Pijnlijk om te constateren dat er in België bitter weinig mensen zijn die het ABC van het voetbal kennen, inclusief journalisten/commentatoren. Antheunis is nooit een goede trainer geweest, enkel iemand die het geluk aan zijn zijde had. Bij Genk speelde hij met een vijfmansverdediging en had hij een snelle Oulare en een kopbalsterke, balvaste en schietgrage Strupar ten tijde dat de drie groten het lieten afweten. En bij Anderlecht had hij een zeer snelle Radzinski, een gesel voor de trage verdedigers die ons land rijk is, en een hardwerkende, sterke, grote Koller.

De laatste vijf jaar wordt er geroepen in Europa dat snelheid en techniek steeds belangrijker worden, omdat bijna al de “kleintjes” hun fysieke tekortkomingen hebben bijgesteld. Wij Belgen echter hebben de laatste tien jaar geen enkele verdediger met snelheid of techniek. Daarvoor moeten we al terug tot de generatie Gerets, Demol, Grün, Plessers, Meeuws, enz. De patat-voetballers à la De Boeck, Van Meir, Clement e.a. mogen blij zijn dat ze zo’n carrière hebben gehad. Geen snelheid, geen techniek, niks ! Iedereen kon zien dat Van der Heyden met Brugge tegen internationale subtoppers tekort kwam. Op het WK zelfs tegen Japanners en Koreanen. Hij is te traag en heeft geen techniek. Van Damme is inderdaad een betere oplossing, omdat hij een beetje sneller is en een iets betere techniek heeft. Goede raad voor Jelle (tegen Arsenal terecht vervangen wegens iets te traag en zichzelf te veel weggestoken) : investeer je eigen geld in jezelf en werk een uur of drie, vier per week met een specifieke sprinttrainer.

Tot nader order blijft Van Kerckhoven de nummer één. Valgaeren en Van Buyten zijn goede voetballers, maar beiden hebben een snelle man naast zich nodig, die hen ook verbaal bijstuurt. Op het WK heeft iedereen gezien dat Simons de ideale man is om centraal naast Daniel te spelen. Iemand die tot drie maal toe in de European Team of the Month staat, kan heus wel voetballen. Joos speelt ook regelmatig rechterback bij Celtic en doet dat goed, alleszins beter dan De Cock. De beste op die plaats is en blijft Genaux, maar ja, wanneer is die nog eens fit ? Teveel creatine in Italië ? De tweede beste is Deflandre ! Het excuus van Aimé dat Simons wegens de blessure van Vanderhaeghe een rij naar voor moest, is het beste bewijs dat hij er niets van kent. Een ploeg bouw je op van achteren naar voor, ongeacht de problemen dat dit met zich meebrengt voor het middenveld. Eens je verdediging er staat, bouw je aan het middenveld en dan aan de aanval.

Daarmee sluit je aan bij de voetbalfilosofie van de beste Belgische trainer : René Vandereycken. En juist daar hebben vele journalisten het fout, wanneer ze beweren dat René een verdedigend ingestelde trainer is. Vandereycken begrijpt dat een goed georganiseerde en gedisciplineerde verdediging een must is, omdat dit vertrouwen schept naar voor. Wat is hier het probleem ? Zoals we allemaal al tot vervelens toe hebben gezien, worden de Belgen (nationaal en per club) altijd onder zware druk gezet door de tegenstander wegens het feit dat er zuivere snelheid centraal achterin ontbreekt. Dit heeft tot gevolg dat men dat moet camoufleren door dicht bij de eigen goal te spelen, om zo op de diepe pass te anticiperen die dat gebrek pijnlijk bloot zou leggen. België-Brazilië met Simons achteraan was anders omdat je dan hoger kunt spelen, en dit betekent meer balbezit, meer kansen. Je kunt enkel scoren wanneer je in balbezit bent.

Een andere grote fout die men in België maakt, is spelers te vergelijken met andere Belgische spelers. Een snelle Goor, een snelle Sonck, een technisch sterke Baseggio… Vergelijk hen met de top in Europa en dan moet je dat allemaal sterk afzwakken. Goor heeft het bijzonder moeilijk om zijn plaats te verdienen bij een subtopper in Duitsland (niet eens Spanje, Engeland of Italië). Vanderhaeghe, hard werkend zonder meer, is een zeer beperkte voetballer wiens positie een probleem is. Thijs ? Laat me niet lachen ! Technisch is hij op die positie juist genoeg, maar mentaal ? In België behoort hij er tot de besten omdat er niet veel anders is, maar hij is en blijft een momentenvoetballer, reden waarom hij mocht vertrekken bij Standard. Intrinsiek is de beste daar Léonard, maar ook hij is jammer genoeg te flamboyant. Voor de toekomst geloof ik erg in Djamba-Shango (echte snelheid) voor die linker flank.

