Avondje Istanbul

© BELGAIMAGE

In Istanbul wordt donderdag een opvolger gezocht voor Robert Lewandowski als UEFA Men’s Player of the Year van het seizoen 2020/21. Er worden ook nog andere prijzen uitgedeeld en er is de loting van de CL.

Allereerst de locatie. Die is redelijk ongelukkig te noemen. De coronasituatie in Turkije is op z’n zachtst uitgedrukt niet van goede aard. De cijfers stijgen er nog steeds en niet-essentiële rijzen worden ten sterkste afgeraden. Maar the show must go on. Dat is het afgelopen anderhalf jaar meermaals duidelijk geworden.

Naast de speler van het jaar worden ook de beste doelman, verdediger, middenvelder en aanvaller gekozen. Verder is er ook een trofee gereserveerd voor de beste speler van de Europa League en voor de beste trainer.

Robert Lewandowski haalde vorig seizoen de prijs met sprekend gemak binnen. De spits had met zijn 477 punten meerdere straatlengtes voorsprong op Kevin De Bruyne, die als tweede eindigde met 90 punten. Onze landgenoot won wel de prijs van beste middenvelder. Als beste speler was Lewandowski uiteraard ook de beste aanvaller. Met Manuel Neuer (beste doelman), Joshua Kimmich (beste verdediger) en Hansi Flick (beste trainer) had Bayern München nog drie extra prijzenpakkers in de rangen.

Wie de winnaars ook mogen worden, de avond staat ook en vooral in het teken van de loting van de Champions League.

De Pool was de enige logische winnaar van de prijs. Met Bayern won hij in het seizoen 2019/20 zowat elke prijs die er te winnen viel en deed dat met individuele statistieken om van de duizelen. Lewandowski was de cruciale schakel in de Beierse machine.

Ook voor de jaargang van 2020/21 maakt de spits kans om in de prijzen te vallen. Met Bayern kroonde hij zich voor de zevende keer op rij tot landskampioen van Duitsland en brak bovendien het legendarische record van Gerd Müller. Der Bomber wist ooit 40 doelpunten te scoren in één seizoen, Lewa legde vorig seizoen op de allerlaatste speeldag zijn 41e in het mandje. Met Erling Haaland (Dortmund) en Kylian Mbappé (PSG) komt de concurrentie voor beste aanvaller van twee wonderkinderen.

Voor de trofee van beste doelman en beste middenvelder hebben we met Thibaut Courtois en De Bruyne twee landgenoten bij de drie genomineerden. Courtois speelde een heerlijk seizoen bij Real Madrid, maar moet opboksen tegen Champions Leaguefinalisten Ederson (Manchester City) en Edouard Mendy (Chelsea). Op het middenveld moet De Bruyne meer punten zien te pakken dan Jorginho en N’Golo Kanté, die beiden met Chelsea de CL wonnen.

Ook de opvolger van Joshua Kimmich als beste verdediger zal uit Engeland komen. Met Antonio Rüdiger en César Azpilicueta heeft Chelsea twee kanshebbers. Rúben Dias van Manchester City is de derde genomineerde.

Wat betreft de Europa League is er maar één prijs te winnen, die voor de beste speler. Edinson Cavani en Bruno Fernandes van Manchester United en Gerard Moreno van Villarreal zijn de potentiële winnaars.

De jury bestaat uit de 80 coaches die zich met hun team wisten te kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League of Europa League. Ook de stemmen van 55 journalisten die deel uitmaken van een verzameling van Europese sportmagazines of -kranten worden meegeteld.

Sinds 2013 wordt ook de beste vrouwelijke speler op de Europese velden verkozen. Barcelona is met acht genomineerden hofleverancier voor het lijstje met mogelijke winnaars. De winnares van vorig jaar, Pernille Harder van Chelsea, behoort dit jaar niet tot de genomineerden.

Hoe slecht de locatie ook gekozen is en wie de winnaars ook mogen worden, deze avond staat ook en vooral in het teken van de loting voor de groepsfase van de Champions League. Het mooiste clubtoernooi ter wereld.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content