Gui Polspoel

In het begin van de week waren er de heenmatchen in de halve finales van de beker : Sint-Truiden won met 1-0 van GBA en Lommel met 3-2 van La Louvière, waarbij Lommel in theorie al niet meer kan bestaan op het moment dat het de finale moet spelen.

Gui Polspoel : Merkwaardige situatie dat we straks met een bekerwinnaar kunnen zitten die in derde klasse voetbalt. Maar ze bewezen zaterdag in de competitie dat het blijkbaar niet weegt in de geesten van de spelers en dat siert hen. Ik denk dat de onzekere situatie in het voetbal in het algemeen zeker meespeelt. Een aantal spelers weten dat het misschien hun laatste kans is op profvoetbal, wat er met Lommel ook gebeurt. Wat mij al een tijdje dwars zit, is dat je zolang kan blijven knoeien. Als je de cijfers ziet die bovenkomen, blijkt dat die erfenis al een paar jaar bestaat. Dat kan zolang men de volgende stap in het licentiedossier niet zet en zegt dat je niet mag beginnen aan een seizoen als je niet op een of andere manier voldoet aan garanties voor je lonen, premies en pensioengelden. Al weet ik ook wel dat je daarbij afhankelijk bent van toeschouwers, resultaten en dergelijke. Maar spelers als die van Mechelen hebben natuurlijk hun best gedaan tot de laatste snik, maar ze zijn er niet voor beloond geweest. Want die onderhandelingen in wat ik chantage-omstandigheden noem – je hebt de dood van de club op je geweten en de supporters staan buiten en er gaan rellen ontstaan áls -, dat heeft niks te maken met sociale onderhandelingen. Als dit in een bedrijf zou gebeuren, zou men moord en brand schreeuwen. Hier was er gejuich omdat KV Mechelen gered was. Dat shockeert mij echt.

Met de Europese licentie in 2004 zal er wel strenger opgetreden worden.

Ik vrees dat er dan nog een aantal uit de boot zullen vallen als men niet alleen de puntjes op de i zet, maar ook grondig saneert. Dat is niet zo simpel, want clubs hebben zichzelf de strop om de nek gelegd met contracten die ze niet kunnen honoreren en waar ze niet van af kunnen, tenzij ze de wet van ’78 inroepen. Dat is het paradoxale eraan : dat de clubs moord en brand schreeuwde dat zoiets niet kon voor spelers, terwijl het voor enkele ploegen nu misschien de laatste reddingsboei is om van een aantal spelers af te raken.

GBA verloor in de beker van Sint-Truiden en van het nieuwe KV Mechelen, dat voor het eerst scoorde, in de competitie. Het rekent straks op Jos Verhaegen om er weer een competitief geheel van te maken.

Ik heb nogal vertrouwen in de realiteitszin in het team van meneer Verhaegen. Ten eerste hebben ze de boeken gezien en weten ze dat de situatie min of meer dramatisch is, ook al roept BobvanJole dat er geen problemen waren als Verhaegen het niet had overgenomen – maar hij lijkt de enige te zijn. In het verleden hebben de twee Verhaegens en Snelders bij Germinal aangetoond dat ze niet alleen boeken kunnen lezen en de juiste conclusies trekken, maar ook dat ze een competitief team tussen de lijnen kunnen brengen. Dat is dan wel niet de grote Antwerpse club waar men in het verleden van droomde, de club die bergen zou verzetten en een gooi naar Europees voetbal doen. Laten we hopen dat er meer Germinal en minder Beerschot in komt. Beerschot stond de laatste decennia toch voor financieel waanzinnig beleid. Laat het meer G en minder B worden. Dan wordt er misschien een gezonde basis gelegd voor iets dat ook mooi kan ogen zonder te dromen van Europese finales, want dat was het bijna. Ondertussen is daar met de jeugdacademie, waar ik niks dan goeie dingen over hoor, misschien wel een schitterende basis gelegd. Maar de vraag is of dat samenwerkingscontract met Ajax de goeie weg is, als je ziet waar de ploeg staat met de gebuisden van Ajax. Je moet je afvragen of het op den duur geen eenrichtingsverkeer is waarbij je beste mensen worden weggezogen naar ginder en je spelers van ik-zal-niet-zeggen minder kwaliteit terugkrijgt. De motivering om ervoor te gaan lijkt te ontbreken bij Ajax. Er mogen wat vraagtekens achter dat soort beleid geplaatst worden.

Sint-Truiden laat ondertussen ook van zijn pluimen, lijkt het.

