Nieuw jaar, nieuwe plannen. Niet het minst bij Patrick Wijns, voorzitter van de BLB (de liga van eersteklassers). "Ik heb twee grote doelstellingen", geeft Wijns aan. "Mijn eerste ambitie is al lange tijd dezelfde: een uitbreiding van de hoogste afdeling."

"Met negen clubs komen we geen stap vooruit", maakt de BLB-voorzitter duidelijk. "We moeten dringend nieuwkomers vinden, zodat we meer volk en een bredere afzetmarkt genereren. In de komst van een nieuw op te richten club, zoals men in Limburg al een tijdje pretendeert, geloof ik niet echt meer. Als het er toch van komt, des te beter. Ik pleit vooral voor een promotie van tweedeklassers. Daarbij denk ik aan drie clubs: Excelsior Brussels, Kangoeroes Boom en Sint-Jan Antwerpen. Wat mij betreft, gunnen we die clubs een wildcard en krijgen ze drie seizoenen de tijd om volledig in orde te geraken met onze licentievoorwaarden in de Ethias League."

De tweede doelstelling van Wijns is het positioneren van het Belgisch basketbal op de Vlaamse en Waalse buis. In die optiek heeft de BLB al een mooie slag binnengehaald door vlak voor Kerstmis een deal af te sluiten met Belgacom, dat zich ertoe verbindt om de komende drie jaren minstens twee basketbalwedstrijden per weekend rechtstreeks uit te zenden.

Dat betekent dit seizoen nog 55 wedstrijden, plus play-offs. Daarvoor zal de kabelprovider een aparte zender starten: Belgacom 5. Volledig gewijd aan basketbal en gratis voor Belgacomabonnees. Luik vs. Antwerp Giants van 6 januari is de eerste wedstrijd die live uitgezonden wordt, gevolgd door Aalstar-Charleroi op 8 januari.

Een belangrijke stap vooruit in de popularisering van het Belgische basketbal, dat zeker. Desondanks klonk er hier en daar toch al gemor bij de clubs, want daardoor wordt de wedstrijdkalender nog meer door elkaar gegooid en zullen zaterdagavond wedstrijden schaars worden om de concurrentie met koning voetbal te vermijden. "Ach, dat is een kwestie van gewoonte en aanpassing", nuanceert Wijns. "Basketbal is nu eenmaal niet sport nummer één in België. Wil je dan als achtste of negende onderwerp aan bod komen in een sportuitzending? Je moet verder kijken dan dat. Wedstrijden op donderdag, vrijdag of zondag bieden een oplossing. In andere Europese competities werken ze ook zo. Zelfs in de VS: de dag van de Super Bowl in het American Football zal daar nooit een NBA-wedstrijd gespeeld worden. Dus waarom dan niet in België? Dit is een unieke kans om het blazoen van ons Belgische basketbal op te poetsen."

DOOR MATTHIAS STOCKMANS & DANIEL DEVOS

Nieuw jaar, nieuwe plannen. Niet het minst bij Patrick Wijns, voorzitter van de BLB (de liga van eersteklassers). "Ik heb twee grote doelstellingen", geeft Wijns aan. "Mijn eerste ambitie is al lange tijd dezelfde: een uitbreiding van de hoogste afdeling." "Met negen clubs komen we geen stap vooruit", maakt de BLB-voorzitter duidelijk. "We moeten dringend nieuwkomers vinden, zodat we meer volk en een bredere afzetmarkt genereren. In de komst van een nieuw op te richten club, zoals men in Limburg al een tijdje pretendeert, geloof ik niet echt meer. Als het er toch van komt, des te beter. Ik pleit vooral voor een promotie van tweedeklassers. Daarbij denk ik aan drie clubs: Excelsior Brussels, Kangoeroes Boom en Sint-Jan Antwerpen. Wat mij betreft, gunnen we die clubs een wildcard en krijgen ze drie seizoenen de tijd om volledig in orde te geraken met onze licentievoorwaarden in de Ethias League." De tweede doelstelling van Wijns is het positioneren van het Belgisch basketbal op de Vlaamse en Waalse buis. In die optiek heeft de BLB al een mooie slag binnengehaald door vlak voor Kerstmis een deal af te sluiten met Belgacom, dat zich ertoe verbindt om de komende drie jaren minstens twee basketbalwedstrijden per weekend rechtstreeks uit te zenden. Dat betekent dit seizoen nog 55 wedstrijden, plus play-offs. Daarvoor zal de kabelprovider een aparte zender starten: Belgacom 5. Volledig gewijd aan basketbal en gratis voor Belgacomabonnees. Luik vs. Antwerp Giants van 6 januari is de eerste wedstrijd die live uitgezonden wordt, gevolgd door Aalstar-Charleroi op 8 januari. Een belangrijke stap vooruit in de popularisering van het Belgische basketbal, dat zeker. Desondanks klonk er hier en daar toch al gemor bij de clubs, want daardoor wordt de wedstrijdkalender nog meer door elkaar gegooid en zullen zaterdagavond wedstrijden schaars worden om de concurrentie met koning voetbal te vermijden. "Ach, dat is een kwestie van gewoonte en aanpassing", nuanceert Wijns. "Basketbal is nu eenmaal niet sport nummer één in België. Wil je dan als achtste of negende onderwerp aan bod komen in een sportuitzending? Je moet verder kijken dan dat. Wedstrijden op donderdag, vrijdag of zondag bieden een oplossing. In andere Europese competities werken ze ook zo. Zelfs in de VS: de dag van de Super Bowl in het American Football zal daar nooit een NBA-wedstrijd gespeeld worden. Dus waarom dan niet in België? Dit is een unieke kans om het blazoen van ons Belgische basketbal op te poetsen." DOOR MATTHIAS STOCKMANS & DANIEL DEVOS