Dat Club Brugge bij monde van sportief manager Arnar Grétarsson liet weten zich in januari op de transfermarkt koest te willen houden en verder volop de kaart van de jeugd te trekken, staat haaks op het gebrek aan sportieve continuïteit dat de topclubs kenmerkt. Maar één dag later werd die uitspraak door trainer Michel Preud’homme enigszins genuanceerd: hij zei dat Club weldegelijk blijft uitkijken naar opportuniteiten. Beginnen en herbeginnen blijft het credo bij vele clubs, al doen ze bij Club Brugge hun best om juist dat te ontkrachten. Door er bijvoorbeeld op te wijzen dat blauw-zwart dit seizoen met drie zelf opgeleide spelers aantreedt (Brandon Mechele, Björn Engels en Tom De Sutter -al keerde die laatste pas via een aantal tussenstations terug naar het oude nest) en door er de aandacht op te vestigen dat Club opvallend Belgisch kleurt, met een gemiddelde van 6,64 Belgen aan de aftrap. Een opmerkelijk hoger aantal dan Standard (5,29), Anderlecht (4,36), RC Genk (4,21) en AA Gent (4,14). Dat blijkt uit cijfers van de betalende site soccerassociation.com.

Niettemin zoekt Michel Preud’homme verder om zijn elftal in een vaste vorm te gieten. Afgelopen zaterdag zette hij tegen KV Oostende Vadis Odjidja neer als defensieve middenvelder, op de plaats van Timmy Simons, die achteraan terechtkwam. Op deze positie hoor je over goede, creatieve voetballers te beschikken en dat is Vadis, als hij tenminste geconcentreerd blijft en gedisciplineerd voetbalt. In het verleden had de Gentenaar vanuit deze rol de neiging om constant naar voren te gaan en liet hij vaak zeeën van ruimte achter zich.

Zoeken naar de juiste puzzelstukken doet ook John van den Brom bij Anderlecht. In een krant stond vorig weekend te lezen dat de Nederlander in 23 officiële matchen al 20 opstellingen uitprobeerde en het geschuif lijkt nog niet ten einde. Anderlecht mist balans en moet om de wankele verdediging te ondersteunen al te gemakkelijk grijpen naar twee defensieve middenvelders. De kampioen sprak voor de start van de competitie van een overgangsjaar waarin de jeugd moest doorstromen, maar niet altijd stonden die talenten aan de aftrap. Een bizarre paradox.

De nieuwe aftocht in de Champions League zet niettemin aan het denken. Een club die op tien deelnames aan het kampioenenbal negen keer als laatste in de groep eindigt, moet ook in de toekomst vrede nemen met een figurantenrol. De budgettaire verschillen met de Europese top groeien en het is twijfelachtig of de ‘financial fair play-regels’ die de UEFA volgend jaar wil invoeren het landschap gaan veranderen. Juridische sluipwegen dreigen bij eventueel geviseerde clubs sancties op de lange baan te schuiven.

Dat RC Genk in de Europa League overwintert en ook Zulte Waregem de deur naar de volgende ronde openbreekt, is niettemin erg knap. Ronduit ontnuchterend zijn de Europese prestaties van Standard, waar het rotatiesysteem van trainer Guy Luzon voor steeds meer wrevel lijkt te zorgen. De afgelopen weken sijpelde het ongenoegen van een aantal spelers steeds meer naar de media door. Dat voetballers die naast de ploeg staan ontevreden zijn, is niet onlogisch. Trainers die roteren, maken het zichzelf niet gemakkelijk. Guy Luzon weet dat dit zich op termijn tegen hem kan keren, maar hij gaat onverstoord zijn weg en had het vorige week over een eendrachtige groep. Die zette zondag simpel Lierse opzij. De cijfers spreken voor Standard en Luzon: vier punten voorsprong, de beste verdediging en op Anderlecht na de beste aanval.

Vier jaar is het geleden dat de macht van het Belgische voetbal zich naar Luik leek te verleggen. Twee opeenvolgende titels brachten iedereen aan de boorden van de Maas in de voetbalhemel. Sinds medio 2010 zijn er, weer volgens de cijfers van soccerassociaton.com, bij de Rouches 179 transferbewegingen gebeurd, uitleenbeurten meegerekend. Nergens waar er meer werd herbegonnen dan op Sclessin. Ook nu, met een constant wisselend elftal. Dat er daarover wordt gemopperd hoort bij de eigenheid van deze roerige club: explosies zijn in een vulkanische omgeving nooit ver weg.

DOOR JACQUES SYS

Guy Luzon gaat onverstoord zijn weg.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content