M ichel Preud’homme lachte vrijdag, toen hem de vraag werd gesteld wat hij dacht van de verkiezing van Michel Platini, ex-topvoetballer, tot voorzitter van UEFA. “Daar zitten mensen met een, eh, andere visie”, verwees de Standardtrainer naar zijn – mislukte – poging om vorige zomer voorzitter van de Belgische voetbalbond te worden. Zijn concurrent van toen, François DeKeersmaecker, zat nu weer in het winnende kamp. Twee keer vergisten de Belgen zich in het recente verleden van kandidaat bij presidentiële verkiezingen. Ze steunden verliezer LennartJohansson in zijn FIFA-duel met Sepp Blatter in 1998 en Issa Hayatou in 2002 toen Blatter moest worden herkozen als FIFA-voorzitter. Dit keer stemde de KBVB voor Michel Platini, die Lennart Johansson opvolgde aan het hoofd van UEFA. De Zweed is voorzitter van UEFA sinds 1990, maar leeftijd eerder dan slecht bewind keerde zich nu tegen hem. Voor andere mandaten een leeftijdsgrens instellen van 70 jaar en een voorzitter van 77 nog eens voor vier jaar herkiezen, het zou een tikkeltje haaks staan op de eigen principes. Ook al wilde Johansson dat nog graag en kon hij financieel een schitterende balans voorleggen. Onder zijn bewind sloeg UEFA in de jaren negentig een heel andere weg in, de weg van het grote geld. In iets meer dan 16 jaar werd de omzet van 9 miljoen euro naar 900 miljoen euro getild.

Dat Michel Platini het haalde was geen verrassing. Wel een verrassing was dat het verschil (27-23) nog relatief klein was. Platini had immers hevig campagne gevoerd en was alle lidstaten – vooral de kleine – afgereisd om er zijn boodschap te verkondigen. Een boodschap die het voetbal terug wilde geven aan de voetballiefhebber. Platini toonde zich in woorden een romanticus en zou onder meer het format van de Champions League – vastgelegd tot 2008 – willen herzien. Terug naar het ko-systeem, of, marketinggewijs allicht iets meer realistisch, naar een beperking voor deelnemers uit de toplanden ? Het kan. Steunden daarom de Belgen hem ?

Michel D’Hooghe, fijntjes : “Dat moet u aan de voorzitter vragen, ik stem niet. Ik constateer alleen dat UEFA een pagina heeft omgeslagen. De gevolgen voor de Belgen kan ik op dit moment echt niet inschatten. Gaan er wijzigingen komen aan Champions League, aan UEFA-beker ? Ik neem aan van wel als ik hem hoor. Stijgen dan de kansen van ons land ? Misschien, dat zou goed kunnen. Zijn eerste vergadering van het Uitvoerend Comité vrijdagmiddag hield hij zo kort als mogelijk. Begrijpelijk, je moet zo’n overwinning laten bezinken. Ik denk dat er een goed evenwicht zal worden gezocht tussen het sportieve en de economie.”

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content