AS Monaco heeft met Slimani – Ben Yedder nieuw prinselijk duo

© AFP

AS Monaco, dat zwak aan de Ligue 1 begon, kijkt weer naar boven dankzij zijn duivels spitsenpaar.

Net op tijd lijken de puzzelstukjes in elkaar te vallen voor trainer Leonardo Jardim (45), die in januari dit jaar terugkeerde naar het prinsdom voor Thierry Henry. Want pas op de zevende speeldag lukte het de Portugees, die nog onder contract ligt tot 2021, om een eerste seizoenszege te boeken. Dat gebeurde uitgerekend in een Zuid-Frans onderonsje met OGC Nice, dat met 3-1 verloor in het Stade Louis II.

Afgelopen zomer bevestigde de achtvoudig kampioen, waarvan de laatste titel dateert van het seizoen 2016/17 (onder Jardim), zijn naam als handelshuis. Liefst 34 profs verlieten definitief of op huurbasis de club, waaronder Youri Tielemans (Leicester City), Rony Lopes (FC Sevilla) en toptalent Hannibal Mejbri (Manchester United). Elf onder hen vertrokken zonder afkoopsom.

Daartegenover stond dan weer de komst van tien nieuwkomers. Dé topaankoop was Wissam Ben Yedder (29), die van FC Sevilla (en tot 2024) overkwam voor een transferbedrag van 40 miljoen euro. Ook Gelson Martins (24, Atlético Madrid) bleek met 30 miljoen euro geen goedkope aanwinst. Monaco betaalde in totaal 105 miljoen euro aan inkomende transfers, waaronder 13,5 miljoen euro voor Henry Onyekuru (22, ex-Eupen en Anderlecht) midden augustus aan Everton. De verkoop van 21 spelers bracht uiteindelijk 99,5 miljoen euro in het laatje. Daar komt ook het huurbedrag (2,5 miljoen euro) van Everton voor de Franse wereldkampioen Djibril Sidibé (27) nog bij.

Jardim kreeg de zware taak om van het nieuwe Monaco opnieuw een goed draaiend geheel te maken, dat zijn plek aan de top van de Franse competitie zou terugvinden na de teleurstellende zeventiende plaats vorig seizoen. Het begin was bijzonder moeilijk, met onder meer 0-3-nederlagen tegen Ol. Lyon (thuis) en FC Metz (op verplaatsing).

Cesc Fàbregas (32), die begon aan zijn zeventiende profseizoen en er niet voor terug schrok om onderin te knokken, belichaamde lang het gebrek aan regelmaat en de twee gezichten van zijn team. ‘Slechts drie jongens van de kampioenenploeg zijn nog hier’, beseft de Spaanse strateeg. ‘Maar het is een worsteling die omhoog leidt. We willen weer meedoen voor een CL-ticket.’

Om dat doel te halen, koos Jardim voor een 5-3-2-veldbezetting. Aanvoerder Kamil Glik (31) behield het vertrouwen achterin, ondanks de vele tegengoals. ‘Omdat hij een voorbeeld blijft en mentaal sterk is’, aldus Jardim.

De redding van Monaco was de ontstane chemie voorin tussen Ben Yedder (die vijf keer op rij scoorde) en Islam Slimani (31), die na tien speeldagen over de vijf topcompetities op de derde plaats komenmet hun goals en assists, volgende op AgüeroDe Bruyne (Manchester City) en LewandowskiGnabry (Bayern München). ‘Het is een geruststelling te weten dat we dankzij hen altijd en overal kunnen scoren’, zei doelman Benjamin Lecomte

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content