Ik vrees dat ze Danny’s kop zot geluld hebben met die Gouden Schoen en dat hij daar zelf heel sterk in geloofd heeft. Als je zag wat er allemaal rond gebeurde, kon hij ook bijna niet anders, ook al zei hij dat hij er rustig onder bleef, op niks hoopte en zelfs niet naar de uitreiking zou gaan. Ik denk dat dat anti-peptalk was en dat hij er zelf wél in geloofde, waardoor nu de depressie groot is. Plus lijkt hij een aantal roddels rond hem te hebben. Hij staat met vijftien assists en negen doelpunten nog altijd bovenin : dat bewijst zwart op wit dat hij in een half seizoen heel belangrijk is geweest. Ik zag hem vorige week als een schaduw van zichzelf. Ook het interview daarna was veelzeggend. Hij zei : “Ik heb het gevoel dat ik mijn ploeg in de steek laat”. Hij voelt inderdaad dat het niet meer draait en dat het rendement van zijn team vijftig procent naar beneden gaat.

Er is voor sommige clubs gelukkig ook nog positief nieuws : Lokeren is sterk bezig én Bangoura scoorde op Standard nota bene.

Al vond ik Lokeren op Standard een van hun mindere wedstrijden spelen. Ze konden niet echt hun stempel drukken en moesten de wet van Standard ondergaan. Maar ik heb hen dit seizoen het leukste voetbal uit eerste klasse zien spelen, als we even Club Brugge buiten beschouwing laten, want die spelen in een andere competitie. Maar ik begrijp Lokeren in de zaak met Bangoura niet. Wat er met Bangoura gebeurt, hadden ze al eens meegemaakt met Zitka : een eenzijdige optie waar ze mee schermden, hoewel was bewezen dat dit van geen enkele tel was. Nu probeerden ze bij Bangoura ook de druk op te voeren om in een soort gentlemen’s agreement een paar tientallen miljoenen te krijgen. Ik heb de indruk dat men er nogal zurig op reageert omdat het een Afrikaan is die hen dat lapt. Er hangt zo’n sfeertje van : wij zijn de slimste, we verzorgen die jongens goed, maar we doen ermee wat we willen. En nu is de zaak omgedraaid en dat maakt het extra zuur bij Lokeren. Ik hoop dat die B of C-kern echt niet meer dan een dreiging is geweest, want je snijdt ermee in je eigen vlees. In hun manier van voetballen, met zijn afleggers als targetman, dan heb ik het nog niet eens over zijn doelpunten, laat hij mensen aansluiten en is hij zo’n sleutelfiguur dat je je kansen op Europees voetbal weggooit als je hem wegneemt. Want die kans is reëel.

Anderlecht neemt een optie op Europees voetbal, Genk haakt af.

Dit was Anderlechts beste wedstrijd van het seizoen. Dat opent niet alleen perspectieven voor de tweede plaats, maar ook voor de toekomst. Vooral Junior voetbalde met maturiteit, begon aanwijzingen te geven, terwijl hij vier jaar geleden nog niet eens een ploeg had. Broos heeft nu positieve problemen, als je ziet wat hij nog allemaal op de bank heeft zitten. Bij Genk deden de spitsen totaal niet mee, de scherpte is er wat af. Verder was iedereen wel op niveau, maar kwamen ze een stapje tekort. De strijd om Europees voetbalt is een competitie in de competitie die, denk ik, in de laatste drie, vier wedstrijden beslist zal worden.

Michel Verschueren kondigde aan dat aan een opvolger wordt gewerkt, terwijl Moeskroen Alain Courtois gepolst zou hebben.

Dat is een verhaal dat al een aantal jaren bestaat, maar ik heb de indruk dat het stilaan tot hem doordringt dat het eeuwig leven ook niet voor hem is weggelegd. Met alle respect, maar sportieve visie is iets wat bij Anderlecht ontbreekt : je hebt functies in een ploeg, je moet naar een soort voetbal willen en in functie daarvan mensen halen of vormen. Dat ontbreekt bij Anderlecht. Wat moet je met een Mornar ? Je moet bijna in functie van hem gaan voetballen. Met alle respect voor het feit dat Verschueren Anderlecht groot gemaakt heeft.

Moeskroen en Courtois is een vreemd verhaal. Courtois ontkende het, terwijl de burgemeester zei dat het in orde was. Het enige wat ik kan concluderen, is dat een van de twee niet de waarheid spreekt. Ik denk dat ze zich in Moeskroen aan het realiseren zijn dat hun markt niet echt in Noord-Frankrijk en Zuid-West-Vlaanderen ligt.

door Raoul De Groote

‘Laten we hopen dat er meer Germinal en minder Beerschot in komt. Meer G en minder B.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content