Bij Anderlecht en Brugge doen ze het in hun broek als ze zijn naam horen. Hij heeft namelijk een patent op het maken van wereldgoals tegen Belgische ploegen. Portret van Ricardo Izecson Dos Santos Leite, ofte … Kaká.

We schrijven 4 november 2003. In het Jan Breydelstadion geven Club Brugge en AC Milan mekaar partij. In de eerste helft moet Alessandro Nesta met twee gele kaarten naar de kant. Met een mannetje meer ruiken de Bruggelingen hun kans. Ze voeren de druk op, maar in de 85ste minuut besluit de dan 21-jarige Kaká even te laten zien waarom hij bij zijn aankomst in Milan bijna onmiddellijk Rui Costa én Rivaldo uit de ploeg speelde. Uit het niets vuurt hij een streep af richting winkelhaak. Dany Verlinden is kansloos. AC Milan wint met 0-1. Alsof de duivel ermee gemoeid is, doet Kaká drie jaar later zijn huzarenstukje nog eens over tegen Anderlecht. De rossoneri komen weer met tien man winnen op Belgische bodem : 0-1. Maar waar de Bruggelingen in Milaan nog stunten dankzij een wereldgoal van Andres Mendoza, moeten de Brusselaars de Kaká-kelk tot de bodem ledigen. In San Siro gaat Anderlecht met 4-1 over de knie. Na 55 minuten staat het 3-0, drie doelpunten getekend : Kaká.

De blanke Pelé

Niet alleen zijn blanke huidskleur onderscheidt Kaká van andere Brazilianen zoals Ronaldinho, Adriano of Ronaldo, hij komt ook niet uit de arme favelas. Als zoon van een ingenieur en een lerares wiskunde groeit hij op in redelijk luxueuze omstandigheden in São Paulo. Terwijl de jonge Ronaldo niet voor Flamengo kon gaan spelen omdat hij het busticket naar het oefencomplex niet kon betalen, werd de jonge Kaká met de auto naar de sportclub van São Paulo gereden, waar hij bovendien ingeschreven was als lid.

Kaká is niet de eerste blanke die het nationale elftal haalt. Tostao, Socrates, Rai en Leonardo gingen hem voor, maar Kaká is wel de eerste Braziliaan die ‘de blanke Pelé‘ genoemd wordt (in België plakt dat etiket op Paul Van Himst). De vergelijkingen met andere grote spelers zijn schering en inslag. Pelé zelf vindt Kaká de nieuwe Johan Cruijff. Carlo Ancelotti, trainer van AC Milan, over de jonge Braziliaan : “Hij heeft een uitstekend positiespel, hij kan het spel maken en scoort veel. Zijn stijl doet me denken aan die van Platini.” Zijn bijnaam ‘Kaká’ heeft hij te danken aan zijn jongere broertje, die als peuter de naam Ricardo niet kon uitspreken. Dat broertje Rodrigo kwam overigens mee met Ricardo naar Italië en speelt er in de tweede klasse bij Rimini Calcio als verdediger.

Dat Kaká een talentvolle speler is, blijkt ook uit de recente verkiezing van de beste speler van de wereld op de website van de Gazetto dello Sport. Achttienduizend mensen brachten hun stem uit. De plaatsen twee tot en met vijf werden bezet door Gianluigi Buffon (27,4 %), Thierry Henry (12,6 %), Ronaldinho (9,4 %) en Didier Drogba (3,8 %). De beste speler ter wereld was volgens de enquête echter Kaká met bijna de helft (42 %) van de stemmen.

Nog wat cijfermateriaal. Tijdens zijn eerste seizoen bij AC Milan (2003/04) gaven de Italiaanse sportjournalisten hem gemiddeld 7,69 op 10. Dat was meer dan Pavel Nedved, toen voetballer van het jaar. Vergelijk ook even met het eerste seizoen van Diego Maradona (6,93), dat van Zico (6,74) of van Platini (6,48). Alles wijst erop dat Kaká de bijnaam ‘blanke Pelé’ verdient.

Alsof dat alles nog niet genoeg is, vinden ten slotte ook de Brazilianen dat Kaká de beste speler ter wereld is. Uit een peiling van het magazine O Globo kwam Kaká met 81,5 % van de stemmen als verpletterende winnaar uit de bus. Ronaldinho kreeg maar 11 % van de Brazilianen achter zich.

Iets bovennatuurlijks

De goede opvoeding van Kaká blijkt uit zijn verfijnde manieren, zijn eeuwige beleefdheid en zijn toewijding als professional. Kaká is bovendien diepgelovig en dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Zo wijst hij na elk doelpunt devoot naar de hemel en geeft hij zelden een interview waarin het woord ‘God’ niet valt. Ook de uitspraak ‘Ik ben er trots op dat ik nog maagd ben’ kwam uit zijn mond toen hij in december 2005 in het huwelijk trad met het achttienjarige Braziliaanse model Caroline Celico, dochter van de vrouw die Dior vertegenwoordigt in Brazilië.

