Club Brugge blijft na een derde van de reguliere en een kwart van de volledige competitie ongeslagen aan de leiding, maar blikt met gemengde gevoelens terug op een intense week Jan Breydel.

Neen, hij wilde liever niet reageren aan de telefoon, de Spaanse zaakwaarnemer van Carlos Bacca, vorige week in België en twee keer in de tribunes van Jan Breydel om de spits aan het werk te zien. We wilden graag weten wat hij ervan vond en wat voor indruk de spits in de rest van de wereld maakt, maar de man bleef discreet. Zijn poulain doet het goed en de lof voor de spits die tot in Spanje is doorgedrongen, doet deugd. Meer niet, het is nog veel te vroeg om uit te vissen of dat belangstelling oplevert. Meer dan “Carlos is zéér gelukkig in Brugge” wilde hij liever niet kwijt.

Dat Bacca gelukkig is, kunnen we zéér goed geloven: een indrukwekkende goal in de Europa League die de wereld rondging in de samenvattingen, een selectie voor de nationale ploeg, binnenkort nieuw vaderschap en zondag alweer een goal, voor de zevende keer op rij in de competitie. Dat is een record voor blauw-zwart, eentje dat Bacca deelt met legendarische spitsen als Raoul Lambert, Lorenzo Staelens (middenvelder, weliswaar) en Andrés Mendoza. Die drie bleven allemaal steken op zeven. Doet Bacca er over tien dagen in Leuven eentje bij, dan is hij alleen recordhouder.

Ook in de tribune zat zondag Pascal Renier, ex-verdediger van Club. Hij keek bewonderend naar de manier waarop de Colombiaan zich aanvallend bewoog. “Hij koppelt snelheid aan intelligentie op de rand van buitenspel. Geeft de indruk te vertrekken, houdt dan in, gaat vervolgens toch. Zeer moeilijk te verdedigen.”

Gewoonlijk scoort Bacca op aangeven van Víctor Vázquez, zondag iets discreter aanwezig in het loopgravengevecht dat Club en Genk op de mat legden, nu kwam de steekpass van Vadis Odjidja. Maar Bacca is van alle markten thuis. Vorige donderdag forceerde hij tegen Marítimo zelf de 1-0, weliswaar op pass van de Spanjaard, maar na een wat langere dribbel. De 2-0 presenteerde hij Björn Vleminckx op een dienblaadje, Bacca is niet alleen uit op eigen succes.

In Spanje, daarom belden we de zaakwaarnemer, zijn ze lovend. Van een artikel in de onlineversie van Marca, het sportdagblad, is het minste wat je kan zeggen dat het lyrisch is. De journalist zucht dat de adjectieven om te beschrijven wat Bacca in België aan het doen is, stilaan opraken. Bacca scoort nu evenveel als zijn landgenoot Radamel Falcao en Zlatan Ibrahimovic (elf in alle competities samen), eentje minder dan Messi, drie minder dan Ronaldo, maar meer dan Van Persie! “Bacca heeft naam gemaakt in Europa en behoort tot de beste spitsen van het continent. Een gesel voor de defensie, zowel op de linker- als op de rechterflank.” Dat Vleminckx direct na zijn goal met het vingertje naar de Colombiaan wees, zegt alles, vond de waarnemer van het sportblad.

Wel opvallend is: Georges Leekens blijft de Colombiaan uitspelen op de flank, omdat – dixit de coach – “daar de ruimte ligt”. Ruimte die de diepe spits voor Bacca moet maken. Tegen Marítimo was dat één helft Tchité. Toen die met een blessure naar de kant moest, werd het Vleminckx. De blonde spits zit nog ver van zijn beste niveau, bleek in anderhalve match. Zeer logisch, gezien het weinige aantal speelminuten. De kaats zit niet goed en de reactiesnelheid in het offensieve is nog te traag. Het vertrouwen ontbreekt ook. Tegen Genk kreeg hij een mooie schietkans, maar verkoos hij de pass naar binnen. Een Vleminckx met vertrouwen ramt op doel. De inzet is aandoenlijk en de houding op het veld dominant sturend, maar voorlopig ligt zijn rendement vooral… in het defensieve. Vrijwel op alle corners van Genk was Vleminckx de man die in het eigen strafschopgebied de bal wegkopte.

Maar Club over de streep trekken, dat doet Bacca. Leekens zag hem maandag met lede ogen richting Bogotá vertrekken. Voor het eerst in twee jaar zit de Colombiaan immers in de selectie van de nationale ploeg, die in het eigen Barranquilla tegen Paraguay speelt. Voor Bacca een thuismatch, bij familie en vrienden. Dat wordt een weekend vieren en genieten. Hoe krijg je een spits na zo’n vermoeiende reis terug, hoorden we Leekens zondag denken. Wat vermoeid, maar bijgetankt in liefde en zonlicht, vermoeden we. En gelukkig gaat het maar om één wedstrijd, voor Colombia staat er geen dubbel op het menu. Bacca kan na zondag makkelijk weer aansluiten bij de groep.

Remember Dirar

Wie zowel Standard-Anderlecht als Club Brugge-RC Genk zag, kan zich niet van de indruk ontdoen dat het mes in Luik en in Brugge nu al tussen de tanden zit. Om uiteenlopende redenen weliswaar. In Luik gaat het om veel ongenoegen over het beleid, in West-Vlaanderen om het uitblijven van succes. De druk op de ketel gaat er naar stoomniveau. De manier waarop de spelers in Jan Breydel na de wedstrijd tegen RC Genk ontgoocheld neerzegen in het gras en de fans tekeergingen tegen de bezoekers omdat die het logischerwijze counterend aanpakten nadat ze het 75 minuten met een man minder moesten stellen, wijst erop dat zelfs al in oktober elk puntje telt. Zeker nu dé concurrent uit Brussel aan een slap najaar bezig is.

Om dat succes te halen, is er een grote kern, die komende winter – dat liet Leekens vorig weekend nog uitschijnen – nog versterkt zal worden. Nog meer concurrentie, nog scherper, dat belooft voor allen die dat tijdens de play-offs in goeie banen moeten leiden.

Club zal wel kapers moeten afhouden, rememberNabil Dirar (getransfereerd tot grote teleurstelling van Christoph Daum) vorige winter. Aan de mouw van Bacca zal ongetwijfeld getrokken worden en wellicht vertrekt ook Odjidja naar Everton, de scouts van Club weten al wat zoeken. De middenvelder moet van Leekens zijn spel wat meer verrijken en verdiepen – lees volume maken – en kweet zich tegen RC Genk nadrukkelijk van die taak. De knop lijkt omgedraaid, de Odjidja van een jaar geleden is stilaan terug. Nu ook wat geblesseerden op de weg terug zijn, en wellicht na de interlandonderbreking worden gerecupereerd, lijkt Club alleen maar sterker gewapend.

Want sterk is Club al, bewijst de bank, waar nog steeds Tom Høgli, Noors international zit, en waar zondag plots ook de compleet uit beeld verdwenen JannesVansteenkiste was terug te vinden. Leekens klaagt er weleens over, maar met de B-verdediging (op papier moeten Buysse, Figueras en Almebäck het toch afleggen tegen Donk, Larsen en Stenman) houdt Club toch maar mooi stand bovenaan. En is Lestienne, die de inspanning niet schuwt maar af en toe nog het overzicht mist, zo veel minder dan Refaelov? We dachten het niet.

DOOR PETER T’KINT

Bacca scoorde tot nu toe evenveel als Falcao en Ibrahimovic.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content