Woensdag 24/3

Interessant stukje in de kwaliteitstabloid De Standaard. De mannen van El País hebben berekend dat Real Madrid in de Primera División slechts drie goals uit vrijschop heeft gemaakt, waarvan één door Roberto Carlos. En slechts tien doelpunten na een center. Met andere woorden : David Beckham is een miskoop. Men ware geneigd te zeggen : goede zet van Sir Alex om die knoeier van de hand te doen, maar helaas staat Manchester in de Engelse competitie een straat achter Arsenal terwijl Madrid in de Spaanse bovenin prijkt, en ligt United al weken uit de Champions League die Real nog steeds kan winnen. Zij het dan weer dat Manchester tegen Porto een zuiver doelpunt werd onthouden en er dus nog bij had moeten zijn. Aan elke bewering over sport zijn zoveel hoeken en kanten dat geen enkele lang steek houdt.

Hoe dan ook, drie goals op vrijschop en tien na een flankvoorzet : dat zijn statistieken en zoals u weet valt daarover niet te discussiëren. Al kan men er anderzijds wel alles mee bewijzen. Nuanceren is vermoeiend, wij weten het. Hier de gouden tip aan Madrid : voor de vrijschoppen engageert ge Louis Cauffman met zijn visualiseringstechniek, en voor de voorzetten vanop de flanken koopt ge Eric Deflandre. Die jongen heeft ondertussen genoeg mogen oefenen, ooit valt er wel eens een goed.

Donderdag 25/3

Aangename reeks alweer, de zoveelste in dit blad, over de legenden van het Europees voetbal. Wij stonden tijdens het WK van ’90 eens in het stadion van Udinese in de lift, toen een stel kakelende Spanjaarden half in en half buiten de kooi bleef staan kletsen, zodat de deuren niet sloten. Dat werd tamelijk irritant en bij de wachtenden binnenin steeg de nervositeit. Tot uw dienaar de kleinste van dat groepje bij zijn arm greep en op orkaansterkte in zijn oor brulde : “IS ‘T NOG VOOR VANDAAG, JONG ! ?”

Toen de aangesprokene een beetje verongelijkt zijn plaats in de lift innam en we naar de kelderverdieping zoefden, wierpen wij vanuit de hoogte toch maar een sluikse blik op het accreditatiebewijs om zijn hals. Alfredo Di Stefano ! !

Hebt u dat ook soms, dat u wel in de grond zou willen kruipen om iets wat u net voordien gedaan of gezegd hebt ? Gelukkig bracht die lift ons al in de grond. Wij zijn blij dat Di Stefano in ‘Legenden van het Europees voetbal’ als eerste is opgevoerd. Voorlopig ook als enige. Dat hij het maar als een vorm van ‘Wiedergutmachung’ beschouwt.

Vrijdag 26/3

Sinds kort corresponderen wij met Edwin Moses ! Nu u. Op uitdrukkelijke vraag van Edwin zijn wij namelijk toegetreden tot de persjury van de Laureus World Sports Award, de meest prestigieuze sportonderscheiding in de wereld. De persjury, waarin 73 landen vertegenwoordigd zijn, maakt de preselectie en de Academy van ex-topsporters kiest daaruit de uiteindelijke laureaten.

“Dear Koen”, schreef Edwin een paar maanden geleden. Hoe is het met u, lang niets meer gehoord en dit en dat, enfin om kort te gaan : hij was voorzitter van de Laureus Awards en omdat hij de beste sportjournalisten ter wereld daarbij wou betrekken, smeekte hij ons bijna hem te helpen. “Yours sincerely”, Edwin Moses.

Houd maar allemaal op met lachen want het is echt waar. Wij hebben die mail uitgeprint en ingekaderd, en hij hangt nu boven het trumeau in de hal. Zoals het koninklijk vel op de chocolademelk van Wim Sonneveld. Wij hebben alvast Justine Henin op één gezet bij de vrouwen. En Kirsten Flipkens bij de rookies, nog vóór LeBron James en Michelle Wie ! “Er kome van wat ervan komt”, zei de boer en zaaide voort. Half mei heeft de plechtige uitreiking plaats in Estoril.

Mailtje teruggestuurd. “My dear Edwin. In bijlage mijn topvijf van mannen, vrouwen, ploegen, jongeren en comebacks van het jaar. Sta me toe van de gelegenheid gebruik te maken u een goede raad te geven. Hij komt eigenlijk van mijn vriend Ivan Sonck, die ge u ongetwijfeld herinnert. Volgens Ivan zet gij altijd dertien passen tussen twee hindernissen. Maar als ge er nu eens twaalf zou zetten, kan u dat over vierhonderd meter gemakkelijk zes seconden winst opleveren. Volgens Ivan kunt gij nog veel progressie maken mits ge uw techniek beter verzorgt. Veel succes in Athene, yours sincerely Scout.”

door Koen Meulenaere

‘Beckham is een miskoop.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content