Voor de start van de play-offs buigen de Telenetcommentatoren zich over de beste spelers van de reguliere competitie.

Geert De Vlieger, Bram Lambert, Peter Morren en Peter Vanderkelen, te gast in Evere, houden het samen bij één fles witte wijn bij het eten, terwijl ze hun lijstjes nog eens overlopen met ontdekkingen en ontgoochelingen van de afgelopen reguliere competitie.

Welke spelers verwachtten jullie bij de start van de competitie als absolute toppers?

Geert De Vlieger:”Dan kom ik toch snel uit bij Matías Suárez. Intrinsiek heeft hij de meerwaarde om Anderlecht naar een hoger niveau te tillen.”

Peter Morren: “Naast Suárez was ik zeer benieuwd naar Frank Acheampong. Die kende plots een explosieve groei, maar viel even snel stil. Hij was een sensatie met zijn snelheid en rushes vanop de flank, waar verdedigingen geen vat op kregen. Hij werd direct populair bij het publiek, maar verdween intussen helemaal uit beeld. Zoals vele andere spelers bij Anderlecht.

Peter Vanderkelen: “Paul-JoséMpoku charmeerde me al voor de play-offs. Daarom verbaasde het me dat hij zo weinig punten kreeg in de eerste stemronde voor de Gouden Schoen. Ik had ook gedacht dat dit het seizoen zou worden van Dennis Praet.”

Bram Lambert:”Van die laatste ben ik nog altijd niet overtuigd. Ik vind hem nog té veel flitsenvoetballer, hij oogt nog iets te tenger. De naam die helemaal boven aan mijn lijstje stond, was Maxime Lestienne. Na vorig seizoen leek hij me klaar voor het WK, maar hij kende een onwaarschijnlijke terugval. Zijn cijfers vallen misschien nog mee, maar die dominantie uit de vorige play-offs zagen we niet meer terug.”

Morren: “Zodra die disciplineproblemen opdoken bij de Belgische beloften en hij naar huis werd gestuurd, ging het bergaf. Nu komt hij weer boven water.”

De Vlieger: “Max heeft kwaliteiten, dat liet hij al meermaals zien. Maar zo extreem positief als vorig seizoen, dat lijkt moeilijk te evenaren. Toen gingen ook alle ballen in zijn richting, nu wordt ook Vadis Odjidja sneller en meer ingeschakeld. Als Club Brugge met Castillo en De Sutter als spitsen aantreedt, is Lestienne sowieso minder bepalend.

“Hoe afhankelijker je wordt van zo’n type, hoe moeilijker. Zeker voor een topploeg. Op een bepaald moment was het succes van Club Brugge volledig afgestemd op wat Lestienne presteerde.”

Morren: “Zijn takenpakket onder Preud’homme werd ondertussen duidelijk uitgebreid, wat in de verwerking iets meer tijd vraagt.”

Vanderkelen: “Er was een periode waarin hij nog maar in de backlijn kwam, even opkeek en de bal à la Robben gewoon in de verste hoek krulde. Het is normaal dat daar ooit eens een einde aan komt.”

De Vlieger: “Ik ken Lestienne een beetje. Het is een speler die je niet te veel moet laten nadenken, maar heel intuïtief moet doen voetballen. Je moet, in het teamverhaal dat Preud’homme vooropstelt, rekening houden met een minimum aan opdrachten en die effectief ook uitvoeren.”

Kan Lestienne dan wel functioneren in het strikte systeem van Preud’homme?

De Vlieger: “Ik zeg niet dat hij het niet kan, maar je moet je vooral richten op zijn kwaliteiten.”

Vanderkelen: “Hij zal er wel weer staan in de play-offs.”

Morren:”Mij viel het vooral op dat hij in Genk, waar Club Brugge misschien wel zijn meest complete wedstrijd afwerkte en Lestienne op de bank zat na ziekte, zichtbaar tegen zijn zin inviel. Achteraf wandelde hij ook ostentatief weg na de goals van Castillo, ondanks een assist. Soms denk ik toch dat het in zijn hoofd nog niet allemaal op een rijtje staat.”

