Miroslav Klose trekt naar Bayern München.

Een verbeterd bod van Bayern München doorbrak vorige week de impasse rond de Duitse international Miroslav Klose (29), die een akkoord bereikte tot 2011. “We konden nu wel instemmen met een definitieve transfer, omdat Bayern voldeed aan onze financiële eisen”, zo luidde de karige commentaar van sportief directeur Klaus Allofs. Ondertussen werd duidelijk dat de club van Rode Duivel Daniel Van Buyten het aanvankelijke bod van tien miljoen euro verhoogde naar twaalf miljoen euro, dat kan oplopen tot vijftien miljoen euro bij opvallende prestaties. “We beseffen heel goed dat we een belangrijke speler verliezen”, vervolgde Allofs. “Maar de verandering van gedachten bij Miro, in combinatie met het nieuwe voorstel van Bayern, veranderde de situatie flink.”

Het transferverhaal van de in Polen geboren aanvaller was er een met vele etappes en hindernissen. Bij momenten leek het op een spelletje megapoker. Terwijl Klose in augustus 2006, na zijn twee treffers tegen Zweden en een fantastisch WK met vijf goals, nog grof wild was op de transfermarkt en 26 miljoen euro moest opleveren, daalde die prijs zienderogen de laatste maanden. De spits sukkelde tijdens de terugronde van het afgelopen seizoen in een vertrouwenscrisis, scoorde nog weinig, twijfelde aan een verlengd verblijf in Bremen en kwam in conflict met ploeggenoot Torsten Frings.

Klose flirtte openlijk met Bayern München, bedelde zelfs om een kans, waarmee hij zich de woede op de hals haalde van trainer Thomas Schaaf en de fans van de Noord-Duitse club. “Eindelijk kunnen we een streep trekken onder deze farce”, stelde Schaaf in die Welt. “We kunnen met een bevrijd gevoel aan de voorbereiding beginnen.” Ter illustratie : in het verleden bleken de transfers van Mario Basler, Andreas Herzog, Claudio Pizarro en Valérien Ismaël van Werder naar Bayern niet altijd een groot succes.

Met de aanwerving van Klose krijgt coach Ottmar Hitzfeld straks een serieus sterrenensemble onder zijn hoede, waarmee hij een gooi moet doen naar de titel, de beker én winst van de UEFA Cup. “Al mijn wensen werden ingewilligd”, beweert de 58-jarige trainer. “Maar om supervoetbal te brengen moet ik een hecht collectief kunnen smeden, waarbij elk individu zichzelf wegcijfert. Met zoveel vedetten zal ik veel aandacht besteden aan de discipline. Mijn wil is wet.”

De Bundesliga opent met een knaller, want kampioen VfB Stuttgart opent op vrijdag 10 augustus om 20.30 uur tegen Schalke 04. Werder Bremen trekt naar VfL Bochum, Hamburger SV moet op bezoek bij Hannover 96. Promovendus Hansa Rostock begint op Bayern München, MSV Duisburg gaat naar Borussia Dortmund.

JosefJupp’ Derwal, tussen 1978 en 1984 bondscoach van West-Duitsland, overleed op 80-jarige leeftijd na een korte maar hevige ziekte. Hij werd door velen als een tussenpaus beschouwd, de man die het gat vulde tussen de grote Helmut Schön en de als nog beter beschouwde Franz Beckenbauer. Onder zijn leiding werden de West-Duitsers Europees kampioen in 1980 en eindigden ze tweede tijdens het WK van 1982.

MSV Duisburg en doelman Georg Koch (35) losten een uitzichtloze situatie op door in onderling overleg en met onmiddellijke ingang het contract, dat liep tot 2009, te beëindigen. De Nederlandse verdediger Michael Lamey (27), die transfervrij vertrekt bij PSV, tekende voor drie jaar.

Hertha BSC ontbond, na tien seizoenen, het contract van de Nederlandse verdediger Dick van Burik (33). De clubleiding verdenkt hem ervan zijn ploeggenoot Jerome Boa- teng te hebben aangezet tot het afzien van een contractverlenging. Dat zou Van Buriks vader Karel financieel een voordeel hebben opgeleverd als zaakwaarnemer van de talentvolle verdediger.

Hansa Rostock verving manager Stefan Studer, ondanks een contract tot 2010, door Herbert Maronn (50). De man die ook al tussen 1997 en 2006 deze positie bezette, tekende voor vier jaar. Studer krijgt een andere functie binnen de club. Juri Schlünz werd binnengehaald als jeugdcoördinator.

Bayer Leverkusen bereikte een akkoord voor twee seizoenen met de Slovaakse verdedigende middenvelder Vratislav Gresko (29), die transfervrij kon vertrekken bij FC Nürnberg. Hij speelde al van 1999 tot 2001 voor Leverkusen.

Werder Bremen verlengde de overeenkomst van Ivan Klasnic (27), die einde contract is, maar volop herstelt van een niertransplantatie, die de Kroatische spits in maart onderging.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content