Sommige legendes houden zichzelf in leven. Die van Rapid Wien en zijn befaamde Rapidviertelstunde voedt al een eeuw de heldendaden van de club. Want achter dat ‘kwartiertje Rapid’ zitten heel wat comebacks in wedstrijden verscholen. Rapid Wien staat erom gekend het tij te doen keren in wedstrijden die verloren lijken. Glorieuze wederopstandingen hebben de eerste decennia van de club overheerst. Die van 1921, waarin Rapid een 3-5-achterstand tegen Wien AC omboog tot een 7-5-overwinning, is slechts een bijverschijnsel naast de stunts van 1941 en 1985.

In 1941, wegens de annexatie van Oostenrijk door Duitsland, bereikte Rapid de finale van het… Duits kampioenschap, met als tegenstander Schalke. Na een 0-3-achterstand wordt Rapid wakker, scoort het nog vier keer en wint als enige Oostenrijkse ploeg ooit het Duits kampioenschap. Vierenveertig jaar later is het in de Europabeker dat de groen-witten nog wat meer in de legende treden (met een uiteindelijk verloren finale tegen Everton). In de halve finale boog Rapid een 3-0-verlies tegen Dynamo Dresden om in de terugwedstrijd, en won het met 5-0.

Rapid staat niet alleen bekend om zijn spectaculaire remontes maar ook om zijn volks karakter, dat gevoed wordt door de rivaliteit met Austria. De twee clubs komen uit dezelfde wijk, maar ze hebben niet dezelfde oorsprong. Rapid is een club van de arbeiders (de oorspronkelijke naam was Erster Wiener Arbeiter-Fußball-Club), Austria wordt gesteund door de bourgeoisie. In de statuten van de Viooltjes staat zelfs dat er enige vorm van intelligentie vereist is om deel te mogen uitmaken van de club. In tegenstelling tot andere Europese ploegen zet die tegenstelling zich voort in het feit dat Rapid altijd geweigerd heeft om in buitenlandse handen te komen terwijl Austria tussen 1999 en 2005 eigendom was van een Canadese miljardair, Frank Stronach, CEO van Magna International. Maar de dingen zijn niet altijd even duidelijk afgelijnd, aangezien Austria nu wordt voorgezeten door… de voorzitter van een van de grootste Oostenrijke vakbonden.

De rivaliteit tussen de twee clubs is dus vooral een klassenstrijd en dat kan vonken geven. Zelfs de fairste spelers laten zich soms meeslepen door de geladen sfeer die er hangt bij een Weense derby. De legenden van beide clubs (Matthias Sindelar voor Austria en Franz Binder voor Rapid) kregen de enige rode kaart uit hun carrière in een derby. Maar niet alleen op het veld raakt de sfeer verhit, ook op de tribunes: in mei 2011 werd de derby stilgelegd nadat de supporters van Rapid het terrein bestormden.

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content