Week na week zijn ze overal te vinden: ouders die zich tijdens de voetbalmatch van hun zoon of dochter langs de lijn trainer wanen of als een bezetene vloeken en verwijten. Steven Smet is van plan bij Beerschot paal en perk te stellen aan dat gedrag, daarom verplicht hij deze maand de ouders van alle jeugdspelers van U11 tot en met U17 om een informatieavond bij te wonen over gedrag langs de zijlijn. De teambegeleiders van jeugdploegen zullen mama's en papa's voortaan ook aanspreken als die zich opstellen op een manier die de club niet aanstaat.

"Als je wilt dat kinderen initiatiefrijk, avontuurlijk en dominant voetballen", zegt Smet, "moet je een omgeving creëren waarin dat mogelijk is. De papa's van keepertjes zijn een goed voorbeeld. Die nemen meestal achter het doel van hun zoon plaats. Heel vaak zie je dan dat zo'n doelman bij de verwerking van een terugspeelbal kiest voor de lange, risicoloze pass - wat de vader dan 'een veilige pass' noemt. Maar wij willen dat kinderen ook onder druk creatieve oplossingen leren zoeken, ze moeten die bal durven wegleggen van de spits en kiezen voor een afhakende verdediger. Daarom zullen wij ouders vragen om niet meer achter het doel te gaan staan."

Smet, een ex-onderwijzer, brengt het project mee van Eendracht Aalst, zijn vorige club, waar hij het mee bedacht en uitprobeerde. "Mijn ervaring leert me dat ouders zich er niet altijd van bewust zijn hoe negatief ze zich opstellen. Als je bij hen gaat en hen daar op een rustige manier op wijst, komen ze vaak meteen tot inkeer."

Volgens Smet is het probleem dat er bij veel ouders van maandag tot vrijdag een soort frustratie wordt opgebouwd. "Die is vaak gerelateerd aan hun werk, waar ze een stuk waardering missen. Op zaterdag moet zoon- of dochterlief er dan voor zorgen dat ze met een goed gevoel het weekend kunnen instappen. Dat kan voor veel ouders enkel als hun kind uitblinkt. Maar wij denken dat het opleiden van kinderen procesmatig moet gebeuren, met heel veel vallen en af en toe opstaan, en dus moet je de totaalontwikkeling bekijken. Die mag je nooit afmeten aan de prestatie in één wedstrijd. Ons gaat het ook niet om het ontwikkelen van winnende teams, maar om het ontwikkelen van winnende spelers."

Smet spreekt over een cultuur die geïnstalleerd moet worden. "Als tijdens een match de jeugdtrainer en de teambegeleider rustig zijn en als het hoofd opleidingen resultaten minimaliseert, zuig je ouders snel mee in dat verhaal. Bij Aalst zijn we erin geslaagd om de cultuur voor een stuk te wijzigen. De omgeving waarin onze voetballertjes moesten presteren, werd kindvriendelijker. Het effect zag je aan onze manier van spelen: we werden veel dominanter."

DOOR KRISTOF DE RYCK

"Ons gaat het niet om het ontwikkelen van winnende teams, maar om het ontwikkelen van winnende spelers." Steven Smet

Week na week zijn ze overal te vinden: ouders die zich tijdens de voetbalmatch van hun zoon of dochter langs de lijn trainer wanen of als een bezetene vloeken en verwijten. Steven Smet is van plan bij Beerschot paal en perk te stellen aan dat gedrag, daarom verplicht hij deze maand de ouders van alle jeugdspelers van U11 tot en met U17 om een informatieavond bij te wonen over gedrag langs de zijlijn. De teambegeleiders van jeugdploegen zullen mama's en papa's voortaan ook aanspreken als die zich opstellen op een manier die de club niet aanstaat. "Als je wilt dat kinderen initiatiefrijk, avontuurlijk en dominant voetballen", zegt Smet, "moet je een omgeving creëren waarin dat mogelijk is. De papa's van keepertjes zijn een goed voorbeeld. Die nemen meestal achter het doel van hun zoon plaats. Heel vaak zie je dan dat zo'n doelman bij de verwerking van een terugspeelbal kiest voor de lange, risicoloze pass - wat de vader dan 'een veilige pass' noemt. Maar wij willen dat kinderen ook onder druk creatieve oplossingen leren zoeken, ze moeten die bal durven wegleggen van de spits en kiezen voor een afhakende verdediger. Daarom zullen wij ouders vragen om niet meer achter het doel te gaan staan." Smet, een ex-onderwijzer, brengt het project mee van Eendracht Aalst, zijn vorige club, waar hij het mee bedacht en uitprobeerde. "Mijn ervaring leert me dat ouders zich er niet altijd van bewust zijn hoe negatief ze zich opstellen. Als je bij hen gaat en hen daar op een rustige manier op wijst, komen ze vaak meteen tot inkeer." Volgens Smet is het probleem dat er bij veel ouders van maandag tot vrijdag een soort frustratie wordt opgebouwd. "Die is vaak gerelateerd aan hun werk, waar ze een stuk waardering missen. Op zaterdag moet zoon- of dochterlief er dan voor zorgen dat ze met een goed gevoel het weekend kunnen instappen. Dat kan voor veel ouders enkel als hun kind uitblinkt. Maar wij denken dat het opleiden van kinderen procesmatig moet gebeuren, met heel veel vallen en af en toe opstaan, en dus moet je de totaalontwikkeling bekijken. Die mag je nooit afmeten aan de prestatie in één wedstrijd. Ons gaat het ook niet om het ontwikkelen van winnende teams, maar om het ontwikkelen van winnende spelers." Smet spreekt over een cultuur die geïnstalleerd moet worden. "Als tijdens een match de jeugdtrainer en de teambegeleider rustig zijn en als het hoofd opleidingen resultaten minimaliseert, zuig je ouders snel mee in dat verhaal. Bij Aalst zijn we erin geslaagd om de cultuur voor een stuk te wijzigen. De omgeving waarin onze voetballertjes moesten presteren, werd kindvriendelijker. Het effect zag je aan onze manier van spelen: we werden veel dominanter." DOOR KRISTOF DE RYCK"Ons gaat het niet om het ontwikkelen van winnende teams, maar om het ontwikkelen van winnende spelers." Steven Smet