Op rechts is op dit ogenblik De Beule de beste. Spijtig dat Mbo niet wordt uitgespeeld op die plaats bij Moeskroen. Ook Walasiak is een belofte, meer nog dan Dufer (momentenvoetballer). Achter de spitsen is Buffel op dit ogenblik de beste, hoewel ik weet dat Goossens intrinsiek de klasrijkste is (wat een gaspillage de talent). Het spitsenduo Mpenza-Sonck is om te lachen ! Geen van beide heeft voldoende techniek om gereputeerde verdedigers te pijnigen, enkel Emile kan dit met zijn snelheid en aldus is Sonck niet meer maar ook niet minder dan een vervanger voor hem. Roussel is de man in vorm. Groot, sterk in de lucht, balvast, opportunistisch, weegt op een verdediging. Doet me een beetje denken aan een jonge Wilmots.

Dat Antheunis dit allemaal niet ziet, is pijnlijk. De gemiddelde lengte en zwaarte van die zogenaamde “gouden driehoek” is misschien 1m72 en 70 kg ! Hoe ga je dan de oorlog aan met verdedigers van 1m85-1m90 en 83 à 88 kg, die doorgaans in sterkere competities aantreden ? Kijk maar eens naar de topclubs in de toplanden. Allemaal hebben die daar iemand met gestalte. Vindt Atheunis het misschien raar dat zelfs een club als Madrid iemand met gestalte en een body heeft gekocht ( Ronaldo) ?

Maar ja, wat wil je met voorzitters die niets kennen van voetbal, maar toch het beleid willen bepalen en om de haverklap roepen dat ze een topper hebben binnengehaald ? Of met trainers die weigeren in te zien dat voor elk facet van voetbal een specifieke specialist nodig is (inspanningsfysiologen, sprinttrainers, krachttrainers) ? Wat heb je nu ? Trainers die alles zelf doen, ex-verdedigers die de jeugd gaan leren dribbelen. Al die zogenaamde specialisten die er nu zijn, wat hebben die bewezen ?

Trainers à la Staelens die beweren dat een jongere van 19, 20 jaar nog beschermd moet worden, zouden beter eens kijken naar Beckham, Scholes, de Neville-broers, Butt, O’Shea, Owen, Gerrard, Rooney, Raul, Guti, enz. Allemaal debuteerden zij op 18- of 19-jarige leeftijd en velen zelfs in hun nationale ploeg ! Zijn dat Übermenschen en wij Untermenschen ? Maar kun je een trainer serieus nemen, die na zes maanden in Japan stond te wenen omdat hij zich eenzaam voelde ? Harde jongen ? Vakman ? Een lachertje. Zo zend je de verkeerde signalen uit en maak je juffertjes van mannen.

Waarom weigeren de Belgische topclubs hun geld te geven aan ex-topspelers met techniek ? Met pijn in het hart moet je constateren dat een Degryse misschien technisch directeur wordt, dat Nilis bij een managementbureau zit, dat Van Rooy aan het vissen is, evenals Rensenbrink. Dat mijn ploeg Standard problemen maakte met Tahamata, die nu wel bij Beerschot zit, en met resultaat ! Wat is Polleke Demesmaeker aan het doen, of Schönberger ? Om nog maar te zwijgen over de beste van allemaal, Lozano, die destijds 5 miljoen per jaar vroeg aan Anderlecht om de jeugd te trainen, maar dat aanbod geweigerd zag !

Het excuus dat de Belgische clubs niet kunnen concurreren met de rijkere buitenlandse, is een vals excuus. Vroeger kon het immers wel, en waren de Madrids en de Milans toen ook al niet rijker ? Het verschil is dat er vroeger misschien vier of vijf buitenlanders bij onze toppers speelden, en nu ? Tien, twaalf of meer is geen uitzondering, en welke van deze heren zijn echte toppers ? Als elke club haar buitenlanders verkoopt, hebben ze geld genoeg om drie échte toppers aan te kopen. De kleinere clubs kunnen dan de spelers aantrekken die nu bij de grote zitten. Zou men zo het hele niveau niet omhoog krikken, en zou dat de jeugd niet ten goede komen ? Niet alleen zou ze meer speelkansen krijgen, maar ook zou ze daadwerkelijk iets kunnen leren van die toppers. Met alle respect, maar wat kan een Söderström die bij Porto (Portugese competitie !) geen plaats kan afdwingen, Standard bijbrengen ? Zewlakow of Hasi, Lange, en ga zo maar door. Wat baat kaars en bril als die “voetbalkenners” niet zienen wil.

Frank Loopmans, Dublin (Ierland)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content