Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Na het verlies van de Rode Duivels vorige week tegen Estland, de tweede interland onder bondscoach Dick Advocaat, weerklonk luid de roep om een selectie voor Romelu Lukaku. “De man die het probleem kan oplossen”, zei zelfs Paul Van Himst, ooit zelf als zestienjarige gedebuteerd in het nationale shirt. Zaterdag tegen Charleroi maakte de jonge Anderlechtspits al zijn vierde doelpunt, maar de redder van het vaderland is hij volgens trainer Ariël Jacobs níet.

“Na de zege tegen Turkije hadden we niemand meer nodig”, aldus Jacobs. ” EmileMpenza was onvervangbaar en we hadden een wereldelftal! Vier dagen later verliezen we van Estland en moet een jongen van zestien het land redden. Waar zit ineens de wondergeneratie die ons land naar het WK ging brengen? Als Advocaat hem oproept, zullen we ons niet verzetten. Dat kúnnen we ook niet, want dan wordt hij geschorst. Maar ik zou toch graag eerst dit argument aanhalen. Je moet een beetje consequent blijven.”

Voorzichtigheid is geboden, vindt de Anderlechttrainer. “Mijn eerste zorg is Romelu’s gezondheid. Wij proberen die jongen en de club zo goed mogelijk door deze situatie te loodsen, qua trainingen en qua begeleiding. Alles wat erbij komt, brengt ons in moeilijkheden. Nu al is er niet altijd ruimte voor de individuele programma’s die Romelu nog nodig heeft. De vraag is dus of we er goed aan doen al een Rode Duivel van hem te maken. Dan zullen wij hem maar op de bank zetten, zeker? We moeten opletten dat zijn carrière al niet eindigt voor ze is begonnen. Kijk naar wat er met Vanden Borre is gebeurd.”

Tegen Charleroi maakte Lukaku al voor de vierde keer in één maand de negentig minuten vol. De vermoeidheid slaat toe. Maandag kwam hij niet op het oefenveld en beperkte zich tot fietsen. Jacobs: “In de rust was ik al verplicht om Tom De Sutter te vervangen. Wie heb ik dan nog als spits? Bij 2-0 kreeg Charleroi drie kansen: als zij scoren, hebben we het misschien vlaggen. Wanneer wissel je Romelu? Wanneer laat je hem staan? Wanneer zet je hem op de bank? Dat is niet altijd evident.”

Lukaku blijft er nuchter bij. “Onvoorstélbaar nuchter”, aldus Jacobs. “Bij hem ook geen Louis Vuitton. Ik hoop dat dit niet zal veranderen, maar ik heb hem wel aangepakt voor de dubbele flikflak na zijn doelpunt. Mooi, die uitbundigheid, maar ik kijk naar de gevolgen. Wat als hij zijn voet omslaat? Zijn gevoelige rug bezeert? Zijn doelpunt kost al veel fysieke en mentale energie en dan spurt hij nog eens dertig meter naar de zijlijn voor zo’n flikflak. Een jeugdzonde. Daar heb ik het vaak over met hem.” S

JAN HAUSPIE

‘Kijk naar wat er met Vanden Borre is gebeurd.’ Ariël Jacobs

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content