Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Jovanovic stond zijn nummer tien af aan Cole.

Joe Cole (28), een van de meest begeerde vrije spelers in Engeland, is onder dak. De door Chelsea om economische (en sportieve) redenen afgestane spits verlaat Londen, ondanks de belangstelling van Arsenal, Tottenham en de club die hem opleidde, West Ham. De international tekende immers voor vier jaar bij Liverpool, dat Cole ongeveer 5 miljoen euro per jaar betaalt.

Een maand geleden leek alles met Tottenham in kannen en kruiken, maar uiteindelijk pakte Liverpool forser uit. En zo komt een fan van de Beatles ’thuis’. Niet vanwege het geld, zegt hij, maar de “sfeer op Anfield”. Cole verleidde de fans door te stellen dat “zijn haar recht kwam toen hij in de halve finale van de CL Anfield Road betrad.” Hij ontving er prompt het rugnummer tien, dat eerder al was toegewezen aan Milan Jovanovic (Standard).

Met ook de komst van Danny Wilson (18), een verdediger van de Glasgow Rangers, en de melding van Steven Gerrard (30) dat hij “de ploeg trouw blijft”, kunnen de fans weer even dromen. Ze hebben er een beroerd seizoen op zitten, met voor het eerst in zeven jaar straks geen CL. Toch is het nog even bang afwachten, want Inter wil Javier Mascherano (onderhandelingen daarover werden vorige week opgestart) en ook de toekomst van Fernando Torres is onzeker.

Is Cole de missing link? Het kan, maar dan moet de gewezen wonderboy zich eindelijk eens opwerpen als vaste waarde. Hij maakte dan al wel drie WK’s op rij mee, maar een vaste waarde onder Fabio Capello, die Cole veelal vanaf links gebruikte, werd hij nooit. Op het voorbije WK mocht hij twee keer na de rust invallen. Ook JoséMourinho of Carlo Ancelotti zagen bij Chelsea in hem nooit echt veel meer dan een optie om een wedstrijd te doen kantelen. Te vaak, vonden de coaches, beperkte Cole zijn inbreng tot het offensieve. In tijden van crisis vond men bij Chelsea het contract van Cole verlengen te duur en dus ging men bij Liverpool een goedkoper alternatief ( Yossi Benayoun) weghalen. Eentje dat wél tevreden was als hij op de invallersbank moest zitten.

Cole, die moeizaam (tien maanden) herstelde van een kruisbandletsel, liep zeven jaar rond op Stamford Bridge. Hij scoorde 40 keer in 282 wedstrijden. Cole kan vanaf de kant spelen, maar verkiest een centrale rol. Met Fàbregas en Ar-shavin (Arsenal) of Modric (Tottenham) hebben die ploegen daar al een te duchten alternatief. Allicht is de keuze van Cole voor Liverpool ook sportief niet onlogisch.

Aleksandar Kolarov, een 24-jarige Servische linksachter, ruilt Lazio voor Man. City.

Arsenal liet Eduardo, de 27-jarige Kroatische spits die moeilijk fit raakt na een beenbreuk en een enkelletsel, definitief vertrekken naar Shakhtar Donetsk.

Na lang aandringen van James Milner (24) zelf laat Aston Villa de international nu toch gaan. Wellicht wordt de nieuwe bestemming Manchester City, dat al eerder een (onvoldoende hoog) bod deed. Milner kwam in 2008 van Newcastle naar Birmingham.

Barry Ferguson verlengde zijn contract bij Birmingham City tot 2012.

Doelman Ali Al Habsi, Omaans international, verhuist van Bolton naar Wigan, waar hij tweede doelman wordt achter Chris Kirkland. Antolín Alcaraz kreeg zijn werkvergunning en rondde zijn transfer af.

Dan Gosling (20), een rechtsvoetige middenvelder van Everton en belofte-international, verhuist naar Newcastle.

Albert Riera, de 28-jarige Spaanse aanvaller, verlaat Liverpool en trekt naar Olympiacos Piraeus.

Titus Bramble (29), een ex-verdediger bij onder meer Newcastle, verhuist van Wigan naar Sunderland, op dit moment op stage in Portugal. Omdat doelman CraigGordon zijn arm brak op training stijgen de speelkansen van onze landgenoot Simon Mignolet (ex-STVV). Marcos Angeleri, de 27-jarige Argentijnse centrale verdediger van Estudiantes, tekende voor drie seizoenen.

West Ham versterkte zijn aanval met de 23-jarige Mexicaan Pablo Barrera (23 en flankaanvaller), en de Fransman Frédéric Piquionne. Die speelde vorig seizoen al onder Avram Grant bij Portsmouth, maar was nog eigendom van Lyon.

De Servische centrale verdediger Nemanja Vidic (28) bereikte een mondeling akkoord met Manchester United over een nieuw contract.

Pech voor Chelsea: doelman Petr Cech (kuitletsel) mist net als Didier Drogba (liesoperatie) de start van de nieuwe competitie, de Tsjech heeft last van een kuitletsel dat hem ook vorig seizoen al een maand aan de kant hield. Ook Alex (dij) is een maand out. De nieuwe aanwinst Yossi Benayoun heeft een liesblessure.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content