Mitrovic

Wie hadden jullie nog verwacht?

Lambert: “Als je kijkt naar het prijskaartje, kan je niet anders dan vaststellen dat Luka Milivojevic helemaal uit beeld verdween. Weken na elkaar de wedstrijdkern niet halen is wel vreemd.”

Morren: “Volgens insiders is dat nochtans echt een goede voetballer. Niet van de snelste, maar wel iemand met potentie.”

De Vlieger: “Dat vertellen ze in Brugge ook over Enoch Adu. Maar ondertussen is die ook al weg. Soms heeft dat met aanpassing te maken. Adu was blijkbaar de beste voetballer op training, maar hij werd bijna niet gebruikt. Het kan ook aan de omstandigheden liggen. Kijk maar eens hoe succesvol Bojan Jorgacevic was bij AA Gent, maar niet slaagde bij Club Brugge. De verwachtingen lagen totaal anders. Bij Milivojevic komen alle factoren samen: jong, buitenlander én een hoge kostprijs.”

Vanderkelen: “Dat geldt evenzeer voor Mitrovic.”

Morren: “Ik had juist gedacht dat die twee er mekaar, op de moeilijkste momenten, zouden doortrekken.”

Moet je Slavische types niet juist veel warmte geven als coach?

De Vlieger: “Ik denk wel dat ze het proberen. Maar het blijft wel Anderlecht, hé. Ik kwam er zelf ooit aan en kreeg er meteen de raad: probeer wat de eerste zes maanden gebeurt, te absorberen en ga ervan uit dat je er dan pas opnieuw jezelf kan worden. Daarom vond ik het niet erg om het eerste jaar op de bank te zitten voor Filip De Wilde. Omdat je die aanpassing nodig hebt en er zo veel zaken verkeerd liepen waardoor je de druk alleen maar voelde toenemen. Om dan in jezelf te blijven geloven en te denken dat jij de beste bent, moet je toch mentaal sterk in je schoenen staan.”

Lambert: “Maar toch: verliezen bij Rode Ster of Partizan is toch ook een staatszaak? En ze schopten het ook al tot Servisch international.”

De Vlieger (geheimzinnig): “Het is iets nog anders.”

Lambert: “Toch vond ik het straf van Mitrovic dat hij ons die eerste match tegen Zulte Waregem overdonderde.”

Morren: “Iedereen dacht dat hij aan de winterstop al verkocht zou worden.”

Lambert: “Ik zag zelden iemand zo zijn entree maken in de Belgische competitie.”

De Vlieger: “Ook niet vergeten: Suárez was er toen nog bij, hé. Misschien is dat ook voor Mitrovic als het ware een half been geweest dat hij kwijtraakte.”

Morren: “Absoluut. Want het klikte wonderwel tussen beiden.”

Vanderkelen: “Hoe lang duurde het niet voor we de echte Suárez leerden kennen en hij zijn beste niveau haalde? Toch een paar jaar.”

Welke redenering moet je dan uiteindelijk volgen: geen al te hoge verwachtingen koesteren of toch rekening houden met de kostprijs?

De Vlieger: “Naast de technische kwaliteiten telt ook hoe snel je met alles weg bent. Je mag ook niet onderschatten dat die mensen zich in het dagdagelijkse leven moeten integreren. Het blijven jonge gasten van negentien en tweeëntwintig jaar, die voor het eerst in het buitenland leven. De leuke kanten van Brussel ontdekten ze waarschijnlijk al. Maar bij momenten denken die ook: shit, het loopt hier niet zoals gepland.”

Lambert: “Zou Mitrovic daar echt mee bezig zijn, als je ziet dat die bijna wekelijks van kapsel verandert? Dan moeten we toch niet beginnen over de druk niet aankunnen. Als je het moeilijk hebt, probeer dan wat low profile te blijven en toon je vooral op het veld.”

