Atlético Madrid na een woelige transferzomer: zelfde kapitein, nieuwe matrozen

© Belgaimage
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Atlético ontvangt zaterdag om 21 uur aartsrivaal Real. Hoe staat de club van Diego Simeone ervoor?

Het zal met lichtjes knikkende knieën zijn dat Real Madrid dit weekend de bus opstapt richting Wanda Metropolitano. De laatste ontmoeting tussen de twee Spaanse grootmachten draaide immers uit op een vernedering voor de Koninklijke: op 27 juli werd het 3-7. Beide clubs bereidden zich toen in de Verenigde staten voor op het nieuwe seizoen en ze stuurden allebei hun zo goed als sterkste ploeg de wei in. Aan de rust stond het al 0-5, met drie goals van Diego Costa. De Braziliaans-Spaanse spits werd in de 65e minuut, bij een 1-6-stand, echter van het veld gestuurd met een rode kaart. Het deerde Atlético niet, want vijf minuten later stond het 1-7! Pas in het slot van de match kon Real milderen tot 3-7.

Dat was verrassend want coach Diego Simeone moest heel wat nieuwe gezichten inpassen, terwijl Zinédine Zidane het met de usual suspects deed plus Eden Hazard en Luka Jovic. Bij Atlético was de leegloop compleet na een teleurstellend seizoen waarin los colchoneros zowel in de Champions League als in de Spaanse beker in de 1/8 finales werden uitgeschakeld. In de competitie sleepten de soldaten van Simeone nog wel een tweede plaats uit de brand. Met Diego Godín, Lucas Hernández, Juanfran en Filipe Luís vertrokken vier ouwe getrouwen uit de verdediging. Op het middenveld kon sterkhouder Rodri niet weerstaan aan de lokroep van Guardiola’s City en voorin werd Antoine Griezmann weggeplukt door FC Barcelona. Die laatste transfer zorgt tot vandaag nog voor de nodige commotie. FC Barcelona had immers gewacht om de Franse spits te halen tot 1 juli, omdat in het contract van Griezmann stond dat de afkoopsom dan zakte van 200 miljoen euro tot 120 miljoen euro. Bij Atlético beweren ze echter dat er al contacten waren tussen de speler en Barça vóór die datum en willen ze dus nog 80 miljoen extra. De Spaanse krant El Mundo publiceerde vorige week een aantal mails waaruit blijkt dat Griezmann en mensen uit zijn entourage in totaal 14 miljoen euro commissie ontvingen op de transfer. Over die commissie werd al in maart onderhandeld, toen FC Barcelona en Atlético nog in volle titelstrijd verwikkeld waren.

Nu, daar ligt Diego Simeone duidelijk niet wakker van, want intussen kocht Atlético gericht in en kwam de ploeg niet verzwakt uit de transfermarkt. Met João Félix (Benfica, 19) heeft hij er voorin het nieuwe wonderkind uit het Portugese voetbal bij en achterin werd de verdediging bijgespijkerd met de imposante Felipe (FC Porto, 30) en de backs Kieran Trippier (Tottenham, 28) en Renan Lodi (Athletico Paranaense, 21). Voor de jonge, Braziliaanse back was het even aanpassen aan de nieuwe trainer, vertelde hij vorige week in El País. ‘In het begin was ik bang van Simeone, maar het is gewoon zijn karakter. Na twee maanden ben ik al rustiger als hij begint te tieren. Filipe Luís had me vooraf gewaarschuwd: hij zei dat ik vaak zou denken dat el Cholo kwaad was op mij, maar hij is gewoon zo.’ Kortom, de kapitein van het rood-witte schip is nog steeds dezelfde, alleen de bemanning is wat veranderd.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content