België kan Zuid-Amerikaans kampioen worden … bij de U16

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Volgende week dinsdag stappen de Belgische U16 het vliegtuig op richting Bolivia.

Rond 20 september viel een verrassende uitnodiging in de bus van de Belgische voetbalbond. Of ze daar zin hadden om deel te nemen aan het Zuid-Amerikaans landenkampioenschap U15, voor spelers vanaf 1 januari 2004. Omdat de CONMEBOL (de vereniging van Zuid-Amerikaanse landen) en de UEFA andere begindata van leeftijdscategorieën hanteren, kwam de facto de Belgische U16 in aanmerking.

De CONMEBOL verstuurt voor elk toernooi invitaties naar andere federaties. Er zijn immers maar tien Zuid-Amerikaanse landen en dat is lastig verdelen in groepen, ze hebben altijd twee landen te kort. De UEFA werd aangeschreven en Polen en België waren bereid om een team te sturen. Bondscoach Bob Browaeys raadpleegde daarvoor wel eerst de clubs. Zijn jaarplanning, die altijd wordt opgesteld in samenspraak met de clubs, lag al een tijdje vast, dit kwam er extra bij. Bovendien vindt het toernooi plaats van 23 november tot 8 december, de periode vlak voor de kerstexamens op school.

Browaeys: ‘Onze selectie komt voornamelijk uit de G5. Anderlecht en Club Brugge hebben een paar spelers in de selectie, maar veel jongens uit die twee ploegen bedankten vanwege de timing. Dat moet je respecteren. Standard, KRC Genk en KAA Gent werkten wel volledig mee. Zij sturen elk ook een jeugdtrainer, die we gaan inschakelen in de staf.’ Die extra krachten kunnen in gastland Bolivia mee training geven, maar zullen ook de werking van andere selecties doorlichten, om te zien waar Zuid-Amerikaanse jeugdteams de nadruk op leggen.

De U16 spelen in de eerste ronde in Warnes tegen Brazilië (23 november) en in Santa Cruz de la Sierra tegen Peru (25 november), Venezuela (27 november), Colombia (29 november) en Bolivia (1 december). Browaeys: ‘Het is de bedoeling dat iedereen ongeveer evenveel speeltijd krijgt. We gaan uiteraard om te winnen, maar het zal niet altijd de beste ploeg zijn die wordt opgesteld. Dus ja, in theorie kunnen we Zuid-Amerikaans kampioen worden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content