KRC Genk

De landskampioen kampt met kampioensnaweeën. Drie belangrijkste spelers vertrokken en de nieuwkomers zijn jong en de blijvers ogen vermoeid na een zeer slopend seizoen. Philippe Clement koos eieren voor zijn geld, ondanks een nakende CL, terwijl Felice Mazzu de ideale opvolger leek, maar hij moet constateren dat de taak te zwaar is. Het elftal speelt te weinig compact, de afstanden tussen de linies zijn veel te groot en de druk op de tegenstander is zo goed als onbestaande, waardoor opvallend veel kansen worden weggegeven. In balbezit verloopt de opbouw via Sander Berge heel erg traag. Hij zoekt tevergeefs naar zijn twee kompanen in de driehoek, waardoor hij opvallend veel balverlies lijdt. Het meest illustratieve is nog de ogenschijnlijke moeite waarmee Joakim Maehle door de eerste wedstrijden spartelt. Met een bang oog wordt nu al richting Champions League gekeken.

Club Brugge

Alsof het nog bewezen moest worden is het nu overduidelijk: dat Percy Tau en David Okereke de verbeterde versie (moeten) worden van Arnaut Danjuma en Wesley, zeker qua efficiëntie. Clement roteerde tegen KV Oostende maar de invallers moesten wel van de bank komen om voor winst te zorgen. Negen op negen op ralenti, tot daar het goeie nieuws, maar ik denk dat de Brugse coach liever zijn invallersbank niet had gebruikt, tenzij voor applauswissels. Jelle Vossen, Sofyan Amrabat, Dion Cools en Siebe Schrijvers zitten nu voorgoed in de wachtkamer en zullen met een onaangenaam gevoel verder moeten. Siebe paste al moeilijk in Clements elftal in Genk en in Brugge is het niet anders. Geen leuk vooruitzicht na een goed seizoen. Wat Ivan Leko vorig seizoen overkwam in Deinze, maakte zijn opvolger nu ook mee: een geweldig draaiende voorhoede vervang je niet zomaar.

Twee snelheden

Van de gedoodverfde top zes won enkel Club en pakte Anderlecht een puntje. De anderen beten in het (kunst)gras. De verdienste van Royal Excel Mouscron, Charleroi, Zulte Waregem, STVV en KV Mechelen, ploegen die verzwakt begonnen. Dan toch geen competitie op twee snelheden? Laat ons hopen! Blijf die topploegen maar kietelen, zodat de reguliere competitie aantrekkelijk blijft.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content