Morren: “Volledig akkoord. Hij trekt de aandacht naar zich door randzaken. Vanuit het bestuur zouden ze hem toch ook de raad moeten geven niet zo opvallend te doen. Kijk maar eens naar de haarsnit van Neymar. Sinds hij voor Barcelona uitkomt, oogt die iets simpeler. Zelfs Balotelli bij AC Milan doet het al minder extravagant.”

Alleen Marek Hamsik van Napoli blijft nog over…

De Vlieger: “Ja, maar die mag dat. Anderlecht zou niet liever hebben dat Mitrovic met zo’n kuif rondloopt als hij er wekelijks drie binnen sjot.” (algemene hilariteit)

Hans Vanaken

Welke spelers hebben dan wel jullie aandacht getrokken?

Vanderkelen:”Hans Vanaken.” (de anderen knikken)

Morren: “De eerste match op Anderlecht voor Lokeren, dat was meteen boem.”

De Vlieger: “We schreven toch allemaal vrij snel zijn naam op.”

Lambert: “We zochten naar de vijftig beste voetballers van dit seizoen, niet de intrinsiek vijftig beste voetballers. En dan moet je Peter Maes een ferm compliment geven.”

De Vlieger: “Vanaken is een openbaring. In het begin dacht je nog: hij is compleet nieuw en onbekend voor de tegenstanders. En op Anderlecht krijg je misschien al eens wat meer ruimte om te voetballen. Maar hij ging daar ongelofelijk slim mee om, hij lost het allemaal eenvoudig op, ook al wordt er soms eens een mannetje op hem geplakt.”

Vanderkelen: “Ik bewonder vooral zijn nuchterheid en zelfkritiek. Het kan blijkbaar nog beter: Vanaken vindt zichzelf niet snel genoeg en gaat naar eigen zeggen te weinig de echte duels aan. Die kent zichzelf dus geweldig goed. Lokeren moet altijd de ambitie hebben om in de top drie te eindigen.”

Lambert: “Onvoorstelbaar wanneer je Vanaken na een wedstrijd ziet: alsof hij niet gezweet heeft, en alsof alles zo gemakkelijk liep.”

De Vlieger: (ironisch) “Ik had dat ook.”

Morren: “Hadden we niet met zijn allen verwacht dat Mboyo bij Genk meteen zou ontploffen?”

Lambert: “Er werd meteen gesproken over een nieuw koningskoppel met Jelle Vossen.”

Vanderkelen: “We hebben dat maar één keer gezien: tegen Zulte Waregem.”

De Vlieger: “Je had ook het koningskoppel Suárez-Mitrovic.”

Lambert: “Standard had er al één. EzekielBatshuayi zorgde toch voor de eerste hype, niet?”

Morren: “Blijkbaar wordt er bij Genk nu toch toegegeven dat er aan de transfer van Mboyo een bepaald risico vasthing. En dat ze er op training rekening mee moesten houden.”

Lambert: “Dat was toch een etiket dat al een paar jaar aan Mboyo hing: dat hij fysiek broos is.”

Morren: “Dan was vier miljoen euro toch veel geld als investering.”

De Vlieger: “Maar dat geldt ook voor Buffel vroeger, met zijn knieën. En als je die tot voor een paar weken zag vlammen. Hou er maar rekening mee dat de verslapping van Genk grotendeels toe te schrijven viel aan de afwezigheid van Thomas. In vorm was Buffel de motor van het succes.”

Lambert: “Ik vond hem vorig seizoen beter. Toen was hij een geheel seizoen fantastisch.”

De Vlieger: “Genk gaat ervan uit dat het met Mboyo wel goed komt, want ze vertrouwen daar op hun omkadering. Maar de supporters van Genk houden daar geen rekening mee. Die zien alleen een goed betaalde spits en verwachten meteen maximale prestaties.”

Vanderkelen: “Mboyo had ook geen echte voorbereiding, zijn hoofd was eigenlijk nooit vrij.”

Lambert: “Ik denk gewoon dat Mboyo zijn lichaam niet voldoende kent, want ook bij AA Gent was er al een clash met de medische staf. Aan wie ligt het dan?”

