GEEFT ZIJN VISITEKAARTJE AF BIJ RC LENS.

Naast Michy Batshuayi, Divock Origi en Gianni Bruno loopt er in de Ligue 1 een vierde Belgische aanvaller rond. Zijn naam? Baptiste Guillaume, een 19-jarige spits afkomstig uit de Borinage. Zijn club? RC Lens. Guillaume, als 14-jarige ooit ‘afgetest’ bij Anderlecht, geldt al jaren als een groot talent in het opleidingscentrum La Gaillette. In juni 2013 mag hij zelfs de Gaillette d’or in ontvangst nemen, een prijs die de meest beloftevolle jonge speler beloont. Het seizoen 2013-2014 moet dat van de grote doorbraak worden voor Guillaume. Een liesbreuk en een hamstringblessure beslissen daar anders over en de ex-ploegmaat van Thorgan Hazard raakt niet verder dan dertien wedstrijden en een schamel doelpunt bij RC Lens B in vierde klasse.

Afgelopen zomer stond Guillaume op het punt om uitgeleend te worden aan derdeklasser Amiens toen trainer Antoine Kombouaré die beslissing terugdraaide omdat Lens een transferverbod boven het hoofd hing. In zijn debuutseizoen op het hoogste niveau doet Guillaume het niet onaardig: in 24 duels, waarvan dertien in de basis, doet hij de netten trillen tegen Marseille en Montpellier. “Hij heeft alle kenmerken van een moderne aanvaller: hij is robuust, redelijk snel, soepel in zijn bewegingen en bezit een bovengemiddelde techniek”, vertelt Antoine Placer van La voix du Nord. “Hij doet mij soms denken aan Olivier Giroud van Arsenal.”

Maar een onbetwiste titularis is de voormalige jeugdspeler van Bergen nog niet. Daarvoor is de strijd met Pablo Chavarría (ex-Anderlecht) en vedette Yohan Touzghar, topschutter met zeven doelpunten, te zwaar. “Voor doel moet Guillaume nog meer zijn kalmte bewaren”, weet Placer. “Twee doelpunten is bijzonder weinig als je ziet hoeveel wedstrijden hij gespeeld heeft.”

Kombouaré probeert Guillaume ook meer verdedigende discipline bij te brengen door hem op de flank te posteren. Tegen PSG begin maart neemt hij zijn taken iets te letterlijk op en maakt hij een strafschopfout op Gregory van der Wiel. Lens zou die dag met 4-1 afgaan in het Parc des Princes.

Door de sportieve en financiële malaise van de Noord-Franse club zoekt Guillaume, die een contract heeft tot 2018, in het tussenseizoen wellicht andere oorden op. Franse clubs en zelfs enkele Belgische teams uit de G5 hebben al geïnformeerd. Placer: “Hij heeft het potentieel om het te maken in de Ligue 1. Maar hij moet voor zichzelf uitmaken of hij al klaar is om de concurrentie aan te gaan bij een club die niet tegen de degradatie vecht.”

DOOR ALAIN ELIASY

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content