B Rusland

Bondscoach: Stanislav Tsjertsjesov (RUS)

Geboren Alagir, 2 september 1963

In augustus 2016 werd Tsjertsjesov aangeduid om een ploeg te vormen met het oog op het WK in eigen land twee jaar later. Toen was de voormalige doelman van Spartak Moskou en de nationale ploeg de twaalfde bondscoach sinds Rusland in 1992 op eigen benen doorging na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Sinds die tijd had Rusland drie niet-Russen aan de leiding: eerst Guus Hiddink, later Dick Advocaat en vervolgens Fabio Capello.

Daniil Fomin
Daniil Fomin© PHOTONEWS

Tsjertsjesov had al ervaring met de nationale ploeg: als doelman kwam hij acht keer uit voor het nationaal team van de USSR en 39 keer voor Rusland (tot 2000). Met Rusland maakte hij deel uit van de WK-selectie in 1994 en de EK-selectie in 1996.

Als speler werd hij zeven keer kampioen: vier keer met Spartak Moskou in de USSR en drie keer in Oostenrijk met Wacker Tirol Innsbruck. Hij stond tussendoor ook nog twee jaar onder de lat bij Dinamo Dresden.

Als trainer werkte hij bij Wacker Innsbruck, Spartak Moskou, Grozny, Sotsji, Perm, Dinamo Moskou en het Poolse Legia Warschau, waar hij in 2015/16 net voor zijn aantreden als Russisch bondscoach de dubbel won.

Het behalen van de kwartfinales op het WK in eigen land werd beschouwd als een triomf. Een pluim die de bondscoach graag op zijn eigen hoed steekt, waardoor hij zich al eens arrogant gaat gedragen. Na het WK dacht hij dat hij een held was, al vond men dat de prestatie van Rusland vooral de verdienste was van doelman Akinfejev die sterk keepte. Het zal Tsjertsjesov een zorg zijn, als man die het conflict niet schuwt. Dat deed hij ook al niet als clubtrainer. Bij bijna elke club kwam het ergens wel tot een aanvaring.

Als bondscoach kiest hij voor de vertrouwde namen, de mannen die hun staat van dienst al bewezen hebben. Hij haalde er de afgelopen jaren wel een paar jonge talenten bij, die wat speelminuten kregen, maar de kans lijkt klein dat ze die op het komende EK ook in ruime mate zullen krijgen.

De kenner: Boris Bogdanov, Journalist

‘In vergelijking met het WK 2018 is het afscheid van Akinfejev een groot gemis. Dankzij hem haalden we de kwartfinales. In doel is er geen echte nummer één. We hebben de talentvolle Safonov van Krasnodar, maar de coach kiest waarschijnlijk voor de ervaring van de 33-jarige Sjoenin van Dinamo, die vaak titularis was de afgelopen jaren. Een tweede groot gemis is Ignasjevitsj, de organisator van de verdediging.

B Rusland

‘Positief is dan weer de ontwikkeling van Golovin, die op het WK nog een belofte was maar bij Monaco veel ervaring opdeed en nu de ploeg moet dragen. Dat doet ook Dzjikija van Spartak, een ervaren centrale verdediger die door een blessure het WK miste en nu achterin de rol speelt die Ignasjevitsj vroeger vertolkte.

‘Voorin blijft Dzjoeba de vaste waarde. De andere spitsen hebben hetzelfde profiel.

‘Er zijn ook twee goeie jonge middenvelders van Dinamo Moskou: Fomin en vooral Zacharjan die net zeventien jaar geworden is. Maar de bondscoach kennende kiest hij voor de meer ervaren vaste waarden.

‘Kortom: na het WK waren de verwachtingen hoog gespannen, maar de tweede ronde halen zou, na de dramatische resultaten in de Nations League, al een groot succes zijn.’

Rising star: Daniil Fomin

Een van de vele jonge beloftevolle spelers die zich na het WK 2018 aandienen, maar voor wie het moeilijk is om de oudgedienden te verdringen. De 24-jarige Fomin geldt als een van de meest begaafde middenvelders. Hij belandde afgelopen zomer bij Dinamo Moskou nadat hij zijn opleiding kreeg bij Krasnodar en later bij Novograd en Ufa doorgroeide. Zijn debuut met de nationale ploeg maakte hij vorig jaar in oktober met een invalbeurt tegen Turkije. Meestal speelt hij als verdedigende middenvelder, maar hij kan ook de positie van Golovin of Mirantsjoek innemen. Vraag is: durft de bondscoach hem of een ander jong talent een kans te geven en een WK-veteraan uit de ploeg te laten? Twaalf keer al was Fomin er met de nationale ploeg bij, maar hij mocht nog maar twee keer starten en twee keer invallen.

B Rusland

Zoals hij zijn er nog een paar. Er is ook nog de net zeventien jaar geworden Zacharjan die ook bij Dinamo Moskou speelt en meestal op de rechterflank opereert in een aanvallende rol. Hij wordt één van de grootste Russische talenten genoemd, maar de kans dat hij veel speelminuten krijgt, wordt klein geacht. De bondscoach nam hem er vooral bij om alvast aan de sfeer van de grote jongens en de grote toernooien te wennen. Dat geldt ook voor Moechin, de jonge verdedigende middenvelder van Lokomotiv, of de 23-jarige linksbuiten Mostovoj die bij Zenit zelden een basisplaats had maar als invaller vaak mee het verschil maakte.

Stanislav Tsjertsjesov
Stanislav Tsjertsjesov© BELGAIMAGE

GOS

Voor het sinds 1992 als Rusland voortgaat, nam de USSR ook deel aan een aantal EK-eindrondes. Het was daar zelfs vrij succesvol in. Het won de allereerste editie in 1960 en werd drie keer tweede: in 1964, 1972 en 1988. De EK-eindronde van 1992, op het einde van de Sovjetdagen, speelde het onder de naam GOS: Gemenebest der Onafhankelijke Staten. Op 16 augustus 1992 voetbalde het zijn eerste interland als Rusland.

4

Rusland heeft maar vier spelers die niet in de eigen competitie uitkomen, van wie slechts drie in één van de grote vijf competities: Golovin bij het Franse Monaco, Mirantjsoek bij het Italiaanse Atalanta en Tsjerisjev bij het Spaanse Valencia. Koedriasjov voetbalt bij het Turkse Antalyaspor.

38

Dat is de plaats van Rusland op de FIFA-ranking. In 2017, een jaar voor het WK in eigen land was het dieptepunt met een 64e plaats. Met het bereiken van de kwartfinales op de eindronde in eigen land ging dat weer omhoog. De hoogste ranking bereikte het in 1995, toen het vijfde stond.

Tactiek 5-4-1

Een echte nummer één in doel heeft Rusland op dit moment niet. De ervaren Tsjertsjesov speelt bij voorkeur met drie centrale verdedigers en twee flankspelers. Dat zijn doorgaans Fernandes op de rechterkant en de intussen al 38-jarige Zjirkov op links.

Op het middenveld heeft de bondscoach keuze zat. Golovin speelt zeker als creatieve middenvelder centraal. De vraag is of Tsjertsjesov het aandurft om ook Mirantsjoek van Atalanta centraal uit te spelen. Sowieso staat centraal Ozdojev als verdedigende middenvelder, meestal naast een tweede controlerende middenvelder: Barinov. Links op het middenveld kan ook Tsjerisjev van Valencia aantreden, op rechts Ionov.

B Rusland

Rusland heeft een eenmansvoorhoede: Dzjoeba, tevens de kapitein.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content