De Vlieger: “Tegen Zulte Waregem strompelde hij echt over het veld. Dan moet je als speler eerlijk zijn met jezelf en je ploeggenoten. Mboyo bedoelde het misschien wel goed, door te blijven proberen, maar je zag gewoon dat hij niet fit was.”

Fysiek of mentaal?

De Vlieger: “Waarschijnlijk een combinatie van beide.”

Lambert: “De goesting was groot, alleen wilde het lichaam niet mee.”

Morren: “De bekerwedstrijd tegen KV Oostende moest Mboyo langer doorgaan dan voorzien, vanwege de verlengingen. Enkele dagen ervoor, net na de winterstop, sprak ik hem en had hij het over een goede winterstage. Hij voelde wel nog iets. Maar dat schreef hij toe aan compensatie. De adductoren en liesstreek, als gevolg van dat hamstringletsel.”

De Vlieger:”Als je in een enkel nog iets voelt, zal dat lukken. Maar een hamstring, nooit! En zeker niet met zijn manier van spelen.”

Tony Watt

Waren er nog spelers die jullie verrasten?

Morren:”Tony Watt!”

Vanderkelen: “Geef mij dan maar Alexander Scholz of Mathew Ryan.”

Lambert: “Ik vond het wel straf dat Lierse een speler van Celtic kon halen. Iedereen sprong op dat verhaal van zijn doelpunt in de Champions League tegen Barcelona. Aanvankelijk werd ook bevestigd dat hij talent had, maar zich niet kon doorzetten. Maar na twee tot drie maanden van aanmodderen lukte het dan plots toch. Al blijft hij een sterke begeleiding nodig hebben.”

In Schotland of Engeland zijn er wel meer met een raar kantje.

De Vlieger: “De meeste voetballers daar zijn wacko, maar ze combineren het wel met goeie prestaties op het veld. Op een bepaald moment moet die euro bij Watt toch ook eens vallen. Als je iemand met die kwaliteiten ziet, weet je snel dat hij hier niet op zijn plaats zit. Het zou zonde zijn als Lierse zijn maximale niveau is.”

Zien jullie hem niet alleen als een versterking voor Lierse, maar ook voor het Belgisch voetbal tout court?

Morren: “Natuurlijk.”

De Vlieger: “Kijk eens naar de opgang die ze maakten vanuit de kelder van het klassement sinds hij als stormram voor constant gevaar en doelpunten zorgde.”

Lambert: “Hij scoort bijna altijd op dezelfde manier: naar binnen komen en de korte hoek opzoeken, vaak door de doelman tegenvoets te nemen.”

En toch was Watt bijna niet teruggekeerd na de winterstop en had Stanley Menzo al meermaals aangegeven dat hij fysiek geen hele wedstrijd aankon.

Lambert: “Het is een slappe koord. Strenger zijn of hem pamperen? Een klein beetje geven en dan toch weer nemen?”

Vanderkelen:”Een jonge gast, ander land en nieuwe cultuur: onderschat dat niet.”

Morren: “Wat hij nu brengt, heeft toch te maken met de vele tikken die hij kreeg. Watt werd door Menzo in de hoek gezet.”

De Vlieger: “Lierse is wel een ploeg die elk weekend niet elf maar twaalf man nodig heeft. En dan loop je vaak met tienen, terwijl er eentje intrinsiek puur het verschil kan maken maar het vaak niet doet. Dan kan ik me inbeelden dat je dat als trainer niet pikt.”

Vanderkelen: “Hebben ze zich daar ondertussen niet bij neergelegd, dat Watt niet mee verdedigt, maar toch gemakkelijk zijn goaltjes meepikt?”

Lambert: “Was het niet Hoefkens die aan de rest duidelijk had gemaakt: ‘Kom, het is een speciale kwiet maar hij maakt ons wel beter.’ Dan moet je af en toe iets toelaten. Dankzij Watt pakten ze plots punten.”