Het is dus niet verwonderlijk dat Kaká lid is van de Atletas de Cristo (de atleten van Christus). Een blik op hun website leert ons dat hij niet de enige Braziliaanse voetballer is die voor deze organisatie opkomt : Lucio (Bayern München), Zé Roberto (ex-Bayern München), Paulo Sérgio (ex-Bayern München), Edmilson (Barcelona) en Donato (ex-Deportivo La Coruña) zijn andere ‘apostelen’. Doel van de organisatie is de boodschap van Christus uit te dragen door de universele taal van de sport. Toen Brazilië in 2002 wereldkampioen werd, hadden Kaká en een paar van zijn ploegmaats een verrassing in petto. Onder hun kanariegele shirt droegen ze immers een ander met opschriften als ‘I belong to Jesus’ en ‘Jesus loves you’. Een prachtige promotie-actie voor de Atletas de Cristo.

In een interview beweert de Braziliaanse halfgod dat er ‘iets bovennatuurlijks’ met hem gebeurde toen hij in 1994 gedoopt werd. Hij noemt het zijn ‘spirituele geboorte’. In 2000 werd zijn geloof in God nog versterkt. Op bezoek bij zijn grootouders gleed hij uit op de rand van het zwembad. Hij viel wel in het zwembad, maar kwam hard met zijn hoofd op de bodem terecht, waarbij zijn nek verdraaid werd. De dokters vertelden hem achteraf dat hij enorm veel geluk had dat hij nog normaal kon lopen. Volgens Kaká heeft de hand van God hem op dat moment gered en beschermd. Hij heeft ook een boodschap voor de niet-gelovigen : “Wat doen jullie buiten Gods team ? Leer het woord van God, leer wie Hij werkelijk is. Stop met koekjes eten als God je een banket aanbiedt.”

Uit godsdienstige overwegingen weigert Kaká ook categoriek reclame te maken voor drankmerken. Maar geen nood, zijn knappe, jongensachtige uiterlijk levert hem stevige sponsorcontracten op met giganten zoals Armani en Adidas.

‘Peanuts’

Kaká begint zijn carrière in 2001 als achttienjarige bij São Paulo. In twee seizoenen scoort hij er 22 goals. In januari 2002 wordt hij voor het eerst opgeroepen voor het Braziliaanse nationale elftal. Op het WK in Japan en Zuid-Korea speelt hij maar achttien minuten als vervanger van Rivaldo tegen Costa Rica.

De Europese clubs liggen echter op de loer. AC Milan is Chelsea net te snel af en haalt de jonge Braziliaan naar San Siro voor 8,5 miljoen euro, een bedrag dat voorzitter Silvio Berlusconi omschrijft als ‘peanuts’. En daarin krijgt hij gelijk, want in nog geen maand tijd werkt Kaká zich op als dé bepalende speler van het team, ten koste van kleppers als Rui Costa en Rivaldo. In zijn eerste jaar met de rossoneri haalt Kaká, die met het nummer 22 – de dag van zijn verjaardag – speelt, meteen de ‘scudetto’ binnen. In 2005 haalt hij met AC Milan de finale van de Champions League tegen Liverpool, een legendarische westrijd waarin de Italianen maar nipt het onderspit moeten delven.

Op het WK in Duitsland steken de prestaties van Kaká schril af tegen die van de kilo’s te zware Ronaldo en de uitgebluste Ronaldinho. Hij is een van de weinige Brazilianen die echt op niveau presteert. In de kwartfinale tegen de uitgekookte Fransen onder leiding van grootmeester Zinédine Zidane moeten de ondermaatse Brazilianen de duimen leggen.

In de huidige competitie is Milan al uitgeteld voor de titel, maar in de Champions League liet de Braziliaan geregeld van zich spreken, onder andere door de vier doelpunten tegen Anderlecht. Samen met Ruud van Nistelrooy voerde hij voor de terugwedstrijd tegen Bayern München de topschutterslijst van de Champions League aan. Met zijn laatste treffer, alweer een beauty, verzekerde hij Milan van een plaats in de kwartfinales ten koste van Celtic Glasgow.

Over de toekomst van Kaká wordt druk gespeculeerd. Volgens de Spaanse sportkrant As zou Real Madrid de Braziliaan koste wat het kost naar Spanje willen halen om een nieuwe ploeg rond hem en Cristiano Ronaldo te bouwen. Alles wijst er echter op dat Kaká in Italië blijft. Zo verkreeg hij onlangs de Italiaanse nationaliteit en verklaarde hij tevreden te zijn deel uit te maken van de Italiaanse gemeenschap.

Door Steve Van Herpe

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content