De uitdager van Bayern München onderging na het vertrek van de sterkhouders Gündogan, Hummels en Mkhitarian een complete metamorfose.

‘Het was alsof een F1-bolide ons F3-wagentje inhaalde en voorbij snelde’, verklaarde José Mourinho (Manchester United) na de recente 4-1-nederlaag ter gelegenheid van de International Champions Cup in het Chinese Shanghai Stadium. Een compliment dat kan tellen uit de mond van de Portugese manager, die normaal gezien eerder spaarzaam is met positieve bewoordingen voor een tegenstander.

Ondertussen achttien jaar is oud-speler Michael Zorc (53) al verantwoordelijk voor het spelersbeleid bij BVB. Deze zomer trapt de ex-centrale middenvelder zich door het transfervuurwerk wat op de adem. Want na eerder Ousmane Dembélé (19, Rennes), Sebastian Rode (25, Bayern München), Raphaël Guerreiro (22, Lorient), Marc Bartra (25, Barcelona), Emre Mor (18, FC Nordsjælland) en Mikel Merino (20, Osasuna) werd de make-over voor succescoach Thomas Tuchel compleet met de aanwerving van oud-godenkind en ex-jeugdproduct Mario Götze (24, Bayern München) en André Schürrle (25, VfL Wolfsburg). Voor die laatste aanvaller werd door de nummer twee van de Bundesliga zelfs 32 miljoen euro neergeteld, een nieuw clubrecord.

Acht zomeraanwinsten voor BVB, dat in totaal nu al 115 miljoen euro uitgaf aan nieuwkomers. Ook dat is een record. Samen met de drie vertrekkers (Ilkay Gündogan, Mats Hummels en Henrikh Mkhitarian) bedraagt de omzet op de transfermarkt 230 miljoen euro. Tot nu toe was de mercato van 2014 de duurste uit de clubgeschiedenis met 65 miljoen euro. De voornaamste titeluitdager van het oppermachtige Bayern München betaalde toen 27,5 miljoen voor de Armeense offensieve kracht Henrikh Mkhitaryan (27) aan het Oekraïense Sjachtar Donetsk. Dat Dortmund bereid is zo veel kapitaal op tafel te leggen voor Schürrle – evenveel als Chelsea ontving van Wolfsburg voor de 55-voudige international – heeft veel te maken met de band met trainer Tuchel. De twee kennen elkaar nog uit hun periode bij FSV Mainz 05, waar Schürrle als schaduwspits twintig keer scoorde op twee seizoenen tijd. Die productie evenaarde hij sindsdien alleen nog bij Bayer Leverkusen (23 treffers in 83 duels). Afgelopen seizoen benaderde de EK-ganger dat niveau bijna, met twaalf goals. Bij Dortmund krijgt hij de kans een gevreesd aanvalskwartet te vormen met doelpuntenmachine Pierre-Emerick Aubameyang, de onvoorspelbare Marco Reus en Götze.

Baby Borussia Dortmund, zo wordt de verjongingskuur – de meeste nieuwkomers zijn jonger dan 25 – en het project van Tuchel-Zorc omschreven. ‘De weg die we inslaan, is zeer jong en riskant’, zegt de 42-jarige innovatieve trainer, die graag uitpakt met bewegingsvoetbal en druk naar voren. ‘We leggen onszelf geen grenzen op.’

Manchester City zou 70 miljoen euro willen neertellen voor Aubameyang. ‘Al die geruchten doen al weken de ronde’, aldus Zorc. ‘Wij kunnen enkel maar herhalen dat hij nog tot 2020 onder contract ligt en zich goed voelt bij BVB. Zo moet het blijven.’

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content