Morren: “En die Diagne is ook geen prutser, hé. Hij staat op de spelerslijst van Juventus, wordt links en rechts verhuurd zonder enig succes, maar wel opgepikt door Lierse. Een vreemd verhaal toch?”

Vanderkelen: “Zoals een Scholz, die we leerden kennen op Marbella bij het oefenkamp van Lokeren. Speelt goede matchen én is vooral een heel slimme verdediger.”

De Vlieger: “Ik blijf dat de verpersoonlijking vinden van het succes bij Lokeren de voorbije jaren. Die weten altijd bijzonder goed wie ze halen, ook al zijn het onbekende buitenlanders. Wie kende er bijvoorbeeld Galitsios?”

Vanderkelen: “Of Patosi. Scholz groeide uit tot het verdedigende slot op de deur.”

De Vlieger: “Ryan was ook een onbekende, die door Club Brugge werd aangeworven. Een jonge gast uit een vreemde competitie, we kenden hem totaal niet. Dan mag je iets hopen, maar niks verwachten.

Vanderkelen:Vergeet ook niet dat hij per toeval nummer een werd, door de blessure van Kujovic in de voorbereiding.”

De Vlieger: “Zo zou ik het toch niet bekijken. Ryan is met zijn kwaliteiten altijd beter dan Kujovic.”

Kawashima

Mogen we hem dan uitroepen tot de beste doelman in de Belgische competitie?

Vanderkelen:”Nee, dan ga ik toch voor Kawashima.”

Lambert: “Inderdaad. Maar ook Proto en Köteles waren steengoed. Het blijft moeilijk kiezen. Vooral de uitstraling van Ryan frappeerde. Maar puur cijfermatig moet je misschien Kawashima vooruit schuiven.”

Morren:”Ik zou als trainer en speler toch het liefst Ryan hebben. Die présence is zo nadrukkelijk, hij zorgt voor rust en geeft stabiliteit. Daar kan je als ploeg op bouwen.”

Lambert:”Kan je je vijf supersaves herinneren van hem?”

Morren:”Nee, maar dat hoeft ook niet. Bij Kawashima denk ik toch nog altijd dat er iets fout kan lopen. Ryan komt tot tegen de rand van de zestien, als het moet.”

De Vlieger:”Zijn actieradius in de zestien meter ligt veel hoger. Hij anticipeert veel beter. Kawashima moet het vaker hebben van reflexen, hetgeen hij overigens goed doet. Maar Ryan heeft die niet nodig. Begrijp je?”

Standard betaalde in de zomer van 2012 200.000 euro aan Lierse voor Kawa-shima.

De Vlieger:”Ze hadden er veel meer voor kunnen krijgen. Ik vind het mentaal een ongelofelijk sterke keeper, een voorbeeldprof en een meerwaarde in de kleedkamer. Natuurlijk heb je zijn onorthodoxe stijl op bepaalde momenten, waardoor het wat raar lijkt. Maar dat verander je niet meer.”

Morren:”Hij werd wel door Rednic te kijk gezet, en min of meer opgegeven.”

Lambert:”Volledig onterecht.”

De Vlieger:”Toen kreeg hij plots de schuld voor alles wat er misliep.”

Vanderkelen:”Hoeveel echte fouten maakte hij effectief? Maximaal drie.”

Morren:”Het publiek vond dat Anthony Moris in doel moest. En kijk nu maar eens.”

Lambert:”En let op, want met Guillaume Hubert komt er blijkbaar een nieuwe jonge topgoalie aan.”

Maar is Kawashima nu een topper of profiteert hij gewoon maximaal van een team dat sterk presteert?

De Vlieger:”Hij kan ook een ploeg overeind houden. Dit seizoen pakte hij een paar belangrijke ballen, en hij krijgt ook zo weinig goals tegen. Natuurlijk ook dankzij de stabiliteit van die defensie.”

Lambert:”De grote vier hebben allemaal topkeepers. Die zitten allen ruim boven het algemene niveau van de Belgische competitie.”

Het zijn wél vooral buitenlanders. Wij waren toch vroeger een keepersland, in de tijd van Geert?

