowboyverhalen rond haar persoon ontkent ze met klem. “Tennis is mijn leven en dat is altijd zo geweest.”

door Kristof Aerts,

“Ik moet er toch niet onaantrekkelijk gaan uitzien omdat ik professioneel tennis speel ?”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content