© BELGAIMAGE

Oude Belgen

Twee weken krasselen als een degradant, en een week later voetballen als een kandidaat voor play-off 1: dat kunststukje flikte Zulte Waregem. De perceptie was zo negatief dat Francky Dury voor wat tegenwicht moest zorgen. De opnieuw onder de lat geposteerde Sammy Bossut voorkwam op Genk een fatale achterstand en het elftal functioneerde opeens optimaal in alle geledingen. Olivier Deschacht en Davy de Fauw speelden als jonge hindes, zodat zelfs Cameron Humphreys voor het eerst zijn potentieel kon laten zien. Omar Govea en IbrahimaSeck regeerden op het middenveld, en wat spits Cyle Larin en Saido Berahino lieten zien doet terecht van meer dromen. De Canadees is snel, balvast en fysiek imponerend en de onhandelbare Berahino speelde ijzersterk als een soort spelverdeler. Hij lijkt een enorme aanwinst, als de trainer hem kan blijven uitdagen. Als straks de aalvlugge Dimitri Oberlin helemaal fit is en Deschacht blessurevrij blijft, kan plots heel veel aan de Gaverbeek.

Jonge Belgen

Omdat de Koreaan, de Japanner en de Argentijn nog onderweg zijn en de Vietnamees nog te klein uitvalt, moest Marc Brys weer een beroep doen op zes jonge Belgen. Met het nodige geluk, maar met veel gramschap en onverdroten inzet werd Standard geklopt, een stunt van formaat. Alexandre De Bruyn en Hamza Massoudi (ex-Standard) scoorden twee pareltjes, al werd hen te weinig in de weg gelegd door de statische defensie van Standard. Ryan Mmaee, Wolke Janssens, Thibault De Smet en Stan Van Dessel waren de andere jonge Belgen die boven zichzelf uitstegen. Heel erg knap na de oplawaai van vorige week. De vijfmansdefensie werkte weer goed, maar voor STVV is het te hopen dat Yohan Boli alsnog blijft en het kunstgrasveld niet wordt geruild voor echt gras.

Bescheiden Belg

Hannes Van Der Bruggen leek de pineut na noodlottig balverlies, maar gelukkig voor hem en KVK keurde de VAR de 2-0 af. Nadien maakte KV drie heerlijke doelpunten, stuk voor stuk in aanmerking komend voor doelpunt van de maand. De skipper draagt dit elftal op zijn bescheiden manier: eentijdsvoetbal, altijd aanspeelbaar en een grote actieradius. Zijn goal was prachtig, en zijn infiltratie en assist voor de bevrijdende treffer illustreerden zijn intelligentie en technische superioriteit. Een erg onderschatte voetballer, denkt twee stappen vooruit. Een beetje te veel ideale schoonzoon, maar voor Yves Vanderhaeghe zowel op als naast het veld onmisbaar. Nog wat egoïstischer voetballen en er zit nog veel progressie in.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content