België-Gibraltar allicht uitverkocht. Maar daarna ?

© belgaimage

De Belgische voetbalbond hoopt nog steeds dat het de interland tegen Cyprus in het Koning Boudewijnstadion kan programmeren.

Op 31 augustus begint de nationale ploeg aan de laatste reeks kwalificatiewedstrijden voor het WK. Tegenstander is Gibraltar, plaats van afspraak Sclessin. ’s Anderendaags is er in Brussel immers de Memorial Van Damme, die wél nog in het Koning Boudewijnstadion kan doorgaan. Kan de wedstrijd tegen een amateurploeg wat volk naar Luik lokken? Blijkbaar wel. Vandaag zijn al 17.000 tickets de deur uit, signaleert de KBVB. En dat terwijl de officiële kaartenverkoop nog niet eens is begonnen, dat is iets voor donderdag 10 augustus. De 17.000 gingen naar de supportersclubs en naar genodigden.

De capaciteit van het stadion bedraagt ongeveer 27.000 toeschouwers, dat betekent dat er straks niet veel tickets in de verkoop gaan. ‘Alles wijst dan ook op een uitverkocht duel’, signaleert Stefan Van Loock, woordvoerder van de KBVB. ‘Want in theorie zouden die 10.000 tickets toch aan de man moeten geraken.’

En daarna? De volgende thuismatch – in principe de laatste, tenzij België via de barrages naar het WK moet – is voorzien op dinsdag 10 oktober. Dan komt, drie dagen na de verplaatsing naar Bosnië, Cyprus naar ons land. Naar waar? Op de site van de Belgische voetbalbond staat nergens aangeduid waar die wedstrijd wordt gespeeld. Volgens de stad Brussel wordt dat zeker niet de hoofdstad. Een paar weken geleden liet men weten dat een wedstrijd van die omvang niet in het Koning Boudewijnstadion kan worden georganiseerd, vanwege de verbouwingswerken op het Heizelplateau.

De stad liet weten dat een werf van de openbare vervoersmaatschappij een probleem zou vormen. Die vervoersmaatschappij liet de voetbalbond dan weer weten dat zij geen probleem zag voor de organisatie van een voetbalwedstrijd. Wie heeft in deze gelijk? Gaat het om nieuw wapengekletter tussen overheid en voetbalbond? Met als achterliggende boodschap: ‘Als jullie onvoldoende ons project voor een nieuw stadion steunen, steken we jullie stokken in de wielen?’ Hoe dan ook: er staan nieuwe onderhandelingen tussen bond en overheid op de agenda. En de hoop dat België-Cyprus alsnog in Brussel wordt gespeeld, leeft bij de bond.

Wat betreft het nationaal stadion komt er de komende dagen nieuws inzake de bouwvergunning. In de wandelgangen hoor je dat die beslissing nog voor 15 augustus zou worden gecommuniceerd. Stefan Van Loock: ‘Wij kunnen op dat punt alleen maar blijven herhalen dat de voetbalbond geen enkele beslissingsmacht in dit dossier heeft. Alles is in handen van het Brusselse Gewest, de stad Brussel en Ghelamco. De voetbalbond zit hier op de bank. Onze positie is nog nooit veranderd. Wij willen dat de Rode Duivels in de best mogelijke omstandigheden kunnen spelen, of dat nu in Brussel is, Luik, Brugge, Antwerpen of elders.’

Het is een gevoelig dossier. Van Loock: ‘Als er een nieuw nationaal stadion wordt gebouwd, dan wacht de voetbalbond op de huurvoorwaarden om zijn positie te bepalen.’

Pierre Danvoye

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content