Antwerp: elk voordeel heb z’n nadeel

© BELGAIMAGE

Als promovendus naar de eerste klasse A van de Jupiler Pro League heeft R. Antwerp F.C. aanvankelijk een mooi parcours afgelegd en gedurende twee derden van de reguliere competitie bij de eerste zes in het klassement gestaan, wat de club uitzicht gaf op play-off 1.

Op een vijftal speeldagen voor het einde van deze competitie begon het mis te lopen. De zware nederlagen (4-0) op verplaatsing bij Kortrijk en Racing Genk waren een teken aan de wand van de malaise die zich bij Antwerp aan het aftekenen was. Wat aanvankelijk tot goede resultaten leidde dankzij een sterke fysieke conditie, werd geleidelijk aan een nadeel door een te grote nadruk op zware fysiektraining en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid, die aanleiding gaf tot te late tackles of balbetwistingen en een foutenlast die met gele en soms met rode kaarten bestraft werden.

Opvallend is ook dat de beste spelers op voetbaltechnisch gebied, bijvoorbeeld MatheusBorges en IvoRodrigues, fysiek aftakelden en vervangen moesten worden. Ook de Antwerpse sterkhouder Geoffry Hairemans verzeilde op de invallersbank en mocht af en toe nog eens als invaller meespelen. Trainer LászlóBölöni vond dat slechts twee spelers het recht hadden om te klagen over de (te) zware trainingen, namelijk keeper Sinan Bolat en middenvelder Faris Haroun. Dat lijkt wel op discriminatie, al moet erbij gezegd worden dat Bolat een van de beste doelwachters in eerste klasse is.

In interviews en na de wedstrijden toonde Bölöni zich ook kort van stof en ergerde hij zich al te gemakkelijk aan kritische vragen. Dan was assistent-trainer Wim De Decker openhartiger en objectiever. Door de scheidsrechter zal hij niet zo snel als Bölöni naar de tribune verwezen worden.

Kortom, wat aanvankelijk een voordeel was, draaide uit op een nadeel bij gebrek aan zelfkritiek en aan soepel aanpassingsvermogen. Of zoals Johan Cruijff ooit zei: ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’… of omgekeerd.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content