Nadat ze eerder de finale van de Spaanse supercup wonnen, werken de Basken in april twee bekerfinales af, die van 2021 én van 2020.

Na afloop van de halve finale tegen Levante, een bekerwedstrijd die bloed, zweet en tranen had gekost en pas in de verlengingen met 1-2 gewonnen werd, gingen de spelers van Athletic Bilbao in een kring staan en zetten ze een liedje in. Het ging steeds harder tot ze allemaal begonnen te springen en elkaar omhelsden. De vreugde om het bereiken van de bekerfinale was groot. De tegenstander op zaterdag 17 april wordt FC Barcelona, dat FC Sevilla uitschakelde.

Het wordt de tweede finale tussen beide clubs in 2021, want ook in de nieuwe formule van de Copa del Rey, op 17 januari, stonden ze al tegenover elkaar. Toen verrasten de mannen van Marcelino met een 2-3-overwinning. In de beker namen de twee clubs het al acht keer tegen elkaar op in de eindstrijd. Zes keer daarvan won FC Barcelona, in Spanje dé bekerploeg bij uitstek met 41 finales en 30 overwinningen. Nummer twee in die ranking is Athletic Bilbao, met in de prijzenkast 23 bekers uit 37 finales. De topschutter aller tijden van de Copa del Rey is trouwens de legendarische Athleticspits Telmo Zarra, met 81 goals. Daar kan Lionel Messi nog een puntje aan zuigen: hij heeft er in de beker tot nu toe ‘slechts’ 54 gemaakt.

Voor Athletic Bilbao kan april een topmaand worden. Op zaterdag 3 april kan immers eindelijk de bekerfinale van vorig seizoen doorgaan. Dat wordt een Baskisch onderonsje, met Real Sociedad als andere finalist. Beide bekerfinales zullen gespeeld worden in het Estadio de la Cartuja in Sevilla.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content