Morren: “Bossut is ook goed, met meer regelmaat dan de laatste jaren.”

De Vlieger:”De logische evolutie die hij moest doormaken. Dit seizoen bevestigt Sammy. De verhalen van een transfer naar een grotere club zouden wel eens kunnen terugkeren.”

Morren:”Colin Coosemans en Matz Sels zijn toch ook op weg om goede doelmannen te worden?”

Vanderkelen:”Ik heb mijn vragen bij Coosemans. Ik heb het gevoel dat hij zichzelf altijd goed vindt spelen.”

De Vlieger:”Dat is voor een stuk ook zijn grootste kwaliteit. Opvallend blijft dat ze bij Waasland-Beveren, waar ze al twee jaar knosselen, toch niet wisselen van doelman. Terwijl je dat overal wel eens ziet gebeuren.”

Lambert:”Zelfs bij Kortrijk, met Keet.”

De Vlieger:”Maar Coosemans maakt niet die fouten hoor.”

Hoe evolueerde Proto?

De Vlieger:”Hij is minder bepalend voor Anderlecht.”

Lambert:”Vorig jaar was hij al zo goed. Kan je dan verwachten dat hij nog beter wordt?”

Vanderkelen: “Hij deed geen superreddingen meer, zoals op Lokeren bijvoorbeeld.”

De Vlieger:”Maar Proto blijft wel de beste doelman van Anderlecht. Kaminski zal nog een paar boterhammen moeten eten.”

Hij vindt zichzelf nochtans een waardige opvolger?

De Vlieger:”Misschien moet hij het aanpakken zoals Silvio het deed: eerst leergeld betalen op een ander. Want de Proto die we nu zien, is een heel andere keeper dan in het begin. Toen was hij een springveer die de gekste dingen deed, nu bezit hij maturiteit en wint hij punten.”

Morren: “Ook zijn gedrag is iets minder impulsief. Voorheen dacht je wel eens: doe dat nu toch niet. Echt ostentatief reageren op het publiek, dat soort zaken.”

Vanderkelen:”De ballenjongens opjagen.”

Morren:”Op Standard wordt hij bijna gemolesteerd door twee vrouwen, maar blijft hij ongelofelijk kalm. De Proto van vijf jaar geleden zou anders gereageerd hebben. Of op Brugge, daar reageerde hij meteen na de wedstrijd ook zo nuchter. Niet flauw doen, geen excuses zoeken, gewoon zeggen waar het op staat. Ze verloren 4-0 en hij was beschaamd.”

Morren: “Hij trekt ook naar de supporters, samen met Gillet. Klasse, een teken van rijpheid.”

De Vlieger:”We moeten de fans ook tegenwoordig niet té belangrijk maken, hé.”

Hoe bedoel je?

De Vlieger:”De excessen waarmee we werden geconfronteerd. Het is toch niet de bedoeling dat supporters een club gaan leiden?”

Lambert: “Ik heb het ook niet voor volksopstanden binnen het voetbal, laat dat duidelijk zijn. Maar zonder wat in juni in Luik gebeurde, stond Standard nu niet op kop. De Camargo kwam er nog bij, Carcela kan mogelijk nog ontploffen in play-off 1.”

Naar Tottenham

Dat brengt ons bij de hamvraag: wie was de beste speler in de reguliere competitie?

Vanderkelen: (op fluistertoon) Batshuayi. Zonder enige twijfel.”

De Vlieger: “Ik ga mee met Peter, al ligt hij in de weegschaal met Thorgan Hazard. Maar puur kwalitatief kan Michy toch nog hoger mikken. Die kracht, explosiviteit, de fysieke mogelijkheden. Ik zie hem volgend jaar al in Engeland meedraaien.”

Lambert: “In wat voor ploeg dan?”

Morren:”Everton, Tottenham zelfs misschien.”

Lambert:Nee.”

Morren:”Jawel.”

Lambert:”Allee jong, daar is hij helemaal nog niet klaar voor.”

