Asterisk

Het Engelse sportestablishment wankelt op zijn grondvesten. Enkele weken terug werd Saracens, de meest succesrijke rugbyclub, veroordeeld tot degradatie omdat het zich niet hield aan de salary cap (het maximum loon van een speler). Vorige vrijdag werd Manchester City door de UEFA voor twee seizoenen uit de Champions League geknikkerd, omdat het de financiële fair play-regels met de voeten trad.

Een verrassing is dit niet voor wie het voetbal op de voet volgt (het werd op deze plek aangekondigd op 12 december 2018). Wat Man. City nu al bijna twaalf jaar doet, is competitiefixing. Elke wedstrijd spelen The Citizens vals. In Engeland gaan nu stemmen op om achter elke trofee een asterisk te plaatsen, om aan te geven dat de successen op een oneerlijke manier werden behaald.

Na de Football Leaks had de Europese Voetbalunie geen keuze meer. Vooral omdat de Sky Blues in 2014 al eens een boete van 55 miljoen euro kregen voor het omzeilen van de regels. Maar City ging vrolijk door. Het overwaardeerde tussen 2012 en 2016 zowat al zijn sponsordeals. De eigenaars uit Abu Dhabi betaalden een deel van het sponsorbedrag zelf en antidateerden in het geheim contracten. Er werd geknoeid met de boekhouding en Man. City weigerde op de koop toe mee te werken aan het onderzoek.

De straf die de club boven het hoofd hangt, verhoogt de druk enorm om dit seizoen de Champions League te winnen. Het is de enige trofee die ontbreekt in het ministerie van Presidentiële Zaken in Abu Dhabi. In het bureau van sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, de vicepremier van de Verenigde Arabische Emiraten, die graag pronkt met zijn tien trofeeën. Om de collectie compleet te maken, rest er misschien maar één kans en moet om te beginnen de komende dubbele confrontatie met Real Madrid tot een goed einde worden gebracht.

Dit seizoen is echter de minste zorg van de heren uit de Emiraten. Vraag is hoe de topspelers reageren als de sanctie van de UEFA gehandhaafd blijft. City verlengde in de loop van het seizoen maar liefst tien contracten, naar verluidt omdat de club een Europese schorsing verwachtte. Maar kan je sterren als Kevin De Bruyne of Raheem Sterling behouden bij een Europese uitsluiting?

En dan is er nog Pep Guardiola. De Catalaan heeft een contract tot 2021, maar er staat een clausule in waardoor hij deze zomer kan vertrekken. Guardiola wil straks maar liefst vijf spelers binnenhalen om zijn team te verbouwen nu de achterstand op Liverpool 25 punten bedraagt.

City heeft bij een handhaving van de sanctie geen keuze en moet spelers verkopen. Alles bij elkaar kost de schorsing haar 300 miljoen euro. Dit is onmogelijk op te vangen … zonder de regels van financiële fair play te overtreden. The Citizens kunnen ook nog eens door de Premier League bestraft worden voor het voorleggen van een vervalste boekhouding, met puntenaftrek of uitsluiting van Europees voetbal als mogelijk gevolg.

En het kan nog erger. Sponsors zijn zelden geneigd om door te gaan met bedrijven met een besmeurde reputatie. En wat doet Abu Dhabi zelf? Man. City moest het imago van de oliestaat oppoetsen, maar doet nu net het tegenovergestelde.

Sjeik Mansour zal ongetwijfeld alle juridische registers en een blik topadvocaten opentrekken voor het TAS (het sporttribunaal in Lausanne). AC Milan, PSG en Galatasaray konden in het recente verleden op mededogen rekenen, maar dit is een veel zwaarder dossier.

Manchester City heeft voorlopig de zogenaamde vooringenomenheid van de UEFA als argument. Yves Leterme, de hoofdonderzoeker van de UEFA, vertelde in december 2018 in het magazine ‘Sport en Strategie’ dat bij dergelijke praktijken uitsluiting kan volgen. Als dat al niet meer mag.

Met deze sanctie voor City heeft de UEFA een krachtig signaal gegeven: de ongebreidelde macht van de miljardairs behoort tot het verleden. Iedereen moet volgens de regels spelen. Het TAS mag de Financial Fair Play-regels niet naar de prullenbak verwijzen, nadat ze ervoor gezorgd hebben dat de schuldenlast van de voetbalclubs in tien jaar drastisch verminderd is. Zonder FFP wordt het voetbal helemaal een speeltje van sjeiks en oligarchen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content