Morren:”Batshuayi gaat alleen maar beter worden. Dat zal niet lang duren. Nu kijk je er soms al met open mond naar, door zijn explosiviteit.”

Vanderkelen:”Ik weet het zo niet, mentaal dan. Hij heeft toch een handleiding.”

Lambert:”Een jaartje zoals Romelu Lukaku bij West Brom, dat moet. Om de Premier League te leren kennen, wat wedstrijden te spelen en te scoren. Onderschat niet wat er bij de Spurs wordt verwacht. Ze kochten afgelopen zomer wel Roberto Soldado.”

Lambert: “Waarom moet het allemaal zo snel gaan?”

Morren:”Omdat hij gewoon niet te houden valt. Hij is echt sterk, hoor.”

De Vlieger:”Ik zou ook de geleidelijke weg kiezen. Lukaku vaart daar toch ook goed bij.”

Morren: “Luzon zit daar ongelofelijk op te roepen en Batshuayi bij te sturen. Zonder bal, waar hij druk moet gaan zetten, wanneer de centrale verdedigers opzoeken, wanneer naar de flank uitwijken. Maar die gast kan zo veel! Ik vind het echt heel straf: een spierbundel, die niet hoeft te kijken naar de bal. Want die ligt altijd goed onder die zool. Hij kan drie verdedigers tegelijk belachelijk maken.”

Lambert: “Zeg maar gewoon: een klasbak.”

De Vlieger: “Hoe hij scoorde op AA Gent. Dat was: boem! Even het verschil maken. Een flits, zoals alleen hij dat kan.”

Morren:”Uit een schuine hoek en vanop een serieuze afstand. Zijn laatste voetbewegingen zijn vaak zo snel, dat een verdediger alleen maar ter plaatse kan trappelen. Hij is al weg en de bal ligt binnen.”

Vanderkelen:”Je moet er dan ook bij nemen dat hij soms eens een halfuurtje afwezig is.”

Morren:”Zo zijn er nog wel, denk ik.”

Lambert:”Batshuayi blijft altijd proberen, ook al mislukken zijn acties constant en wordt hij de hele tijd uitgefloten door het eigen publiek. Die gast is onverstoorbaar.”

Morren: “Tegen de kleinere ploegen is hij vaak niet bij de les.”

Vanderkelen: “Bij Ron Jans speelde Batshuayi niet, omdat die koos voor één spits, en zat hij vaak op de bank. Hij kwam er maar door onder Rednic, toen die resoluut koos voor een 4-4-2.”

Morren:”Luzon verdedigt Batshuayi. Tijdens een wedstrijd loopt hij er constant op te kankeren, maar achteraf steekt hij hem in de lucht. Zo blij is hij met zo’n rastalent.”

Vanderkelen:”Die spelvreugde bij die jonge gasten van Standard druipt er gewoon af. Je moet Batshuayi en Mpoku eens zien aankomen anderhalf uur voor een match. Zeveren en dollen, niet normaal.”

Morren:”Vainqueur is voor Luzon ook de beste passeur van België.”

Lambert: “Dat is hij ook.”

De Vlieger:”Luzon vertelt waarheden, maar evenveel dingen om ervan af te zijn of die hem goed uitkomen.” (luid gelach)

Morren:”Volgens zijn assistent Ivan Vukomanovic moet Luzon echt wel iets speciaals zijn tijdens trainingen en wedstrijden. Positief bedoeld, hé.”

Vanderkelen:”Voor een duel praat hij exact een kwartier met zijn spelers. Meer heeft hij blijkbaar niet nodig om die jongens te enthousiasmeren.”

DOOR GEERT FOUTRÉ & FRÉDÉRIC VANHEULE – BEELDEN BELGAIMAGE

“Ik vind Dennis Praet nog té veel flitsenvoetballer.” Bram Lambert

“Adu was bij Club Brugge blijkbaar de beste voetballer op training, maar hij werd bijna niet gebruikt.” Geert De Vlieger

“Bij Kawashima denk ik toch nog altijd dat er iets fout kan lopen.” Peter Morren

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content